avatar

Τα ωραία του Ανδρέα
Ανδρέας Μαζαράκης

Νερό υπάρχει - Ας διασφαλίσουµε την επάρκειά του για πάντα, άρθρο του Γιώργου Στεργίου

Γνώμη

Η Αττική υφίσταται οξεία µείωση των αποθεµάτων νερού -από 1.100 εκατ. m3 (στοιχεία Οκτώβριος 2022) σε κάτω από 700 εκατ. m3 (εκτίµηση για Οκτώβριο 2024) λόγω της παρατεταµένης ανοµβρίας, ενώ σε περίπτωση συνέχισής της, αυτά αρκούν για περίπου 4 έτη, βάσει υπολογισµών

lipsidria-nero2
Η Αττική υφίσταται οξεία µείωση των αποθεµάτων νερού -από 1.100 εκατ. m3 (στοιχεία Οκτώβριος 2022) σε κάτω από 700 εκατ. m3 (εκτίµηση για Οκτώβριο 2024) λόγω της παρατεταµένης ανοµβρίας, ενώ σε περίπτωση συνέχισής της, αυτά αρκούν για περίπου 4 έτη, βάσει υπολογισµών.

∆εν υπάρχει πιο ηχηρό µήνυµα για ενεργοποίηση και ανάληψη πρωτοβουλιών. Ακόµα και αν περιστασιακά αυξηθούν οι βροχοπτώσεις. Η κλιµατική κρίση φέρνει όλο και πιο συχνά περιόδους ξηρασίας και αµφισβητεί βεβαιότητες δεκαετιών.

Η ΕΥ∆ΑΠ, παρακολουθώντας την εξέλιξη µιας σειράς δεικτών, έγκαιρα έθεσε σε εφαρµογή το σχέδιο που έχει εκπονήσει για την αντιµετώπιση τέτοιων συνθηκών και λειτουργεί ήδη γεωτρήσεις στη Μαυροσουβάλα, ενώ θα προσθέσει και τις εφεδρικές γεωτρήσεις του µέσου ρου του Βοιωτικού Κηφισού, ανακτώντας περίπου το 1/3 της ετήσιας µείωσης των αποθεµάτων (75 εκατ. m3/ έτος), µε το κόστος του έργου να διαµορφώνεται στα 2 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ανέδειξε µια σειρά µεσοµακροπρόθεσµων µέτρων, που µε τη στενή συνεργασία και καθοριστική συµβολή της Πολιτείας στη µελέτη και κατασκευή τους θα εξασφαλίσουν προοπτική πολλών ετών στην οµαλή και αδιάλειπτη τροφοδοσία περίπου 5 εκατοµµυρίων πολιτών µε υψηλής ποιότητας πόσιµο νερό. Ηδη έχει προκριθεί ως έργο προτεραιότητας η ενίσχυση του υφιστάµενου συστήµατος Ευήνου Μόρνου από ποταµούς που σήµερα τροφοδοτούν µόνο τη λίµνη των Κρεµαστών. Για τον σκοπό αυτόν µάλιστα σύντοµα θα δροµολογηθεί η σχετική µελετητική και διαγωνιστική διαδικασία. Ως στρατηγική εφεδρεία ή/και ως µέτρο άµεσης υλοποίησης έχει επίσης επιλεγεί η αφαλάτωση, ενώ εξετάζονται πρόσθετα έργα για την ενίσχυση του ταµιευτήρα Ευήνου από τη λίµνη Κρεµαστών, καθώς και η επαναχρησιµοποίηση ύδατος προερχόµενου από την Ψυττάλεια για βιοµηχανική χρήση και άρδευση, καθώς και για εµπλουτισµό του υδροφόρου ορίζοντα.

Κριτήριο προτεραιοποίησης αποτελεί ο χρόνος υλοποίησης, προκειµένου να ανταποκριθούµε στη ρεαλιστική προσδοκία να µην έχουµε έλλειψη νερού, ακόµα και αν επιβεβαιωθούν τα πιο ακραία κλιµατολογικά σενάρια. Συνυπολογίζουµε όµως τόσο το αρχικό κόστος κατασκευής όσο και το κόστος λειτουργίας, µιας και βασική µας επιδίωξη είναι η βέλτιστη αξιοποίηση των οικονοµικών πόρων. Ταυτόχρονα, αξιολογούµε όλα τα σχετικά µε το περιβάλλον ζητήµατα, µε στόχο να προχωρήσουν οι πιο πράσινες λύσεις. Και όλα αυτά διατηρώντας εξαιρετικά χαµηλά τιµολόγια για τη µέση κατανάλωση των νοικοκυριών.

Όπως γίνεται αντιληπτό, είναι µια δύσκολη άσκηση ισορροπίας ανάµεσα στην ανάγκη προσαρµογής του υδροδοτικού µας συστήµατος στις προκλήσεις του κλίµατος και στην κοινωνική µας αποστολή. Είναι δική µας ευθύνη να τα καταφέρουµε. Σε αυτή την προσπάθεια οι πολίτες, υιοθετώντας ένα µοντέλο κατανάλωσης νερού µε µέτρο, µπορούν και χρειάζεται να συµβάλλουν ουσιαστικά.


* Πρόεδρος ∆.Σ. ΕΥ∆ΑΠ

**Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»