Γεωτρήσεις και αλλαγές στην τιµολόγηση του νερού είναι µερικά εκ των µέτρων που περιλαµβάνονται στη «φαρέτρα» της κυβέρνησης για την αντιµετώπιση της λειψυδρίας, µε την Αττική να βρίσκεται στο επίκεντρο και τη «διάσωσή» της να κοστίζει πάνω από 1 δισ. ευρώ! Μάλιστα, το θέµα είχε αναδείξει πρώτη η «Κυριακάτικη Απογευµατινή», όταν στις 25 Αυγούστου ο καθηγητής Υδρολογίας του ΕΜΠ Νίκος Μαµάσης έκρουε µέσω της εφηµερίδας, και επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ, τον κώδωνα κινδύνου για το λεκανοπέδιο.

Ο κ. Μαµάσης είχε τονίσει ότι τον Αύγουστο η τεχνητή λίµνη του Μόρνου είχε µειωθεί κατά 15%-20% σε σχέση µε τα τελευταία 14 έτη. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας άνοιξε έναν κύκλο συζήτησης για αύξηση στην τιµολόγηση του νερού, την οποία λίγες ώρες µετά θέλησε να κλείσει, µε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον αρµόδιο υπουργό, Θόδωρο Σκυλακάκη, να µιλούν είτε για µηδενική αύξηση είτε για αυξήσεις στα όρια του πληθωρισµού. Ωστόσο, το αλαλούµ προκλήθηκε. Πάντως, προβλέπεται η δηµιουργία ειδικού τιµολογίου για συγκεκριµένους χρήστες. Σύµφωνα µε το σχέδιο, παρέχεται η δυνατότητα για κλιµακωτή χρέωση ανάλογα µε τα επίπεδα κατανάλωσης, µε υποχρέωση η πρώτη κλίµακα να είναι οικονοµικά προσιτή και να καλύπτει τις ανάγκες διαβίωσης του πληθυσµού. Εκτός Αθηνών, το υπόλοιπο µισό της Ελλάδας έχει περίπου 300 διαφορετικούς παρόχους. Πλέον, θα ελέγχονται από τη Ρυθµιστική Αρχή Υδάτων για τον τρόπο µε τον οποίο τιµολογούν το νερό.

Ανω του 1 δισ. ευρώ το κόστος

Οσο για την Αττική, σύµφωνα µε τον CEO της ΕΥ∆ΑΠ, Χάρη Σαχίνη, αν δεν κάνουµε κάτι, είναι πιθανό να µην έχουµε νερό µακροπρόθεσµα. Η θωράκιση της χώρας από τη λειψυδρία κοστίζει πάνω από 7 δισ. ευρώ, µε 1 δισ. ευρώ να προορίζεται για την Αττική. Τα αποθέµατα νερού της Αθήνας αναµένεται να πέσουν κάτω από 700 εκατ. m3 σύντοµα. Τα υπάρχοντα αποθέµατα αρκούν για περίπου τέσσερα έτη σε περίπτωση συνέχισης της ανοµβρίας, σύµφωνα µε την ΕΥΑΠ.   Τα προγραµµατισµένα µέτρα για την αντιµετώπιση της κατάστασης χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Στα βραχυπρόθεσµα περιλαµβάνεται η ενεργοποίηση γεωτρήσεων στη Μαυροσουβάλα και εφεδρικών γεωτρήσεων µέσου ρου του Βοιωτικού Κηφισού (75 εκατ. m3/έτος).

Στα µεσοπρόθεσµα προβλέπεται η ενίσχυση του ταµιευτήρα του Ευήνου από ποταµούς που τροφοδοτούν τη λίµνη Κρεµαστών, έργο το οποίο θα κοστίσει περίπου 500 εκατ. ευρώ. Σήµερα οι εισροές στη λίµνη των Κρεµαστών είναι στα 3,5 δισ. m3 ετησίως και οι ανάγκες συµπλήρωσης των υδάτων για την ύδρευση της Αττικής δεν ξεπερνούν το 1%. Στα µακροπρόθεσµα µέτρα περιλαµβάνεται η κατασκευή αντλησιοταµιευτικού σταθµού για αποθήκευση νερού και ενέργειας, µε προϋπολογισµό 250 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, προωθούνται έργα επαναχρησιµοποίησης ύδατος από την Ψυττάλεια και το Θριάσιο για βιοµηχανική χρήση και άρδευση, τα οποία όµως απαιτούν επεξεργασία των υδάτων και κατασκευή δικτύων. Ολα αυτά αποσκοπούν στη διασφάλιση της υδροδότησης της Αττικής και άλλων περιοχών της χώρας.

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή