Λύσεις made in Greece στις ανάγκες των Ενόπλων ∆υνάµεων έρχεται να δώσει το Ελληνικό Κέντρο Αµυντικής Καινοτοµίας (ΕΛΚΑΚ), το οποίο στοχεύει στη δηµιουργία ενός ολοκληρωµένου αµυντικού οικοσυστήµατος καινοτοµίας στη χώρα µας, στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» των Ενόπλων ∆υνάµεων, η οποία θα συµβάλει στο να περάσει η Ελλάδα σε µια διαφορετική εποχή µε την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύεται η εθνική µας αµυντική βιοµηχανία, η οποία αποκτά δυναµική και καθίσταται εξωστρεφής και ανταγωνιστική.

Παραγωγός αµυντικών συστηµάτων προηγµένης τεχνολογίας η Ελλάδα

Ετσι, λοιπόν, αντί η Ελλάδα να αγοράζει έτοιµα αµυντικά προϊόντα από τα... ράφια άλλων χωρών, να είναι δηλαδή καταναλωτής εξοπλισµών άλλων κρατών, στόχος του υπουργείου Εθνικής Αµυνας είναι να µετατραπεί σε παραγωγό αµυντικών συστηµάτων προηγµένης τεχνολογίας και πολλαπλασιαστών ισχύος. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα, για να επιβιώσει, πρέπει να εκσυγχρονίσει τις Ενοπλες ∆υνάµεις της. Και εδώ έρχεται το ΕΛΚΑΚ προκειµένου να γεφυρώσει το χάσµα που υπάρχει σήµερα στη χώρα µας. Ηδη έχουν καταγραφεί οι ανάγκες που υπάρχουν στο σύνολο των Ενόπλων ∆υνάµεων, µε το ΕΛΚΑΚ να προσελκύει τους κατάλληλους ανθρώπους, ώστε οι ίδιοι µε την τεχνογνωσία που έχουν να καταθέσουν τις ιδέες τους και να υλοποιήσουν τα projects.

Αυτό που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια είναι πως οι Ελληνες που έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία τη διαθέτουν σε εταιρείες του εξωτερικού, ενώ πλέον στόχος είναι να την αναπτύξουν στη χώρα µας.

Ο ρόλος του Ελληνικού Κέντρου Αµυντικής Καινοτοµίας

Ο ρόλος του Ελληνικού Κέντρου Αµυντικής Καινοτοµίας θα είναι καταλυτικός για τη σχεδίαση και ανάπτυξη πρωτοτύπων, τα οποία κατόπιν εµπεριστατωµένων δοκιµών θα οδηγούν στην παραγωγή σε ευρεία κλίµακα αντίστοιχων προϊόντων, για την κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων ∆υνάµεων, αλλά και ευρύτερα για όλη την κοινωνία. Για τον ρόλο του µίλησε στα «Π» ο επικεφαλής του ΕΛΚΑΚ, Παντελής Τζωρτζάκης, ο οποίος µεταξύ άλλων τόνισε πως στόχος είναι «να δηµιουργηθεί ένα οικοσύστηµα τεχνολογίας όπου θα είναι µέσα startup, µικρές και µεγάλες εταιρείες, καθώς επίσης ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήµια, που θα δουλέψουν µαζί για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των Ενόπλων ∆υνάµεων».

Αν και το ΕΛΚΑΚ µετρά µόλις λίγους µήνες ζωής, έχει δηµιουργήσει, σε συνεργασία µε την Ελληνική Αεροπορική Βιοµηχανία, το αντι-drone «Κένταυρος», το οποίο εξοπλίζει τη φρεγάτα «Ψαρά», που βρίσκεται και επιχειρεί στην Ερυθρά Θάλασσα, και ήδη έχει αποδείξει τη δυνατότητά του, ανιχνεύοντας και καταρρίπτοντας drones των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. Το «Κένταυρος» θα παραχθεί σε περισσότερα «κοµµάτια» και θα εξοπλίσει όλες τις φρεγάτες της σειράς ΜΕΚΟ στο προσεχές µέλλον, ενώ το ΕΛΚΑΚ θα εξελίξει περαιτέρω, βάσει των αναγκών των Ενόπλων ∆υνάµεων, τον αντι-drone θόλο τεσσάρων επιπέδων, εκ των οποίων τα τρία δηµιουργούνται από τη συνεργασία του ΕΛΚΑΚ µε την ΕΑΒ.

Προ των πυλών η δηµιουργία ενός σµήνους drones

Παράλληλα, το ΕΛΚΑΚ έχει στα σκαριά ακόµα ένα φιλόδοξο πρόγραµµα: τη δηµιουργία µιας high tech στολής µαχητών, η οποία µεταξύ άλλων θα έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης των βιοµετρικών δεδοµένων του µαχητή και θα προσοµοιάζει µε τις ανάλογες στρατιωτικές στολές των επίλεκτων δυνάµεων του ισραηλινού Στρατού. Σύµφωνα µε πληροφορίες των «Παραπολιτικών», προ των πυλών φαίνεται να είναι και η δηµιουργία ενός σµήνους drones, τα οποία θα έχουν πληθώρα δυνατοτήτων, όπως για παράδειγµα την ανίχνευση προσπάθειας παράνοµης εισόδου µεταναστών στη χώρα µας, ενώ θα µπορούν να χρησιµοποιηθούν και από την Πολιτική Προστασία για την έγκαιρη, για παράδειγµα, ανίχνευση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Τα drones αυτά θα δηµιουργηθούν έτσι ώστε να καλύπτουν όλες τις ανάγκες των Ενόπλων ∆υνάµεων, όπως για παράδειγµα να βρίσκονται στο νερό ή να µπορούν να διανύουν µεγάλες αποστάσεις. Καθώς οι τεχνολογικές εξελίξεις αλλάζουν ραγδαία, το ΕΛΚΑΚ βρίσκεται σε στενή και συνεχή συνεργασία µε το υπουργείο Αµυνας, προκειµένου να είναι σε θέση να καλύπτει τις ανάγκες που προκύπτουν για τη θωράκιση της χώρας.

«Εχει έναν πολύ κρίσιµο ρόλο να παίξει το ΕΛΚΑΚ, που θα έπρεπε να έχει οργανωθεί και να έχει λειτουργήσει εδώ και δεκαετίες. ∆υστυχώς, δεν είχε γίνει τίποτα στη χώρα µας γι’ αυτό. Αυτή τη στιγµή γίνεται ένας αγώνας δρόµου για να µπορέσουµε να κερδίσουµε κάποιες µάχες. Το σηµαντικό είναι ότι έχουµε τα µυαλά, που µέχρι τώρα δεν τους δώσαµε τη δυνατότητα να βοηθήσουν τη χώρα µας», εξηγεί ο κ. Τζωρτζάκης.

Ταυτόχρονα, το ΕΛΚΑΚ εκπροσωπεί την Ελλάδα στο πρόγραµµα «DIANA», ενός φορέα του ΝΑΤΟ, που συνεργάζεται µε κορυφαίους ερευνητές και επιχειρήσεις σε όλη τη Συµµαχία, µε σκοπό την ανάπτυξη τεχνολογιών για την άµυνα και την ασφάλεια. Το πρόγραµµα αυτό χρηµατοδοτεί τεχνολογίες που αναπτύσσονται από το Ταµείο Καινοτοµίας του ΝΑΤΟ. «Το “DIANA” για εµάς είναι ένα πολύ χρήσιµο εργαλείο, γιατί από εκεί βγαίνουν λύσεις. Επίσης εκπροσωπεί τη χώρα µας και στο NATO Innovation Fund», καταλήγει ο κ. Τζωρτζάκης.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»