Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει µεγάλη ικανοποίηση από το πρώτο καλοκαίρι υλοποίησης της νέας εφαρµογής My Coast, για τον έλεγχο της κατάληψης των ακτών από τις οµπρελοξαπλώστρες, και τώρα σειρά έχουν τα τραπεζοκαθίσµατα: η εφαρµογή My Street (application) έχει ήδη αρχίσει να σχεδιάζεται, ενώ προετοιµάζεται εντατικά και το σχετικό νοµοθετικό πλαίσιο που απαιτείται.

Τον περασµένο Απρίλιο, έπειτα από συνεργασία των υπουργείων Οικονοµικών και Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, κυκλοφόρησε στα τάµπλετ και τα κινητά τηλέφωνα η ψηφιακή εφαρµογή My Coast, µέσω της οποίας οι πολίτες µπορούν να υποβάλλουν άµεσα καταγγελίες για υπέρβαση των παραχωρήσεων ή για αυθαίρετη κατάληψη παραλίας. Είχε προηγηθεί, βέβαια, η θεσµοθέτηση νέας διαδικασίας διεξαγωγής ηλεκτρονικών δηµοπρασιών από τις κτηµατικές υπηρεσίες για την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας, αλλά και αυστηρών ποινών για τους παραβάτες, ειδικά στις περιπτώσεις παρεµπόδισης της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα. Ετσι, µε τη βοήθεια των παραβάσεων που εντόπισαν και κατήγγειλαν ηλεκτρονικά οι πολίτες, όλο το καλοκαίρι έγιναν αυτοψίες από κλιµάκια των κτηµατικών υπηρεσιών (µε τη συνδροµή των κατά τόπους δήµων και της ΕΛ.ΑΣ.), ελέγχθηκαν περισσότερες από 2.400 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν 682 παραβάσεις. Συνολικά ελήφθησαν 400 διοικητικά µέτρα και εκδόθηκαν 55 διαταγές σφράγισης επιχειρήσεων, ενώ τα πρόστιµα που επιβλήθηκαν ξεπερνούν τα 8,5 εκατ. ευρώ. Βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το επιτυχηµένο, σε πρώτη φάση, αυτό µοντέλο για την προστασία του δηµόσιου χώρου να επεκταθεί και µέσα στον αστικό ιστό.

«Το My Street θα είναι µια καινοτόµος εφαρµογή, στα πρότυπα του My Coast, που θα φέρνει την πόλη στα χέρια των πολιτών, παρέχοντας τη δυνατότητα να παρακολουθούν και να συµβάλλουν στην εύρυθµη λειτουργία των δηµόσιων χώρων», τονίζει στα «Π» στέλεχος µε γνώση των σχετικών διεργασιών. Ειδικά στα µεγάλα πολεοδοµικά συγκροτήµατα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε πολλές ακόµα πόλεις, η τοποθέτηση τραπεζοκαθισµάτων καθ’ υπέρβαση της νόµιµης άδειας από εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες και µπαρ είναι ένα σύνηθες φαινόµενο. Αυτό, φυσικά, αφαιρεί ζωτικό δηµόσιο χώρο από τους πεζούς, που δεν έχουν πολλά «όπλα» για να αµυνθούν.

Ενα ισχυρό «όπλο» που ετοιµάζεται να ρίξει στη «µάχη» αυτή η κυβέρνηση είναι η υπό κατασκευή από το υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης εφαρµογή My Street. Σύντοµα, µάλιστα, αναµένεται να γίνει συνάντηση του αρµόδιου υπουργού, ∆ηµήτρη Παπαστεργίου, µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ζήτηµα αυτό.

Το πιθανότερο σενάριο είναι το εξής: Ανοίγοντας την εφαρµογή, ο πολίτης θα πρέπει να εντοπίσει την περιοχή, είτε µε αναζήτηση στον χάρτη της εφαρµογής είτε σκανάροντας το QR code της παραχώρησης δηµόσιου χώρου για τραπεζοκαθίσµατα, που θα είναι αναρτηµένος υποχρεωτικά έξω από το κατάστηµα εστίασης. Μόλις γίνει ο εντοπισµός της περιοχής, θα εµφανίζονται στην οθόνη του κινητού τα στοιχεία της παραχώρησης, δηλαδή τοποθεσία, έναρξη-λήξη, χρήση και εµβαδόν. Αν ο πολίτης διαπιστώσει αυθαίρετη κατάληψη µέρους του πεζοδροµίου ή της πλατείας, µπορεί να υποβάλει καταγγελία µέσω του application. Για να γίνουν όλα αυτά, πρέπει πρώτα το υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης να δηµιουργήσει ένα ολοκληρωµένο πληροφοριακό σύστηµα, το οποίο θα υποστηρίζει την παρακολούθηση της συµµόρφωσης των καταστηµάτων εστίασης µε τους όρους των συµβάσεων παραχώρησης δηµόσιου χώρου, καθώς και την υποβολή καταγγελιών από την πλευρά των πολιτών µέσω της ψηφιακής εφαρµογής My Street. Την εξέλιξη αυτή προανήγγειλε ουσιαστικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήµα της ∆ΕΘ. Μιλώντας για την Ελλάδα του 2027, ανέφερε ότι θα είναι µια χώρα µε «ένα περιβάλλον ασφάλειας και καθηµερινής νοµιµότητας, µε εφαρµογές και χρησιµοποιώντας την τεχνολογία, όπως το My Coast. Σύντοµα θα είµαστε έτοιµοι να ανακοινώσουµε και µια αντίστοιχη πρωτοβουλία για την προστασία του δηµόσιου χώρου, έτσι ώστε να µπορούµε να επιβάλλουµε πραγµατικά τη νοµιµότητα παντού».

Τριπλασιάζεται το πρόστιμο

Ενα άλλο «όπλο», που θα λειτουργήσει παράλληλα, βρίσκεται ήδη σε διάταξη στο νοµοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Με τη ρύθµιση αυτή, τριπλασιάζεται το πρόστιµο για την αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστων χώρων και αυστηροποιούνται οι κυρώσεις από τη µη συµµόρφωση των παραβατών στην άρση της παράνοµης κατάληψης, προκειµένου να διευκολυνθούν η απελευθέρωση του δηµόσιου χώρου και η απρόσκοπτη διέλευση των πεζών. Αν το µαγαζί δεν αποµακρύνει τα τραπεζοκαθίσµατα, τότε αυτά κατάσχονται και αν µάλιστα δεν πληρώσει το πρόστιµο εντός τριών µηνών, τότε αυτά «µπορεί να διατίθενται, να εκποιούνται ή να καταστρέφονται από τον δήµο».

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά