Για τη νέα υποπαραλλαγή του κοροναϊού XEC, καθώς και για τη σημασία του εμβολιασμού, μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ ο καθηγητής πνευμονολίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

*Διαβάστε ακόμα: Απάτη-"μαμούθ" σε βάρος του ΕΟΠΥΥ: Συγκλονιστικό βίντεο - Γιατροί και φαρμακοποιοί του κυκλώματος μεταφέρουν τα φάρμακα για να τα διαθέσουν στη μαύρη αγορά

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, «η XEC είναι μια νέα υποπαραλλαγή που δεν έχει ακόμα επικρατήσει. Εξαπλώνεται, αλλά η πρόβλεψη είναι ότι μπορεί να επικρατήσει, γιατί έχει κάποια πλεονεκτήματα σε ό,τι αφορά τη μεταδοτικότητα, σε σχέση με τα υπάρχοντα στελέχη. Από πλευράς εξέλιξης, είναι κοντά σε αυτά των στελεχών που κυκλοφορούν, δεν είναι αρκετά μακριά, άρα τα εμβόλια που κυκλοφορούν είναι αρκετά αποτελεσματικά για την αντιμετώπισή της».


Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: Ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε ρινικά εμβόλια

«Πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον κοροναϊό, η ελπίδα μας είναι ότι μέσα στο 2025 θα έχουμε σύντομα ρινικά εμβόλια, τα οποία θα είναι συμπληρωματικά. Πρακτικά, θα κάνουμε το εμβόλιο, για να αποφύγουμε τη σοβαρή νόσο και θα κάνουμε προληπτικά το ρινικό εμβόλιο, για να μην κολλάμε», επισήμανε.

Ακόμα, ανέφερε ότι η επιστήμη προοδεύει και θα μας δίνει συνεχώς καινούργια όπλα, για να αντιμετωπίσουμε τον κοροναϊό, και εμείς με τη σειρά μας, θα πρέπει να πιστεύουμε σε αυτήν, γιατί δεν πολυπιστεύουμε.

«Πρέπει όμως να προσέξουμε, γιατί υπάρχει κάτι που δεν το έχουμε προσέξει», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Βασιλακόπουλος, σημειώνοντας ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα έχουν γίνει 270.000 εμβόλια, ενώ θα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, αριθμός που αντιστοιχεί στις ευπαθείς ομάδες.


«Εμβολιάστηκαν πολύ λίγοι από πέρυσι»

Ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, έχουν πεθάνει 1.950 Έλληνες από κοροναϊό.

Τόνισε ότι το ίδιο χρονικό διάστημα εμβολιάστηκαν 3 εκατομμύρια άνθρωποι για τον ιό της γρίπης και χάσαμε 71 ανθρώπους από γρίπη.

Εξήγησε ότι οι αριθμοί είναι δυσανάλογοι, καθώς, παρότι η γρίπη σκοτώνει λιγότερο από τον κοροναϊό, τα εμβόλια κατά του κοροναϊού δεν αντιστοιχούν ούτε στο 10% των εμβολίων της γρίπης.


«Πρέπει να εμβολιαστούμε και για τον κοροναϊό και για τη γρίπη, πρέπει να αλλάξουμε λίγο την κουλτούρα μας»

«Πρέπει να πιστέψουμε στην επιστήμη, με το εμβόλιο κάνουμε καλό στους ανθρώπους δεν κάνουμε κακό, δεν βάζουμε τσιπάκια αυτά είναι χαζομάρες. Πρέπει να εμβολιαστούμε και για τον κορωνοϊό και για την γρίπη, πρέπει να αλλάξουμε λίγο την κουλτούρα μας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το αν πρέπει να εμβολιάζονται τα παιδιά για τον ιό της γρίπης τώρα που άνοιξαν τα σχολεία, έδωσε το προσωπικό του παράδειγμα, λέγοντας πως έχει έναν γιο 14 ετών που εμβολιάζεται από 6 μηνών και το ίδιο θα κάνει και φέτος.

Τέλος, ανέφερε ότι σύντομα έρχεται το διπλό εμβόλιο κοροναϊού και γρίπης.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d48fyfj8boz5)