Νέος σάλος έχει προκληθεί με το νομικό παράδοξο που προβλέπει αποφυλάκιση δραστών κλοπής ή ληστείας, αν οι τελευταίοι επιστρέψουν τα κλοπιμαία ή μέρος τους στα θύματα.

Έτσι, δύο από τους τέσσερις Ρομά που μπούκαραν στο σπίτι μιας 67χρονης στα Κρέστενα Ηλείας, τον περασμένο Απρίλιο, αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού οι δικηγόροι τους αξιοποίησαν τη συγκεκριμένη διάταξη του Ποινικού Κώδικα και κατάφεραν να μετατρέψουν τη ληστεία σε κλοπή με εξαπάτηση. Έτσι, οι δράστες επέστρεψαν τη συνολική αξία των κλοπιμαίων που ανέρχεται σε 120.000 ευρώ (μετρητά και χρυσές λίρες Αγγλίας).

Το περιστατικό έγινε πριν από πέντε μήνες, όταν δύο από τους τέσσερις Ρομά (οι οποίοι αναγνωρίστηκαν από την ηλικιωμένη), προσποιούμενοι τους αστυνομικούς χτύπησαν την πόρτα της και της είπαν πως ο σύζυγός της εμπλέκεται σε ποινική υπόθεση. Έτσι, κατάφεραν να την πείσουν να ανοίξει την πόρτα και να πάρουν αθόρυβα το χρηματοκιβώτιο που βρισκόταν στην κρεβατοκάμαρα.

Την ίδια ώρα, οι δύο συνεργοί τους περίμεναν στο αυτοκίνητο, το οποίο είχαν παρκάρει με την πίσω πλευρά του προς τις σκάλες του σπιτιού. Το πρόβλημα σε αυτή την υπόθεση αλλά και σε άλλες παρόμοιες είναι πως κανείς δεν διασφαλίζει ότι οι δράστες που αφέθηκαν ελεύθεροι έχουν μετανιώσει για την πράξη τους ή θα συνεχίσουν την παράνομη δράση τους ανενόχλητοι.