Έντονα άστατος θα είναι ο καιρός κατά το μεγαλύτερο μέρος της νέας εβδομάδας, με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη να προειδοποιεί ότι χρειάζεται ετοιμότητα για τυχόν προβλήματα ιδιαίτερα προς τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας.

*Διαβάστε ακόμα: Καιρός: Ραγδαία αλλαγή από εβδομάδα - Φθινόπωρο "από τα παλιά με... ζακέτα και ομπρέλα", έως και 4 βαθμούς κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα - Οι περιοχές που θα επηρεαστούν


Κλέαρχος Μαρουσάκης: Εβδομάδα αστάθειας με βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας

Με χαμηλές θερμοκρασίες ξεκίνησε η εβδομάδα στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ αργότερα θα κυριαρχήσει ο άστατος καιρός σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Η αστάθεια θα κορυφωθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη, όπου θα δούμε βροχές και καταιγίδες ξανά προς τα Δυτικά, Κεντρικά και Βόρεια τμήματα της χώρας, μιας και το βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει την Κεντρική Ευρώπη θα μετατοπίσει πιο αέριες ψυχές μάζες προς την Κεντρική Μεσόγειο, για να δημιουργήσει αυτό τον έντονα άστατο καιρό. Επιπλέον, λόγω των ψυχρών αέριων μαζών θα έχουμε και πτώση της θερμοκρασίας. 

«Αυτή η αστάθεια θα απασχολήσει τη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα κυρίως. άρα η προσοχή μας θα πρέπει να είναι στραμμένη προς το κεντρικό και βόρειο ιόνιο., την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία. Σε αυτές τις περιοχές θα έχουμε τα πιο έντονα φαινόμενα» ανέφερε.

Όπως τόνισε ο μετεωρολόγος, από το πρωί στα βόρεια επικρατεί αρκετή ψύχρα ενώ και στην Αθήνα η θερμοκρασία τις πρωινές ώρες είναι κοντά στους 19-20 βαθμούς.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d47f7p38hgw9)
Σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη βροχές θα σημειωθούν στην Δυτική Ελλάδα σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες εκτάσεις. Θα δούμε αρκετές βροχές σε πολλές περιοχές της Κρήτης και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, ενώ η θερμοκρασία ήδη έχει πέσει αισθητά σε όλη τη χώρα. Καλύτερες οι καιρικές συνθήκες στα Ηπειρωτικά τμήματα, στο εσωτερικό ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος με το θερμόμετρο να ανεβαίνει στους 27 – 28 βαθμούς.
Οι άνεμοι στα βόρεια θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα κεντρικά και τα νότια πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη δεν αναμένουμε κάτι αξιόλογο στην Αττική, θα κυριαρχήσει ηλιοφάνεια. Θα σημειωθούν λίγες συννεφιές, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε κάποιες μπόρες στα πιο βόρεια τμήματα από το απόγευμα.

Η Θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 19 έως 28 με 29 βαθμούς Κελσίου.




«Η κακοκαιρία Boris δεν θα επηρεάσει τη χώρα μας»

Σχετικά με την κακοκαιρία Boris που σαρώνει την Κεντρική Ευρώπη, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης είπε ότι είναι ένα αντίστοιχο φαινόμενο με την κακοκαιρία Daniel που έφερε τις καταστροφές στη Θεσσαλία. Πολύ μεγάλος όγκος νερού έχει ρίξει βορειοανατολικά της Ευρώπης, επειδή έχει εγκλωβιστεί από υψηλές πιέσεις γύρω από αυτό, αναγκάζεται και στροβιλίζεται για αρκετό μεγάλο διάστημα.

Όπως επισήμανε η χώρα μας δεν θα επηρεαστεί από την κακοκαιρία Boris, ωστόσο προς τα νοτιότερα τμήματα της Ιταλίας υπάρχουν ασταθείς αέριες μάζες οι οποίες θα δώσουν ένα άστατο καιρό και σήμερα που θα κορυφωθεί από την Τετάρτη με Πέμπτη όπου θα δούμε βροχές από το κεντρικά και νότια τμήματα της Ελλάδος.


Η πρόγνωση του καιρού

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στο Ιόνιο, την Κρήτη και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά. Τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο και στη συνέχεια στην Κρήτη ενδέχεται να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 21-22 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 7 έως 26-27, στη Θεσσαλία από 7 έως 27-28, στην Ήπειρο από 5 έως 24 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα από 8 έως 28 βαθμούς, στα Επτάνησα από 15 έως 25 βαθμούς, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση κυρίως στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίου όπου θα πνέουν με εντάσεις έως 3 μποφόρ από διάφορες διευθύνσεις, ενώ στο Νότιο Αιγαίο θα διατηρηθούν από δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 4-5 με σταδιακή εξασθένηση στα 3-4 μποφόρ μετά τις μεσημβρινές ώρες. Στον Κορινθιακό οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές-βορειοδυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 5-6 μποφόρ και πιθανώς πρόσκαιρα 7 μποφόρ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες το μεσημέρι - απόγευμα οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 25 με 26 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από 08 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στο Ιόνιο θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες τις πρωινές ώρες, ενώ στα ηπειρωτικά ορεινά ενδέχεται να βρέξει πρόσκαιρα κατά τόπους το μεσημέρι - απόγευμα.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 25 με 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από 08 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε στα ηπειρωτικά ορεινά ενδέχεται να σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα στον Κορινθιακό και τα νοτιότερα τμήματα έως 6 μποφόρ. Στην Εύβοια μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 28 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες σχεδόν αίθριος. Στην Κρήτη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως το μεσημέρι - απόγευμα οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στην Κρήτη πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 27 με 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως το μεσημέρι - απόγευμα οπότε ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές. Στα Δωδεκάνησα σχεδόν αίθριος.
Ανεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Καστελλόριζο 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 27 με 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το μεσημέρι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 27 με 28 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι - απόγευμα.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία στα ανατολικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 28 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες το μεσημέρι - απόγευμα οπότε στα γύρω ορεινά ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 17-09-2024
Αρχικά στο Ιόνιο, τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο και από το μεσημέρι στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, την Εύβοια, τις Σποράδες και την Κρήτη προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες πιθανώς στα βορειοδυτικά να είναι ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στα βόρεια έως 6 μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα δυτικά και βόρεια τους 24 με 26 βαθμούς και στα κεντρικά και νότια τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 18-09-2024
Στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Θράκης), τις Σποράδες και την Εύβοια άστατος καιρός με παροδικά αυξημένες νεφώσεις, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα νότια. Στα βόρεια θα φτάσει τους 24 με 26 βαθμούς και στα υπόλοιπα τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 19-09-2024
Στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Θράκης), τις Σποράδες και την Εύβοια νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νοτιοανατολικοί και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20-09-2024
Στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια και την Κρήτη άστατος καιρός με παροδικά αυξημένες νεφώσεις, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.