Επιβλητικότητα, δέος και φως. Ο εμβληματικός Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, απόψε αφήνει στην σκιά του ένα διαφορετικό αποτύπωμα. Υπό τους εξαίσιες μελωδίες του Σταύρου Ξαρχάκου, σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς σκηνικό, η Metlen Energy & Metals μας καλωσόρισε σε ένα «Ταξίδι στο Φως», αποκαλύπτοντας τον νέο φωτισμό του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Σε ένα ταξίδι ενέργειας, ο εμβληματικός Ναός έλαμψε με έναν σύγχρονο τρόπο, που αναδεικνύει τη διαχρονικότητα, τον όγκο, την πλαστικότητα και τη γεωμετρία του. Πλέον, το μεγαλείο του Ναού του Ποσειδώνα μπορεί να θαυμάζεται από κάθε σημείο θέασης, είτε από τη στεριά είτε από τη θάλασσα. Η εικόνα, όπως την αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός, προκαλεί δέος.



Την επιμέλεια του φωτισμού ανέλαβε η διεθνώς καταξιωμένη Ελευθερία Ντεκώ, η οποία μέσα από τη δική της τέχνη «έντυσε» το εμβληματικό μνημείο.

Τα εγκαίνια του έργου τέλεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και καλεσμένων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μυτιληναίος: Η σημερινή μέρα παρουσιάζει με τον καλύτερο τρόπο τη δύναμη της ανθρώπινης δημιουργίας

Κατά τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος, υπογράμμισε ότι ο νέος φωτισμός αποκαλύπτει νέες διαστάσεις της αρχιτεκτονικής του Ναού του Ποσειδώνα.



 «Η σημερινή μέρα παρουσιάζει με τον καλύτερο τρόπο τη δύναμη της ανθρώπινης δημιουργίας. Ο σύγχρονος φωτισμός με σεβασμό στην αξία και ομορφιά του μνημείου αποκαλύπτει νέες διαστάσεις της αρχιτεκτονικής του που σίγουρα θα εντυπωσιάσουν κάθε επισκέπτη. Η μοναδική εικόνα που θα δούμε θα ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της γης σήμερα online, υπενθυμίζοντας ότι η ομορφιά, το κάλλος έχει τις ρίζες του εδώ στην Ελλάδα», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Μυτιληναίος.


 «Ως Metlen νιώθουμε βαθιά ευθύνη να συμβάλλουμε στη διατήρηση και στην ανάπτυξη της πολιτισμικής μας ταυτότητα. Η χορηγία μας σε αυτό το έργο εντάσσεται στην ευρύτερη δέσμευσή μας για βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική ευθύνη. Δόθηκε μεγάλη προσοχή ώστε η τεχνική μελέτη να σέβεται το περιβάλλον του μνημείου εξασφαλίζοντας πως η φυσική ομορφιά και η ιστορική σημασία του Ναού θα παραμείνουν αναλλοίωτες», πρόσθεσε.

Μητσοτάκης: Ένα σύγχρονο σύστημα φωτισμού θα του επιτρέψει κυριολεκτικά να λάμψει περισσότερο

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισήμανε: Με συγκίνηση και μεγάλη χαρά βρίσκομαι ανάμεσά σας, μπροστά από ένα από τα πιο εμβληματικά τοπόσημα της πατρίδας μας.


Σε ένα μοναδικής ομορφιάς οικοδόμημα το οποίο εδώ και 2.500 περίπου χρόνια παραμένει διαχρονικός φάρος ιστορίας και πολιτισμού», είπε αρχικά, ο κ. Μητσοτάκης.

 «Ένα σύγχρονο σύστημα φωτισμού θα του επιτρέψει κυριολεκτικά να λάμψει περισσότερο. Ο Ναός θα συνεχίσει έτσι να δηλώνει τους αιώνιους δεσμούς της Αττικής με τη θάλασσα αλλά και να εμπνέει τον κάθε επισκέπτη του.


Πρόκειται για μια παρέμβαση που ήταν επιβεβλημένη, καθώς ο νέος φωτισμός αναβαθμίζει το μνημείο, θωρακίζοντας και την ακεραιότητά του, γιατί αναδεικνύει τη γεωμετρία του, τον ίδιο τον περίβολο, το βραχώδες ανάγλυφο περιβάλλον του. Τα παράλληλα έργα στα σημεία εισόδου και εξόδου, θα επιτρέπουν σε όλους την ασφαλέστερη πρόσβαση.

Θα μπορούμε να θαυμάζουμε το μεγαλείο του χώρου από κάθε γωνιά, είτε τον αντικρίζουμε από τη θάλασσα, είτε από τη στεριά».

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Μυτιληναίο και την Metlen, τονίζοντας ότι αποτελεί μία ακόμη απόδειξη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορεί να λειτουργήσει προς το συμφέρον των πολιτών.


Λίγο πριν ολοκληρωθεί το μουσικό μέρος των εγκαινίων, ο Σταύρος Ξαρχάκος, πήρε το μικρόφωνο και είπε: «Αυτά τα φώτα δεν μπορώ να δω όλους τους επίσημους. Θέλω να τους πω κάτι και κοιτάω το μαύρο. Θα τελειώσω τη βραδιά, την ιστορική βραδιά, με ένα από τα πιο εμβληματικά ριζίτικα. Αφιερωμένο βέβαια, ονόματα δεν λέω. Σε ψηλό βουνό».