Κύκλωμα καρουζέλ: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση - Συνολικά 11 οι προφυλακίσεις
Οι Αρχές "ξεσκονίζουν" την υπόθεση
Η διερεύνηση της υπόθεσης είχε ως έναυσμα πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες
Ένα πολυδαίδαλο δίκτυο εικονικών εταιριών στο οποίο εμφανίζονταν ως εκπρόσωποι και διαχειριστές ποινικοί, άνεργοι, ηλικιωμένοι και τοξικοεξαρτημένοι, είχαν στήσει τα τρία αρχηγικά μέλη εγκληματικής οργάνωσης και οι συγκατηγορούμενοι τους, πετυχαίνοντας μέσα σε μία πενταετία απώλεια πόρων Φ.Π.Α. για το ελληνικό δημόσιο άνω των 26.000.000 ευρώ. Πρόκειται για επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν εργαζόμενους, δε διέθεταν επαγγελματική εγκατάσταση, ορισμένες δεν τηρούσαν καν τραπεζικό λογαριασμό ενώ είχαν ανύπαρκτη συναλλακτική δραστηριότητα.
Η διερεύνηση της υπόθεσης είχε ως έναυσμα πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, το οποίο εκδόθηκε το 2022.
Κύκλωμα καρουζέλ: Τι έδειξε η έρευνα των Αρχών
Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Οικονομική Αστυνομία, υπό την εποπτεία του Ελληνικού Γραφείου Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων, διαπιστώθηκε πως οι 62 συνολικά κατηγορούμενοι στην υπόθεση, εκ των οποίων συνελήφθησαν οι 21, είχαν φτιάξει «ένα πολύπλοκο δίκτυο με εξακολουθητική και συστηματική δραστηριότητα με αντικείμενο τη σύσταση ανύπαρκτων συναλλακτικά οντοτήτων που δήλωναν εικονικές συναλλαγές στις ψηφιακές πλατφόρμες της ΑΑΔΕ εκτελούσαν πλήθος προσχηματικών διατραπεζικών μεταφορών ποσών και μεθοδευμένα εξασφάλιζαν την απόκρυψη της σκοπιμότητας ίδρυσης και λειτουργίας τέτοιων επιχειρήσεων…». Οι δικαστικές αρχές έκριναν προσωρινά κρατούμενους τους 11 εκ των 21 κατηγορουμένων μετά τις απολογίες τους.
Στο πλαίσιο της έρευνας πραγματοποιήθηκε άνοιγμα 230 τραπεζικό λογαριασμών και διαπιστώθηκε πως «οι σχετικές συναλλαγές παρέπεμπαν σε λειτουργία εγκληματικού δικτύου, το οποίο δραστηριοποιούνταν υπό τη μορφή κυκλώματος Καρουζέλ και απάτης τύπου «εξαφανισμένου εμπόρου», δράση που εμφανίζει την τυπολογία τέλεσης διασυνοριακής απάτης στο Φ.Π.Α., με την δήλωση εικονικών συναλλαγών ή την έκδοση εικονικών τιμολογίων».
Στους κατηγορούμενους αποδίδεται πως «επιδίωκαν να συγκαλύπτεται η υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ (εκροών) στο Ελληνικό Δημόσιο (ισοσκελισμός ΦΠΑ εκροών και εισροών) και να εμφανίζονται ως υπόχρεοι έναντι των φορολογικών αρχών επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται ως «εξαφανισμένοι έμποροι».
Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση
Τα μέλη της οργάνωσης ίδρυαν εταιρείες «βιτρίνες» χωρίς πραγματική εμπορική δραστηριότητα σε Ελλάδα, Κύπρο και Σλοβακία.
Για να πετύχουν τον σκοπό τους, τα βασικά μέλη διαρθρώνονταν σε δυο υποομάδες, οι οποίες δρούσαν συντονισμένα, έχοντας εγκατασταθεί συγκεκαλυμμένα σε διαφορετικούς χώρους σε περιοχές της Αττικής, ενώ λάμβαναν και τα ανάλογα μέτρα για την αποφυγή αποκάλυψής τους (συνεχής ίδρυση νέων νομικών οντοτήτων, χρήση εικονικών δικτύων και τηλεφωνικών συνδέσεων «αχυρανθρώπων», φυσική μεταφορά χρημάτων κ.λπ.).
Ενδεικτικό του εύρους της δράσης τους και της υποδομής, είναι το γεγονός ότι μια εκ των δυο υποομάδων, φέρεται να συνδέεται με την σύσταση 430 τουλάχιστον εικονικών οντοτήτων ή με νομιμοφανή λειτουργία.
Παράλληλα, τα μέλη της συγκεκριμένης υποομάδας («γραφείου») προετοίμαζαν δικαιολογητικά και συνόδευαν άτομα-περιφερειακά μέλη της οργάνωσης σε υποκαταστήματα τραπεζικών για ζητήματα που αφορούσαν το άνοιγμα-κλείσιμο τραπεζικών λογαριασμών, τηρούσαν κωδικούς «TAXISNET» σε πλατφόρμες και ψηφιακά συστήματα της Α.Α.Δ.Ε., υπέβαλλαν αιτήσεις και εξουσιοδότηση για χρήση υπηρεσιών e-banking ενώ έβρισκαν και χώρους οι οποίοι δηλώνονταν ως έδρες εταιρειών που συστήνονταν στο όνομα περιφερειακών μελών της οργάνωσης.
Αντικείμενο της εμπορικής δραστηριότητας των ανύπαρκτων εταιριών ήταν το εμπόριο ηλεκτρονικού και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και εξαρτημάτων, αρωμάτων και καλλυντικών, επαγγελματικών ηλεκτρικών μηχανημάτων, ρολογιών κοσμημάτων κ.α.
Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης. Συνολικά μέσω των εταιρικών σχηματισμών που δημιούργησαν τα μέλη της οργάνωσης κατά το διάστημα από το έτος 2019 έως και τις 30 Απριλίου 2024, αποσκοπώντας στην αύξηση του ενεργητικού της περιουσίας τους, δηλώθηκαν ανύπαρκτες συναλλαγές, με την έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων καθαρής αξίας 153.973.603, 47 ευρώ και Φ.Π.Α. 35.885.478,19 ευρώ, ενώ τα μέλη της πέτυχαν την απώλεια Φ.Π.Α. ποσού 26.020.324, 03 ευρώ και τη λήψη επιστροφής Φ.Π.Α. 4.405.447, 97 ευρώ. Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, όπως προέκυψε από την έρευνα της οικονομικής αστυνομίας, αποσκοπούσαν στην εξασφάλιση σταθερού και παράνομου εισοδήματος με τη διάπραξη, σε βάθος χρόνου και με κατανεμημένες μεταξύ τους τις αρμοδιότητες, στο πλαίσιο προκαθορισμένου συστήματος λειτουργίας της ομάδας τους.
«Πρόκειται για μία ογκωδέστατη δικογραφία, για την οποία ασκήθηκε ποινική δίωξη στους κατηγορουμένους και τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της ανακρίσεως. Οι εντολείς μου ήδη απολογήθηκαν και αφού έδωσαν επαρκείς εξηγήσεις αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή αρνούνται τις κατηγορίες, όπως έκαναν και ενώπιον της κας Ανακρίτριας και των κκ Εισαγγελέων.Πράγματι οι κατηγορούμενοι είναι πάρα πολλοί με αποτέλεσμα το έργο της ανακρίσεως να είναι δύσκολο και χρονοβόρο. Σίγουρα δε, θα χρειαστεί εύλογος χρόνος για την ολοκλήρωση της ανάκρισης, ο οποίος είμαι πεπεισμένος ότι θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα» τονίζει στα parapolitika.gr ο Κωνσταντίνος Γώγος, συνήγορος υπεράσπισης τριών κατηγορουμένων, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.