Το Δημογραφικό είναι αναμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα -και συνολικά η Ευρώπη- και στην κυβέρνηση έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την πολύμηνη επεξεργασία, που οδηγεί σε ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημογραφία και την Οικογένεια.

Το σχέδιο θα παρουσιαστεί στην τελική του μορφή από την αρμόδια υπουργό, Σοφία Ζαχαράκη, στο Υπουργικό Συμβούλιο που προγραμματίζεται να διεξαχθεί την τελευταία ημέρα του μήνα, δηλαδή στις 30 Σεπτεμβρίου. Θα ακολουθήσει ξεχωριστή δημόσια παρουσίαση, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό θα συνοδεύεται από τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου, που θα ελέγχει την υλοποίηση και την προσαρμογή των πολιτικών στα επιμέρους δεδομένα της κάθε περιοχής. Τα στοιχεία, εξάλλου, μιλούν από μόνα τους: Ο συνολικός πληθυσμός της χώρας το 2001 ήταν 10.934.097, ενώ το 2021 είχε μειωθεί κατά μισό εκατομμύριο (-4,6%) και είχε φτάσει τα 10.432.481. Ο ετήσιος αριθμός των γεννήσεων το 2001 ήταν 102.282, ενώ το 2021 76.541, μείωση της τάξης του 25,2%...

Ο μέσος όρος παιδιών στην Ελλάδα είναι 1,4 ανά οικογένεια, όταν απαιτούνται, με βάση τα σχετικά μαθηματικά μοντέλα, τουλάχιστον 2,1 παιδιά ανά οικογένεια όχι για να αυξηθεί ο πληθυσμός, αλλά για να παραμείνει σταθερός στα σημερινά επίπεδα.

Αίτημα δεκαετιών

Οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις έχουν ήδη ουσιαστικά ολοκληρωθεί και απομένουν κυρίως οι παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα. Σε συνέχεια των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ανακοίνωσε τη διά βίου αναγνώριση της τριτεκνικής ιδιότητας σε σχεδόν 200.000 οικογένειες. «Αποτελούσε αίτημα δεκαετιών των τριτέκνων, καθώς μέχρι τώρα μία οικογένεια έχανε τα δικαιώματα της τριτεκνίας όταν ένα παιδί ενηλικιωνόταν ή ολοκλήρωνε τις σπουδές του», σημείωσε η κυρία Ζαχαράκη. Η πιστοποίηση θα γίνεται μέσω πλατφόρμας η οποία θα διασταυρώνει τα ληξιαρχικά στοιχεία.

Ετσι, αυξάνεται στο εξής η ποσόστωση για τις προσλήψεις στο Δημόσιο σε τριτέκνους, ώστε να ανέλθει σε ίδιο ποσοστό με τους πολυτέκνους, από 12% σε 16% στο σύνολο των προκηρυσσόµενων θέσεων. Παράλληλα, οι πρόνοιες που ισχύουν για τους πολυτέκνους έχουν ήδη επεκταθεί στους τριτέκνους και σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τους στα στεγαστικά προγράμματα. Ενδεικτικά, στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» η χορήγηση των δανείων σε τριτέκνους ήταν με μηδενικό επιτόκιο - αντίστοιχα και στα άλλα προγράμματα κοινωνικής στέγασης. Επιπλέον, η κυβέρνηση προχωρά στην πανελλαδική επέκταση του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς». Μετά την πιλοτική φάση, το πρόγραμμα, που προβλέπει την κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων από 2 μηνών έως 2,5 ετών από πιστοποιημένους επιμελητές και υλοποιείται σε 62 δήμους της χώρας, θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

Ελαφρύνσεις


Ακόμα ένα μέτρο είναι η φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών και vouchers από τις επιχειρήσεις σε νέους γονείς. Αφορά παροχές των επιχειρήσεων σε νέους γονείς και για διάστημα έως 12 µήνες από την απόκτηση παιδιού, μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, προσαυξανόμενο κατά επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί να µην υπάρχει µείωση αποδοχών του νέου γονέα κατά τους μήνες που έλαβε την παροχή, καθώς και για τους αμέσως προηγούμενους και επόμενους έξι μήνες, σε σχέση µε τις αποδοχές του τελευταίου μήνα πριν από την παροχή. Θεσπίζεται, δε, πλήρης φοροαπαλλαγή των vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς που παρέχουν οι επιχειρήσεις σε εργαζομένους τους. Επιπρόσθετα, όπως ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, στο εξής θα είναι αφορολόγητες οι ιδιωτικές ασφάλειες υγείας των ανήλικων παιδιών.

Καταργείται, δηλαδή, άμεσα ο φόρος 15% που επιβάλλεται στις ιδιωτικές ασφάλειες υγείας για παιδιά μέχρι 18 ετών.

Νέο εργαλείο

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για το Δημογραφικό εντάσσεται ο δωρεάν προληπτικός έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες ηλικίας 30- 35 ετών, μια βασική δηλαδή εξέταση γονιμότητας των νέων γυναικών, ώστε να διαπιστώσουν τη δυνατότητα γονιμότητας σε πρώιμο στάδιο, που θα τους οδηγούσε, σε άλλη περίπτωση, σε δυσκολία απόκτησης παιδιού σε μεγαλύτερη ηλικία. Εντάσσεται, επίσης, το πρόγραμμα «Πρώιμη παρέμβαση». Θα αφορά γονείς και παιδιά από 0 έως 6 ετών με αναπτυξιακή καθυστέρηση, διαταραχές, αναπηρίες ή κίνδυνο εμφάνισης αυτών και θα χρηματοδοτηθεί με 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στο gov.gr θα προστεθεί ένα νέο «εργαλείο» για τις οικογένειες: Το «all-about-myChild» θα προσφέρει πλήρη πληροφόρηση για όλες τις παροχές που προσφέρει η Πολιτεία, όπως επιδόματα, υγειονομική κάλυψη, κοινωνικό τουρισμό κ.ά. Επιπλέον χρηστικές πληροφορίες γενικής φύσης, όπως, π.χ., πού μπορεί να βρει γιατρό, παιδικό σταθμό, παιδική χαρά και όλες τις υποδομές που αφορούν το παιδί και την οικογένεια.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή