Απόστολος Λύτρας: Επιστροφή στην καθημερινότητα για τον ποινικολόγο - Το σκεπτικό των δικαστών για την αποφυλάκισή του
Τι λέει ο ποινικολόγος
''Θέλω να αφοσιωθώ στην οικογένεια μου, στα παιδιά μου και στη δουλειά μου'' λέει ο Απόστολος Λύτρας
Στο γραφείο του, στο Κολωνάκι, το οποίο έχει πλέον δηλώσει και ως τόπο κατοικίας του, ο Απόστολος Λύτρας, τα τελευταία 24ωρα, προσπαθεί να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να αρχίσει από την αρχή, τρέχοντας και τις δικηγορικές υποθέσεις των εντολέων του, αλλά και έχοντας να αντιμετωπίσει ένα δικαστήριο, το οποίο θα συγκεντρώσει αφενός τα φώτα της δημοσιότητας και, αφετέρου, μπορεί να τον στείλει πίσω στις φυλακές, σε περίπτωση καταδίκης.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά, βρίσκεται και σε εξέλιξη μία πειθαρχική διαδικασία, σε βάρος του, από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, για την υπόθεση του ξυλοδαρμού, της εν διαστάσει συζύγου του, Σοφίας Πολυζωγοπούλου, η οποία, μπορεί να του στερήσει την άδεια του ενώ εκκρεμεί και ο πλειστηριασμός της μεζονέτας του, στο Χαλάνδρι, στις 9 Οκτωβρίου.
«Θέλω να αφοσιωθώ στην οικογένεια μου, στα παιδιά μου και στη δουλειά μου», λέει, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του, στους οικείους του, τη στιγμή που οι 82 ημέρες που παρέμεινε στις φυλακές, έχουν αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια τους, πάνω του, όπως αποδεικνύεται και από την εμφανώς αλλαγμένη όψη του.
Απόστολος Λύτρας: Το υπόμνημα που κατέθεσε η Σοφία Πολυζωγοπούλου
Την ίδια στιγμή και η εν διαστάσει σύζυγος του, σύμφωνα με πληροφορίες, προσπαθεί να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να αφοσιωθεί στην κόρη της, έχοντας χαράξει πλέον έναν διαφορετικό δρόμο από τον Απόστολο Λύτρα και στην επαγγελματική αλλά και στην προσωπική της ζωή. Το υπόμνημα άλλωστε που κατέθεσε στο δικαστικό συμβούλιο, με το οποίο ζήτησε την αποφυλάκιση του Απόστολου Λύτρα, για χάρη της κόρης της, «μέτρησε» στην απόφαση του δικαστικού συμβουλίου. Κι αυτό παρά το γεγονός πως επέμεινε στις καταγγελίες της σχετικά με τον ξυλοδαρμό της από το γνωστό ποινικολόγο, μέχρι κεραίας.
Σε κάθε περίπτωση, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, με το 2931/0224 βούλευμα του, μετέτρεψε την κακουργηματική κατηγορία, η οποία είχε απαγγελθεί σε βάρος του , της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, στο πλημμέλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, στο πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας, ανοίγοντας το δρόμο για την αποφυλάκιση του.
Διαβάστε ακόμα: Απόστολος Λύτρας: Μπορεί να δικηγορήσει; - Τι απαντά ο ίδιος στις πρώτες του δηλώσεις
«Δεν προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος είχε άμεσο δόλο πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης εις βάρος της παθούσας» έκριναν οι τρεις πρωτοδίκες, υιοθετώντας και τη σχετική πρόταση, της εισαγγελέως Πρωτοδικών, Βαρβάρας Γνεσούλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστές αποφάνθηκαν, πως, τελικά, δεν δημιουργήθηκε κίνδυνος ζωής για την δικηγόρο, καθώς ο κατηγορούμενος την έπληξε με γυμνά χέρια ενώ τα χτυπήματα δεν ήταν μεγάλης διάρκειας, ικανά να προκαλέσουν επικίνδυνη κατάσταση. «Εκ του τρόπου τέλεσης της πράξης από τον κατηγορούμενο δεν πηγάζει κίνδυνος ζωής και από τις ίδιες προκληθείσες από αυτόν σωματικές βλάβες στην παθούσα δεν προέκυψε κίνδυνος ζωής, με την έννοια της συγκεκριμένης διακινδύνευσης του έννομου αγαθού της ζωής, εφόσον δεν προκλήθηκαν τέτοιες σωματικές βλάβες στην παθούσα, με τρώση κάποιου ζωτικού οργάνου της, σε τέτοιο βαθμό (πχ με εσωτερική εγκεφαλική αιμορραγία) η οποία θα οδηγούσε σε θάνατο εάν δεν είχε ανακοπεί η πορεία της, δηλαδή εάν δεν δοθεί η κατάλληλη ιατρική φροντίδα» αναφέρει το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου.
Οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, επισημαίνουν ότι «από τις περιστάσεις και τις συνθήκες, υπό τις οποίες ενήργησε ο κατηγορούμενος (που χτύπησε την παθούσα εντός κλειδωμένου αυτοκινήτου και σταμάτησε να τη χτυπάει, όπως καταθέτει και η ίδια στην από 16.6.2024 κατάθεση της ενώπιον της Ανακρίτριας, επειδή την είδε σε αυτήν την κατάσταση), δεν καταδεικνύεται ότι επιδίωκε την πρόκληση σε αυτήν του βαρύτερου αποτελέσματος της βαριάς σωματικής βλάβης, λαμβάνοντας υπόψη ότι πρέπει να αιτιολογείται πλήρως στο έγκλημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, η ύπαρξη του απαιτούμενου άμεσου δόλου του κατηγορούμενου για την επέλευση του βαρύτερου αποτελέσματος».
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, στο σκεπτικό του δικαστικού συμβουλίου, τονίζεται πως «από κανένα στοιχείο της δικογραφίας, παρά τα αντιθέτως, ισχυριζόμενα από τον ίδιο τον κατηγορούμενο, κατά την απολογία του ενώπιον της ανακρίτριας, δεν αναιρείται ο δόλος του να προκαλέσει στην παθούσα τις σωματικές βλάβες, που χαρακτηρίζονται ως απλές, ενώ γνώριζε και ήθελε τις περιστάσεις, οι οποίες καθιστούν τις επιχειρούμενες βλάβες ως δυνάμενες να προκαλέσουν κίνδυνο ζωής της παθούσας ή βαριά σωματική βλάβη».
Το δικαστικό συμβούλιο, ξεκαθαρίζει μάλιστα, πως ο Απόστολος Λύτρας, εκ της δικηγορικής του ιδιότητας, γνώριζε και το άδικο και την απαξία της πράξης του.
Πλέον, όλα τα βλέμματα στρέφονται, στην εκδίκαση αυτής της πολύκροτης υπόθεσης, πιθανότητα, εντός του Φθινοπώρου.