Το βράδυ της Τρίτης (10/09/24) σημειώθηκε ένα τροχαίο με ελαφρύ τραυματισμό του συνοδηγού στην Ηλιούπολη. Οι οδηγοί των δυο ΙΧ που ενεπλάκησαν στο τροχαίο κάλεσαν ΕΚΑΒ, Τροχαία και τον πραγματογνώμονα της ασφαλιστικής.

Όλοι έφτασαν πολύ γρήγορα στο σημείο. Το ασθενοφόρο παρέλαβε την ελαφρά τραυματισμένη συνοδηγό και τη μετέφερε στο νοσοκομείο για να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Ο πραγματογνώμονας έκανε τη δουλειά του καταγράφοντας τις ζημιές.

Όταν ήρθε η ώρα να επιδείξουν τα απαραίτητα έγγραφα οι δύο οδηγοί, η οδηγός του ενός ΙΧ, που σημειωτέον δεν προκάλεσε το ατύχημα, έδειξε το δίπλωμά της από το κινητό της τηλέφωνο. Από το wallet δηλαδή.

Η απάντηση που πήρε από τον αστυνομικό που κατέγραψε το συμβάν ήταν ότι δεν είναι αποδεκτό και το ήθελε σε χαρτί. Και μάλιστα της καταλόγισε πρόστιμο 10 ευρώ.

Η οδηγός έμεινε άφωνη και διερωτήθηκε για ποιο λόγο έχει στο κινητό της την αστυνομική ταυτότητα, την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου αλλά και το δίπλωμα οδήγησης.

Η απάντηση που έλαβε ήταν ότι το δίπλωμα έχει ελλιπή στοιχεία…

Υπενθυμίζεται ότι από την παρουσίαση του ψηφιακού διπλώματος οδήγησης επί υπουργίας Κυριάκου Πιερρακάκη ο τότε υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε δηλώσει ότι τα ψηφιακά αντίγραφα έχουν ακριβώς την ίδια ισχύ με τα έγχαρτα πιστοποιητικά εντός της χώρας, με μόνη εξαίρεση τα διεθνή ταξίδια.

Φυσικό είναι ο πολίτης να διερωτάται: Είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε δημόσιου λειτουργού το αν θα δεχθεί ή όχι ένα ψηφιακό έγγραφο; Ποιο το νόημα της ύπαρξής τους; Και ακόμα κι αν υπάρχουν εξαιρέσεις, γιατί πρέπει να το γνωρίζει ο πολίτης;