Κλονισµό στο ευρωπαϊκό οικοδόµηµα και βαθιά ανησυχία στις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, προκαλεί η απόφαση του γερµανικού κυβερνητικού συνασπισµού του Ολαφ Σολτς να κλείσει τα σύνορα της χώρας του και να προβεί σε επαναπροωθήσεις χιλιάδων µεταναστών. «Η απάντηση στο Μεταναστευτικό δεν µπορεί να είναι η µονοµερής κατάργηση της Συνθήκης Σένγκεν», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, εισηγούµενος να γίνει «δίκαιος συµβιβασµός για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων».

Οπως θύµισε, «η κυβέρνηση της Ν.∆. από τότε που µας εµπιστεύτηκε ο λαός έχει ακολουθήσει δίκαιη και αυστηρή πολιτική προστασίας των συνόρων της χώρας. Η Ελλάδα υπερασπίστηκε τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Εβρο και ήταν το πρώτο βήµα σε µια συστηµατική προσπάθεια να πείσουµε όλη την Ε.Ε. ότι, αν δεν µπορούµε να περιορίσουµε τον αριθµό που περνούν τα σύνορα, δεν θα µπορέσουµε να αντιµετωπίσουµε το ζήτηµα των δευτερογενών ροών. Και από τότε η Ευρώπη προσαρµόστηκε στο ζήτηµα αυτό. Αυτή η πολιτική είχε αποτέλεσµα να µειωθούν οι είσοδοι µεταναστών από τα σύνορα και να εξοµαλυνθεί η εικόνα στα νησιά».

Σκληρή γραµµή

Από την πρώτη κιόλας στιγµή, τα όµορα κράτη, όπως η Αυστρία, η Πολωνία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Τσεχία και φυσικά η Γαλλία και η ∆ανία κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθούν ούτε έναν από τους µετανάστες της Γερµανίας ενώ στην ίδια σκληρή γραµµή κινούνται η Ιταλία και οι χώρες της Αδριατικής. Μοιραίως, τις επόµενες ηµέρες η Ελλάδα θα βρεθεί στο κέντρο πολύ αρνητικών εξελίξεων, οι οποίες θα επιδεινωθούν εάν α) στις οµοσπονδιακές κάλπες της ερχόµενης Κυριακής, 22 Σεπτεµβρίου, το ακροδεξιό κόµµα Afd κυριαρχήσει και εκεί, όπως συνέβη προ δύο εβδοµάδων στη Σαξωνία και τη Θουριγγία, και β) εάν η Τουρκία, εκµεταλλευόµενη την πολιτική αστάθεια του γαλλογερµανικού άξονα, θελήσει εργαλειοποιώντας το Μεταναστευτικό, όπως το 2015-2016, νέα ενίσχυση δεκάδων δισεκατοµµυρίων ευρώ από τους κοινοτικούς πόρους. 

Το βασικό ερώτημα

Οι έως τώρα διαβεβαιώσεις που λαµβάνουν ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Παναγιωτόπουλος, στις συνοµιλίες τους µε τους εκπροσώπους των θιγοµένων από την πολιτική Σολτς είναι ότι θα στηρίξουν την Ελλάδα ως χώρα πρώτης υποδοχής στα βόρεια χερσαία και στα ανατολικά θαλάσσια σύνορά της, για την περαιτέρω θωράκισή της, ωστόσο απάντηση στο βασικό ερώτηµα «Πού θα πάνε όλοι αυτοί οι άνθρωποι (σ.σ.: άνω των 150.000 σε πρώτη φάση) αν εκδιωχθούν από τη Γερµανία, αφού οι γείτονες αρνούνται να τους φιλοξενήσουν;» δεν υπάρχει. Ούτε καν πρόταση.

Οπως αναφέρουν υπηρεσιακές πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης, «ο κίνδυνος να δούµε τις επόµενες µέρες πούλµαν, καράβια και αεροπλάνα να καταφθάνουν γεµάτα εξαθλιωµένους είναι µεγάλος»! ∆όλιο σχέδιο Αλλωστε πριν από λίγα χρόνια, τον ∆εκέµβριο του 2015, η κεντρική διοίκηση των Βρυξελλών καθ’ υπόδειξη τότε της Αγκ. Μέρκελ έκλεισε τα νότια σύνορα της Ε.Ε. στην Ειδοµένη Κιλκίς, στην ελληνοσκοπιανή µεθόριο, µε συνέπεια να εγκλωβιστούν 450.000-500.000 λαθροµετανάστες επί µακρόν στην ελληνική επικράτεια και η χώρα να γεµίσει καταυλισµούς δυστυχισµένων απ’ άκρη σ’ άκρη. Παρά δε το γεγονός ότι από εκείνη τη «βαλκανική οδό» πρόλαβαν να διέλθουν 3,5-4 εκατοµµύρια άνθρωποι και να πληµµυρίσουν την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, πλέον υπάρχει ενηµέρωση από τους περιφερειακούς συνδέσµους της ΕΥΠ ότι οι Γερµανοί ατύπως σχεδιάζουν να τη χρησιµοποιήσουν ξανά, αυτή τη φορά για να κατεβάσουν αλλοδαπούς -κυρίως ασιατικής και αφρικανικής καταγωγής- στην Ελλάδα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες βρήκαν και νέες διαδροµές µέσω Σερβίας και Βοσνίας, διευκολύνοντας το πέρασµα από τον ∆ρίνο ποταµό, φυσικό σύνορο των δύο χωρών.

Προβοκάτσιες

Εξίσου ανησυχητικά είναι και τα µηνύµατα που έρχονται από τους Ελληνες διπλωµάτες σε Βρυξέλλες, Βερολίνο, Λονδίνο και Παρίσι, ότι σε όλες τις περιπτώσεις εξάρθρωσης τροµοκρατικών δικτύων σε µέλη της Ε.Ε., εφαπτόµενων ή άµεσα συνδεδεµένων µε το αποκαλούµενο «Ισλαµικό Κράτος», οι εµπλεκόµενοι διαθέτουν δίκτυα επαφών και µε συνδέσµούς ή συγγενείς τους στην Ελλάδα. Ενηµερώνουν επίσης, όπως και η Europol, ότι αριθµός µεταναστών εξακολουθεί να σχεδιάζει πολύνεκρες επιθέσεις και θα κορυφώσει τις προσπάθειές του, όπως συνέβη στη Γαλλία θέατρο Μπατακλάν) το 2015 και λίγο αργότερα στο Βέλγιο (Αεροδρόµιο Σαρλερουά) και πάλι στη Γαλλία, το καλοκαίρι του 2016 (θέρετρο Νίκαιας), όταν σχηµατιστούν ξανά «καραβάνια» διωκόµενων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αρµόδιες υπηρεσίες έχουν τεθεί σε επιφυλακή, εντατικοποιώντας τους ελέγχους των µεταναστευτικών ροών. Η έρευνα επικεντρώνεται σε άτοµα που έχουν ενδείξεις ριζοσπαστικοποίησης και θα µπορούσαν να λειτουργήσουν σαν «µοναχικοί λύκοι» ή σε µικρές οµάδες κρούσης, σαν και αυτή που έδρασε στη Ρωσία. Ενας από τους λόγους εγρήγορσης είναι το γεγονός ότι το «Ισλαµικό Κράτος του Χορασάν» ή ISIS-K το τελευταίο διάστηµα έχει επιχειρήσει να επεκτείνει τη δράση του από την Κεντρική Ασία, το Ουζµπεκιστάν, το Τατζικιστάν ή το Κιργιστάν προς την Ευρώπη. Τον περασµένο ∆εκέµβριο, οι Αρχές σε Αυστρία και Γερµανία απέτρεψαν σχέδια τροµοκρατικών επιθέσεων από υπηκόους κυρίως Τατζικιστάν, που ενεργούσαν για λογαριασµό του ISIS-K.

Η προσοχή των ελληνικών Αρχών είναι επίσης στραµµένη στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης (ΤikTok, Telegram), από όπου, σύµφωνα µε πληροφορίες, το ISIS-K στρατολογεί νέα µέλη.

Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»