Περισσότερες από 20.000 παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων φαίνεται να έχει πραγματοποιήσει ο φερόμενος ως βασικός εγκέφαλος των κυκλωμάτων που «φέσωσαν» τον ΕΟΠΥΥ με 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο 51χρονος γενικός γιατρός, όπως διαπίστωσαν τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, φαίνεται πως το 2015 προχώρησε στην πρώτη παράνομη συνταγογράφηση, ενώ το 2020 η συμμορία των συνολικά τεσσάρων γιατρών, 10 εργαζομένων και ιδιοκτητών φαρμακείων, του ενός ιατρικού επισκέπτη εταιρίας παραγωγής φαρμάκων και ενός μεσάζοντα φαίνεται να ξεκινά και επίσημα τη δράση της.

Οι αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση, θεωρούν πως ο 51χρονος φερόμενος ως εγκέφαλος του κυκλώματος, είναι ένας άνθρωπος με αμύθητη περιουσία. Για αυτό τον λόγο άλλωστε πέρα από τα μετρητά που βρέθηκαν στην κατοχή του, σε θυρίδες που διατηρούσε σε τραπεζικά ιδρύματα κατείχε δύο ράβδους χρυσού και δεκάδες χρυσές λίρες. Δηλαδή, εξηγούν οι αστυνομικοί, δεν είχε τρόπο να κρύψει τα μετρητά που αναγκάστηκε να τα μετατρέψει σε χρυσό για να πιάνουν λιγότερο χώρο στις θυρίδες.

ΕΟΠΠΥ: Το προφίλ του γιατρού φερόμενου ως "εγκεφάλο" της συμμορίας

Η ζωή του 51χρονου γενικού γιατρού, κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν, σχολίαζαν με νόημα. Είχε διοριστεί στο κέντρο υγείας Διστόμου. Ωστόσο, εκεί αντί να βρίσκεται καθημερινά ως όφειλε, πήγαινε μια φορά την εβδομάδα αφού τις υπόλοιπες ημέρες έπρεπε να βρίσκεται στην Κύπρο καθώς ήταν ο υπεύθυνος λειτουργίας ενός ιατρικού κέντρου.

Κάθε εβδομάδα δηλαδή, ο 51χρονος πήγαινε στην Μεγαλόνησο. Στις αποσκευές του ωστόσο, δεν είχε μόνο ρούχα αλλά και φαρμακευτικά σκευάσματα. Και συνήθως, όπως προκύπτει από τις έρευνες των αρχών, από τα πλέον ακριβά.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του φαρμάκου Ozempic το οποίο αρεσκόταν να συνταγογραφεί. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο φάρμακο το οποίο εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο, παρουσιάζεται σοβαρή έλλειψη στα φαρμακεία.

Είναι ένα αντιδιαβητικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Όμως, επειδή το παίρνουν αρκετοί και για την απώλεια βάρους, με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο σκεύασμα να παρουσιάζει ελλείψεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Φαίνεται όμως πως αιτία για αυτή την έλλειψη στην Ελληνική αγορά ήταν και η δράση της συγκεκριμένης σπείρας.

ΕΟΠΠΥ: Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα

Η μέθοδος για να βγάζουν λεφτά, ήταν απλή. Μέλη της συμμορίας αναζητούσαν μετανάστες που είτε ζούσαν σε δομές φιλοξενίας, είτε είχαν πεθάνει, είτε είχαν φύγει από τη χώρα μας για κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, είτε βρίσκονταν κρατούμενοι σε σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας.

Χρησιμοποιούσαν τα ΑΜΚΑ τους και συνταγογραφούσαν όλα τα ακριβά φάρμακα δήθεν για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η συμμορία κέρδιζε από τις συνταγές προς τον ΕΟΠΥΥ, ενώ τους έμεναν και τα φάρμακα, τα οποία στην συνέχεια πωλούσαν στην μαύρη αγορά. Ένα από αυτά είναι το παραπάνω αντιδιαβητικό, ενώ βρέθηκαν πολλές συνταγές για ναρκωτικά δισκία.

Σύμφωνα με αξιωματικούς που συμμετείχαν στις πολύμηνες έρευνες της υπόθεσης, δεν αποκλείεται τώρα που ενεπλάκη και η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος να προκύψουν διαδρομές χρημάτων που μέχρι στιγμής είναι άγνωστες.

Είναι σχεδόν βέβαιο πως έχει κρυμμένο θησαυρό, τόνιζαν αναφερόμενοι στον 51χρονο γενικό γιατρό, ο οποίος πάντως, όπως επίσης και οι υπόλοιποι γιατροί, αρνούνται κατηγορηματικά πως έκαναν κάτι παράνομο.

Ο εισαγγελέας Αθηνών πάντως που οδηγήθηκαν, διαβάζοντας την ογκωδέστατη δικογραφία σε βάρος τους, προχώρησε στην άσκηση ποινικών διώξεων για 8 βαριά κακουργήματα, ενδεικτικό της σοβαρότητας της υπόθεσης.