Ισότητα στους χώρους εργασίας - Έρχονται επαγγελματικά σεμινάρια συμπερίληψης και διαφορετικότητας
Ευαισθητοποίηση στους χώρους εργασίας
Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ξεκινά επιδοτούμενο πρόγραμμα επιμόρφωσης εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα
Ανοιχτό δηµόσιο διαγωνισµό προκήρυξε το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την ψηφιακή επιµόρφωση 80.000 εργαζοµένων του ιδιωτικού τοµέα σε θέµατα διαφορετικότητας και συµπερίληψης. Ο διαγωνισµός εντάσσεται στο έργο που υλοποιείται µέσω του «Ελλάδα 2.0» µε τίτλο «Ευαισθητοποίηση της διαφορετικότητας στους χώρους εργασίας», συνολικής εκτιµώµενης αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για µια πολύ σηµαντική πρωτοβουλία προκειµένου να ενισχυθεί η ισότητα στους χώρους εργασίας, όπου κατά καιρούς παρατηρούνται σοβαρά προβλήµατα σε σχέση µε τη διαφορετικότητα, µε εργαζοµένους να βιώνουν περιφρόνηση και µπούλινγκ.
Ετσι, λοιπόν, ο ανάδοχος που θα επιλεγεί θα πρέπει να αναπτύξει πλήρες εκπαιδευτικό υλικό µε αποκλειστικό περιεχόµενο την ευαισθητοποίηση στη διαφορετικότητα, το οποίο και θα ενσωµατώσει σε ψηφιακή πλατφόρµα εκπαίδευσης, που θα επιτρέπει στον χρήστη τη διαδραστική πλοήγησή του.
Βαρύτητα δίνεται στον σκοπό της κοινωνικής ευαισθητοποίησης και στο περιεχόµενο του εκπαιδευτικού υλικού, που θα πρέπει να προωθεί την ευαισθητοποίηση στη διαφορετικότητα και την κοινωνική συµπερίληψη.
Γι’ αυτό και το εκπαιδευτικό υλικό θα πρέπει να καλύπτει στόχους εξοικείωσης µε τη διαφορετικότητα και τη συµπερίληψη, καθώς και στόχους ανάπτυξης ενός εργασιακού περιβάλλοντος που να ενσωµατώνει πλήρως τις πιο σύγχρονες και προοδευτικές αντιλήψεις για τη διαφορετικότητα, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες σε όλα τα εργαζόµενα άτοµα και εξασφαλίζοντας ένα περιβάλλον συµπερίληψης.
Χωρίς εκπτώσεις
Αλλωστε, όπως είχε δηλώσει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παλαιότερα στην αρµόδια υπουργό, Σοφία Ζαχαράκη, στα θέµατα ισότητας «δεν βάζουµε νερό στο κρασί µας». «∆εν κάνουµε εκπτώσεις στα ζητήµατα που αφορούν συνολικά τις συµπεριληπτικές µας πολιτικές. Εχουµε θέσει τις φιλοδοξίες µας πολύ ψηλά». Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι πολύ σηµαντική προτεραιότη[1]τα για την κυβέρνηση τα ζητήµατα των ίσων ευκαιριών, καθώς είναι θέµατα που βρίσκονται στον πυρήνα µιας δίκαιης κοινωνίας.
Ετσι, το εκπαιδευτικό υλικό οφείλει να ενσωµατώσει κανόνες και ορισµούς που σέβονται την πολιτική ορθότητα σχετικά µε βασικά ζητήµατα, που σχετίζονται µε το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισµό, την ταυτότητα φύλου, την έκφραση φύλου ή/και τα χαρακτηριστικά του φύλου, την αναπηρία, την πολιτισµική ταυτότητα, την ηλικία κ.λπ., προσφέροντας πρακτικές κατευθύνσεις για την υποστήριξη και την ενσωµάτωση των υποκειµένων που ανήκουν σε αυτές τις οµάδες.
Το φυσικό αντικείµενο της παρούσης δεν δύναται να διαχωριστεί σε τµήµατα, καθώς απαρτίζεται από ενέργειες αλλλένδετες και αλληλεξαρτώµενες, οι οποίες αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο.
Ηθοποιοί και καλλιτέχνες
Τα ψηφιακά αυτά «µαθήµατα» θα έχουν τρίωρη διάρκεια και, µεταξύ άλλων, θα περιλαµβάνουν βίντεο και άλλο υλικό πολυµέσων, υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, µε την ανάπτυξη εξειδικευµένων σεναρίων και µε τη συµµετοχή ηθοποιών και άλλων καλλιτεχνών. Τα βίντεο θα αναπαριστούν διαφορετικά σενάρια, ενισχύοντας έτσι τη διαδραστική φύση της επιµόρφωσης.
Το ενηµερωτικό υλικό θα πρέπει να περιλαµβάνει κατ’ ελάχιστον:
-Ορισµό των εννοιών της διαφορετικότητας και της συµπερίληψης.
-Ανάπτυξη και διαστασιολόγηση των επιπέδων διαφορετικότητας.
-Νοµικό και θεσµικό πλαίσιο / πολιτικές αντιµετώπισης.
-Αντιµετώπιση προκαταλήψεων.
-Τρόποι καταπολέµησης διακρίσεων και υποστήριξη θυµάτων.
Ο ανάδοχος καλείται να δηµιουργήσει το εκπαιδευτικό υλικό, να το ψηφιοποιήσει σε µορφή e-learning, µε τη χρήση σύγχρονων, διαδραστικών εφαρµογών (ενσωµάτωση γραφικών, ενσωµάτωση ήχου, ενσωµάτωση video). Οι περίπου 80.000 εργαζόµενοι που θα παρακολουθήσουν τα σεµινάρια, προκειµένου να αξιολογηθεί το επίπεδο της ενίσχυσης των δεξιοτήτων τους σε θέµατα διαφορετικότητας, θα καλούνται στο τέλος της επιµόρφωσης να απαντήσουν σε ερωτήσεις κλειστού τύπου. Για την έκδοση βεβαίωσης επιτυχούς παρακολούθησης και τη χορήγηση του επιδόµατος είναι απαραίτητη η ενεργός παρακολούθηση εκ µέ[1]ρους των συµµετεχόντων.
Ο ανάδοχος καλείται επίσης να αναπτύξει, πέραν της πλατφόρµας τηλεκπαίδευσης ανοικτού κώδικα, η οποία αρχικά θα περιλαµβάνει το σχετικό εκπαιδευτικό υλικό που θα αναπτυχθεί, όµως θα δια[1]θέτει τις προδιαγραφές φιλοξενίας περισσότερων εκπαιδευτικών υλικών που ενδεχοµένως να προστεθούν σε αυτήν στη συνέχεια, και την υποστήριξη των χρηστών που θα συµµετέχουν στο πρόγραµµα µε κατάλληλα υποσυστήµατα και υπηρεσίες.
Η πλατφόρµα θα διασυνδεθεί µε το Π.Σ. «Εργάνη» 2.0, για τη διασταύρωση των στοιχείων των ωφελουµένων και των επι[1]χειρήσεων στις οποίες εργάζονται. Η καταληκτική ηµεροµηνία υποβολής προσφορών στον διαγωνισµό ορίζεται η 14η Οκτωβρίου.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ