Τα πρώτα του βήματα έκανε χθες ο Γιαννάκης Παπαστεφανάκης, ο 14χρονος φίλαθλος του ΠΑΟΚ από την Άμφισσα, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση διάρκειας 4,5 ωρών στο «Saint Louis Children’s Hospital» στο Μιζούρι των ΗΠΑ.

Το αγοράκι, που -όπως εκμυστηρεύτηκε στην «Απογευματινή»-, όταν σταθεί όρθιο, θέλει να ρίξει μια κλοτσιά στο αναπηρικό καροτσάκι του, χθες σηκώθηκε από το κρεβάτι πρώτη φορά μετά την επέμβαση.

*Διαβάστε ακόμα: Συγκινεί ο μικρός Γιαννάκης του ΠΑΟΚ μετά την επιτυχημένη επέμβαση: "Να κάνω μεγάλα βήματα για την καινούργια μου ζωή"


Γιαννάκης Παπαστεφανάκης: Το πρώτο που θα κάνω όταν σταθώ στα πόδια μου είναι να ρίξω μια κλοτσιά στο καροτσάκι μου

«Το πρώτο που θέλω να κάνω μόλις σταθώ στα πόδια μου, είναι πρώτον να ρίξω μια κλοτσιά στο καροτσάκι μου και δεύτερον να βάλω γκολ με πέναλτι στο τέρμα που είναι μπροστά από τη θύρα 4», μας είπε ο μικρός Γιάννης μέσα από το δωμάτιο του νοσοκομείου, χωρίς να κρύβει τη χαρά και τον ενθουσιασμό του. Συγκινημένοι οι γονείς του, Κωστής Παπαστεφανάκης και Ελένη Γκουσάρη, είπαν πως ο γιος τους είναι τρισευτυχισμένος και δεν βλέπει την ώρα να αρχίσει τις φυσικοθεραπείες που θα τον φέρουν πιο κοντά στο πολυπόθητο όνειρό του, που δεν είναι άλλο από το να περπατήσει, να τρέξει, να παίξει ποδόσφαιρο: «Ο Γιαννάκης δεν ένιωσε αμέσως τη διαφορά στα πόδια του, γιατί ήταν ταλαιπωρημένος από το πολύωρο χειρουργείο και τη νάρκωση», είπε στην «Απογευματινή» η κυρία Γκουσάρη.

Και πρόσθεσε: «Χθες, όμως, με τη βοήθεια φυσικοθεραπευτή, σηκώθηκε από το κρεβάτι και κάθισε στο καρότσι. Είναι πολύ νωρίς για να κάνει βήματα! Η διαφορά προς το παρόν φαίνεται λίγο στα πόδια του, αλλά δεν μπορεί να πατήσει ακόμη. Επίσης, νιώθει λίγο δυσάρεστα στη μέση του, αλλά είναι φυσιολογικό, μια και χθες βγήκε η επισκληρίδιος». Αναφορικά με την επιτυχία του χειρουργείου, η κυρία Γκουσάρη επισήμανε πως «το χειρουργείο ήταν 100% επιτυχημένο», ενώ τόνισε: «Όμως, σε τι ποσοστό εξαλείφθηκε η σπαστικότητα στα πόδια του (δηλαδή αν είναι 80% ή 100%) θα το μάθουμε σε έναν μήνα, που θα φύγουμε από την Αμερική για την Ελλάδα».


«Θέλω να βάλω ένα λιθαράκι για να σταματήσει ο φανατισμός»

Η ίδια εξήγησε πως ο Γιαννάκης θα ακολουθήσει στις ΗΠΑ ένα πρόγραμμα φυσιοθεραπειών για έναν μήνα και μετά θα γυρίσουν στην πατρίδα: «Στην Ελλάδα το πρόγραμμα θα αναλάβουν οι φυσικοθεραπευτές του ΠΑΟΚ, με έξοδα της ασπρόμαυρης ΠΑΕ. Εμείς, από εδώ (από το νοσοκομείο στο Μιζούρι) θα πάρουμε ένα μεγάλο βιβλίο και διάφορα βίντεο με αναλυτικές οδηγίες που θα δώσουμε στους Έλληνες γιατρούς και φυσικοθεραπευτές στην Ελλάδα, για να ακολουθήσουν πιστά αυτό το πρόγραμμα για διάστημα έξι μηνών. Μετά το πρώτο εξάμηνο, θα γίνει επαναξιολόγηση της κατάστασης του Γιάννη με βίντεό του που θα στείλουμε εμείς στις ΗΠΑ. Το θετικό είναι πως το “Saint Louis Children’s Hospital” συνεργάζεται με διάφορα παρόμοια νοσοκομεία στην Ευρώπη, για να μη χρειαστεί εμείς, που δεν μένουμε στις ΗΠΑ, να κάνουμε ξανά υπερατλαντικό ταξίδι. Οπότε, αν κριθεί αναγκαίο, θα πάμε σε ένα από αυτά τα νοσοκομεία που βρίσκονται στη Μάλτα, στη Σουηδία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ο Γιαννάκης, που αποτελεί το σύμβολο του «ευ αγωνίζεσθαι» στην Ελλάδα, έχοντας κάνει όλες τις ομάδες και τους φιλάθλους να τον αγκαλιάσουν, μετράει αντίστροφα για την επιστροφή στην Τούμπα, γνωρίζοντας ότι αυτή τη φορά όλα θα είναι διαφορετικά: «Θέλω να βάλω ένα λιθαράκι για να σταματήσει ο φανατισμός. Να είναι αγαπημένοι οι οπαδοί των ομάδων και μόνο για τα 90 λεπτά του ματς να είναι αντίπαλοι και μετά φίλοι… για μια ζωή», είχε πει στο παρελθόν συγκινώντας το πανελλήνιο.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή