Πανόραμα Θεσσαλονίκης: Λύκοι κατασπαράζουν αγριογούρουνα - ''Ακούμε τις κραυγές τους, όταν τα σκοτώνουν - Φοβόμαστε μην έρθει η στιγμή που θα επιτεθούν και σε άνθρωπο''
Τι λέει δασολόγος
''Εδώ και καιρό συναντάμε λύκους και αγριογούρουνα που κατεβαίνουν στην πόλη από το δάσος, αλλά πλέον έχουν αρχίσει οι λύκοι να τα σκοτώνουν κοντά σε κατοικημένες περιοχές'' λέει κάτοικος της περιοχής
Μάρτυρες μπροστά σε επιθέσεις λύκων σε αγριογούρουνα γίνονται κάτοικοι στην περιοχή του Πανοράματος Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους.
Ειδικότερα, μετά τις ολοένα και συχνότερες εμφανίσεις άγριων ζώων στην πόλη, με τους αγριόχοιρους, αλλά και τους λύκους να αποτελούν δύο από τα είδη ζώων που κατεβαίνουν στον αστικό ιστό, κάτοικοι του οικισμού «Μακεδονία» στο Πανόραμα εκφράζουν στο τοπικό μέσο Thesstoday.gr φόβους για την επέκταση της άγριας πανίδας σε κατοικημένες περιοχές.
«Εδώ και καιρό συναντάμε λύκους και αγριογούρουνα που κατεβαίνουν στην πόλη από το δάσος, αλλά πλέον έχουν αρχίσει οι λύκοι να τα σκοτώνουν κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Τα βράδια ακούμε τις κραυγές των αγριογούρουνων τη στιγμή που τα κατασπαράζουν. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε και φοβόμαστε μην έρθει η στιγμή που θα επιτεθούν και σε άνθρωπο», αναφέρει στο Thesstoday.gr κάτοικος του Πανοράματος.
Πανόραμα Θεσσαλονίκης: ''Δεν υπάρχουν καταγραφές επιθέσεων λύκου σε άνθρωπο'' λέει δασολόγος
Από την πλευρά του, ο δασολόγος με ειδίκευση στη διαχείριση άγριας πανίδας και επιστημονικός συνεργάτης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης Αλέξανδρος Γκάσιος εμφανίζεται καθησυχαστικός, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως «η άγρια φύση δεν έχει κανόνες». «Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στατιστικά με ισχυρές ενδείξεις για επιθέσεις λύκων σε άνθρωπο στην Ελλάδα, αντίθετα με 3-4 περιπτώσεις επιθέσεων αρκούδας. Τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι ότι οι λύκοι δεν επιτίθενται σε άνθρωπο αλλά μπορούν να φτάσουν σε κοντινή απόσταση από αυτόν. Στα Μάλγαρα, μια αγέλη λύκων πλησίασε τρακτέρ αγροτών σε ακτίνα 10 μέτρων χωρίς φόβο, παρουσιάζοντας μια αλλαγή στην τυπική συμπεριφορά τους. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση οι άνθρωποι πρέπει να απομακρύνονται όταν βλέπουν έναν λύκο στο οπτικό τους πεδίο», αναφέρει ο δασολόγος στο τοπικό μέσο.
Διαβάστε ακόμα: Μεγάλη ανησυχία για αγέλη λύκων που εμφανίστηκε σε χωράφι στο Μετόχι Σερρών
''Σαν να βλέπεις γάτα να τρώει ποντίκι''
Σύμφωνα με τον δασολόγο, οι αγριόχοιροι αποτελούν μέρος της διατροφής των λύκων και το μόνο που έχει αλλάξει είναι οι… άνθρωποι ως θεατές. «Ο λύκος είναι σαρκοφάγο θηλαστικό και τα μικρά αγριογούρουνα είναι βασικό μέρος της τροφής του. Το μόνο που έχει αλλάξει, είναι η προσέγγιση στον αστικό ιστό. Πάντα οι λύκοι έτρωγαν αγριογούρουνα, απλά αυτό που άλλαξε είναι ότι γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων φαινομένων. Στην πραγματικότητα, είναι σαν να βλέπουμε μια γάτα να τρώει ένα ποντίκι», εξηγεί ο επιστήμονας.
300 απώλειες κυνηγετικών σκυλιών σε τρία χρόνια
Τα στοιχεία της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης έχουν καταγράψει 300 απώλειες κυνηγετικών σκυλιών από λύκους, σε τρία χρόνια. «Για λόγους που ακόμη διερευνώνται, οι λύκοι επιτίθενται και τρέφονται από σκυλιά, παρά το ότι είναι συγγενικό είδος. Παλιότερα αυτό δεν συνέβαινε, μπορεί ένας λύκος να σκότωνε σκύλο αλλά δεν τρεφόταν από αυτόν. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ο λύκος έχει ως κανόνα την ελάχιστη απώλεια ενέργειας, δηλαδή θα πάρει τροφή ξοδεύοντας όσο λιγότερη ενέργεια μπορεί», σημειώνει.
Εξαπλώνονται οι λύκοι και τα αγριογούρουνα στη Θεσσαλονίκη
Η αύξηση των θηλαστικών στην Ευρώπη τα τελευταία τρία χρόνια οφείλεται θερμότερου καλοκαιριού μαζί με τη δραστική μείωση τοξικών φυτοφαρμάκων που εφαρμόζονταν στη φύση, σύμφωνα με τον επιστήμονα. «Ειδικά στην περίπτωση των αγριόχοιρων, λόγω της επιμήκυνσης της θερινής περιόδου των τελευταίων ετών, βρίσκουν πιο εύκολα τροφή κι έτσι ενώ κατά κανόνα γεννούσαν τρεις φορές σε δύο χρόνια, πλέον παρατηρούμε ότι κάνουν δύο γέννες τον χρόνο και η περίοδος που διανύουμε τώρα, είναι αυτή της δεύτερης γέννας τους», εξηγεί.
Οι λύκοι ως είδος, βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής πυραμίδας και ακολουθούν την πληθυσμιακή αύξηση όλων των ειδών που βρίσκονται στη βάση της, υπογραμμίζει ο κ. Γκάσιος. «Υπάρχει αύξηση και στους λύκους στη Θεσσαλονίκη και έχει αναιρεθεί ο κανόνας ότι είναι ζώο των ορεινών περιοχών. Βρίσκονται και κοντά σε θάλασσα, στο Δέλτα του Αξιού, κοντά σε αστικούς ιστούς και παρατηρείται πρόβλημα στην Μεσήμβρια και στην Αλεξάνδρεια. Πέραν του ότι αυξάνονται, βλέπουμε ότι πλέον πλησιάζουν και πολύ πιο εύκολα τον άνθρωπο», καταλήγει.
Πηγή: thesstoday.gr