Η σφοδρή βροχόπτωση στο Φαράγγι της Σαμαριάς είχε ως αποτέλεσμα την τραγική κατάληξη για μια νεαρή γυναίκα που έκανε πεζοπορία καθώς έχασε χθες τη ζωή της από κατολίσθηση. Η γυναίκα έχασε την ζωή της όταν βράχος που αποκολλήθηκε, την καταπλάκωσε, ενώ χρειάστηκε να στηθεί επιχείρηση από στεριάς και από αέρος για τη διάσωσή της και την απομάκρυνση των ανθρώπων που βρίσκονταν στο σημείο.

Λόγω της ραγδαίας βροχόπτωσης, γύρω στις 13.30 το μεσημέρι, λίγο πριν από την έξοδο του φαραγγιού στο πιο στενό και δύσβατο σημείο του -στις Πόρτες, άρχισαν οι κατολισθήσεις...

Από τους πανύψηλους βράχους, αποκολλήθηκε ένα μεγάλο κομμάτι κι αφού βρήκε πρώτα ένα δέντρο στην πορεία του, κατέληξε στο μηρό της 35χρονης τουρίστριας, τραυματίζοντάς την βαριά.

Glomex Player(eexbs16lxooqap5, v-d4af8e8gmk6p)

Φαράγγι Σαμαριάς: Πεζοπόρος γιατρός προσπάθησε να σώσει την τουρίστρια

Ένας, γιατρός, επίσης πεζοπόρος, έσπευσε να τις προσφέρει τις πρώτες βοήθειες, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα. Ενώ παράλληλα εξελισσόταν επιχείρηση διάσωσής της από εδάφους και από αέρος, με ελικόπτερο, η γυναίκα δεν άντεξε. Πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία, καθώς το χτύπημα ήταν στη μηριαία αρτηρία, πριν οι άνδρες της ΕΜΑΚ καταφέρουν να φτάσουν κοντά της.

 «Όταν εμφανίστηκαν η κυρία ήταν αναίσθητη της έκαναν ΚΑΡΠΑ κι έκαναν το καλύτερο για να την επαναφέρουν. Είχε σπάσει το πόδι της...», λέει τουρίστας.

Οι ουρανοί στα Σφακιά είχαν ανοίξει μόλις ώρα νωρίτερα. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές τίποτα δεν προμήνυε το... κακό που θα γινόταν, καθώς δεν υπήρχε προειδοποίηση για τη ραγδαιότητα της βροχής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μείνει ανοιχτό το φαράγγι, από όπου πέρασαν πάνω από 1000 επισκέπτες!

 «Δεν υπήρχε ενημέρωση για ραγδαία βροχόπτωση»

 «Το φαινόμενο ήταν έντονο και σε μικρή διάρκεια. Σίγουρα δεν υπήρξε ενημέρωση για την ένταση του καιρικού φαινομένου, συγκεκριμένα της βροχόπτωσης. Γιατί αν υπήρχε ενημέρωση ο αρμόδιος φορέας λειτουργίας του Φαραγγιού ΟΦΥΠΕΚΑ θα είχε κλείσει το Φαράγγι», λέει ο δήμαρχος Σφακίων, Ιωάννης Ζερβός.

Κλειστό το φαράγγι της Σαμαριάς - Αυτοψία στη διαδρομή από ομάδα γεωλόγων

Σήμερα πραγματοποιείται στον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς αυτοψία από ομάδα γεωλόγων, για να εισηγηθούν προτάσεις ασφαλείας στους αρμόδιους και να αποφασίσουν για το πόσο θα παραμείνει κλειστό.