Ηταν Ιούλιος του 2022, ένα ηλιόλουστο µεσηµέρι, χωρίς τους αέρηδες που επικρατούν στη Μύκονο, όταν ένα φουσκωτό σκάφος προσέγγισε το εστιατόριο «Spilia» στην Αγία Αννα.

Τo σούσουρo άρχισε σχεδόν αµέσως όταν οι πελάτες του εστιατορίου, ανάµεσά τους και πάµπλουτη Ελληνίδα, αναγνώρισαν τον Ελον Μασκ, που κατέφτασε µε άλλα έξι άτοµα.

Μέχρι εκείνη τη στιγµή ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσµου -τη συγκεκριµένη χρονιά-, παρότι µετρούσε ήδη µία ηµέρα στο νησί, δεν είχε δώσει σηµεία ζωής. «Εχεις ξαναδεί 269 δισεκατοµµύρια να περπατάνε;», αναρωτήθηκε Ελληνας ισχυρός επιχειρηµατίας απευθυνόµενος στην παρέα του, την ώρα που ο Μασκ και η συντροφιά του κάθονταν σε ένα από τα καλύτερα τραπέζια του µαγαζιού.

Ο λογαριασµός του δεν ξεπέρασε τα 1.400 ευρώ και όταν αποχώρησε, επέστρεψε στη βίλα που τον φιλοξενούσε, αφήνοντας τους θαµώνες στη «Spilia» να παρτάρουν. ∆ύο χρόνια µετά, ένα άλλο πάρτι, αυτό της φοροδιαφυγής, έφερε ξανά στο προσκήνιο το διάσηµο εστιατόριο, που σπαράσσεται ταυτόχρονα και από έναν ενδοοικογενειακό εµφύλιο πόλεµο. Ισως, επειδή ό,τι αρχίζει ωραία τελειώνει µε πόνο, όπως λέει και το γνωστό τραγούδι.

«Μην κάνεις ποτέ δουλειές µε συγγενείς και φίλους», λέει ένα ρητό, µόνο που στο χρυσοφόρο «νησί των ανέµων» είναι δύσκολο να ισχύσει κάτι τέτοιο. Στη «Spilia», που ανήκε σε δύο αδέρφια, το εστιατόριο «έτρεχε» επί χρόνια ο ένας αδερφός µε τους γιους του, ενώ ο έτερος απλώς εισέπραττε το ποσοστό του από τα κέρδη. Οταν θέλησε να πουλήσει το µερίδιό του φέτος το καλοκαίρι, το έπραξε ερχόµενος σε συµφωνία µε γνωστό επιχειρηµατία και έκτοτε άρχισαν τα προβλήµατα στο εστιατόριο. Η είσοδος του νέου µετόχου αποδείχτηκε επεισοδιακή. Επεσε µέχρι και ξύλο δύο φορές και κλήθηκε η Αστυνοµία, ενώ άρχισε πόλεµος ασφαλιστικών µέτρων ανάµεσα στις δύο πλευρές. Η ΑΑ∆Ε πραγµατοποίησε δύο φορολογικούς ελέγχους στη «Spilia» και το εστιατόριο σφραγίστηκε δύο φορές, ενώ ζητήθηκαν για ενδελεχή έλεγχο τα φορολογικά του βιβλία. 

thumbnail_mask_spilia

Μύκονος: Δεν παραδόθηκαν στις αρµόδιες ελεγκτικές Αρχές τα επίσηµα βιβλία

Σύµφωνα µε όσα έγιναν γνωστά, η επιχείρηση υπό το παλαιό καθεστώς ιδιοκτησίας φέρεται να µην παρέδωσε τα βιβλία της τουλάχιστον δύο φορές όταν της ζητήθηκαν και έτσι η «καµπάνα» έπεσε βαριά. Σύµφωνα µε το δικηγορικό γραφείο του Νίκου Αγαπηνού: «Οι ελεγκτικές Αρχές επιδίκασαν στην προσωρινή διοίκηση συµφερόντων Νικολάου Χανιώτη εκτεταµένη φοροδιαφυγή και επέβαλαν σε προσωρινό προσδιορισµό φόρους και διαφορές από ΦΠΑ και εισόδηµα που ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 10.000.000 ευρώ και, εννοείται, έπονται και άλλα στη συνέχεια.

Ολα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι δεν παραδόθηκαν στις αρµόδιες ελεγκτικές Αρχές τα επίσηµα βιβλία και στοιχεία της εν λόγω εταιρείας και βέβαια αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο, γιατί την ίδια τακτική ακολουθεί η “αµαρτωλή” διοίκηση Νικολάου Χανιώτη και απέναντι στην τωρινή προσωρινή διοίκηση, όπως αυτή διορίστηκε από την προσωρινή διαταγή του Μονοµελούς Πρωτοδικείου Σύρου την 28η/08/2024, οπότε και πάλι, παρά το γεγονός ότι κλήθηκε επανειληµµένως, η εν λόγω “αµαρτωλή” διοίκηση αρνήθηκε να παραδώσει τα επίσηµα βιβλία και στοιχεία της εταιρείας στη νέα διευθύνουσα σύµβουλο της εταιρείας, µε αποτέλεσµα να υποβληθεί µήνυση-έγκληση για υπεξαγωγή εγγράφων».


*Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά»