Στους ιδιοκτήτες των 199 ακινήτων στη Μύκονο που ο ίδιος εκμεταλλευόταν σαν Airbnb προσπάθησε να ρίξει τις ευθύνες o επιχειρηματίας που πιάστηκε στη φάκα της ΑΑΔΕ, αφού είχε «ξεχάσει» καθώς φαίνεται να τα δηλώσει στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής. Παρά τους ισχυρισμούς του, ο διαχειριστής των ακινήτων δεν κατάφερε να πείσει την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και πλέον καλείται να πληρώσει πρόστιμο-μαμούθ 995.000 ευρώ, δηλαδή 5.000 ευρώ για κάθε πολυτελές σπίτι που νοίκιαζε.

Μάλιστα, μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και τυχερός μέσα στην ατυχία του, αφού το πρόστιμο του επιβλήθηκε σύμφωνα με το Ν. 4446/2016 που ίσχυε τότε, καθώς με το νέο νόμο τα πρόστιμα έγιναν ακόμα πιο τσουχτερά.

Ο επιχειρηματίας προσπάθησε να ακυρώσει το πρόστιμο προσφεύγοντας αρχικά στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, το οποίο όμως έκρινε ότι είναι αναρμόδιο και παρέπεμψε την υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Στη συνέχεια προσέφυγε και στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ με τον ισχυρισμό ότι υπεύθυνοι ήταν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων και ότι στην πράξη επιβολής του προστίμου δεν αναφέρονται καν τα συγκεκριμένα ακίνητα. Ωστόσο, η προσφυγή του απορρίφθηκε κι αυτό γιατί η ΔΕΔ εντόπισε την έδρα της επιχείρησης, πραγματοποίησε διασταυρώσεις με τα τραπεζικά εμβάσματα και χαρακτήρισε τον επιχειρηματία ως υπεκμισθωτή, επικυρώνοντας το πρόστιμο-μαμούθ.

*Διαβάστε ακόμα: Πάτρα: Σε συμμορία απατεώνων ήρωας αστυνομικός - Είχε πάρει μετάλλιο για καταδίωξη τρομοκράτη


Νοίκιαζε 199 βίλες έναντι 40.000 ευρώτη βδομάδα

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο εν λόγω επιχειρηματίας, μέσω ιστοσελίδας στο διαδίκτυο, πρόσφερε για βραχυχρόνια μίσθωση 199 βίλες στη Μύκονο έναντι εβδομαδιαίων ενοικίων που ανέρχονταν σε 40.000 ευρώ, χωρίς όμως να έχει αναρτήσει εμφανώς τον αριθμό εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής (τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτων) για καθεμία από αυτές. Η εταιρεία εμφανιζόταν να έχει έδρα στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ και οι τραπεζικοί λογαριασμοί που δίνονταν στην ιστοσελίδα ήταν στο εξωτερικό: ένας στη Μεγάλη Βρετανία και ένας δεύτερος στο Βέλγιο. Οι επισκέπτες που νοίκιαζαν τα ακίνητα έστελναν εμβάσματα στους συγκεκριμένους λογαριασμούς, ενώ ο επιχειρηματίας στη συνέχεια έδινε στους ιδιοκτήτες το ποσό που τους αναλογούσε.

Κατόπιν ελέγχου που διενήργησε η ΑΑΔΕ, διαπιστώθηκε ότι οι βίλες στο Νησί των Ανέμων δεν εμφανίζονταν σε άλλες ιστοσελίδες παρά μόνο σε αυτήν όπου ο επιχειρηματίας παρουσιαζόταν ως διαχειριστής. Ελεγκτές της Αρχής, προκειμένου να διαπιστώσουν το «καθεστώς» γύρω από τα ενοικιαζόμενα σπίτια, προσποιήθηκαν τους ενδιαφερόμενους. Όταν επιλέχθηκε τρόπος πληρωμής με τραπεζικό έμβασμα, εμφανίστηκαν δύο λογαριασμοί, εκ των οποίων ο ένας είχε ανοιχτεί σε μία διαδικτυακή χρηματοοικονομική εταιρεία στο Βέλγιο και ο άλλος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Προκειμένου επιπλέον να διαπιστωθεί αν ο ελεγχόμενος ήταν διαχειριστής ή ιδιοκτήτης της πλατφόρμας, έγινε έλεγχος στο TAXIS και δεν βρέθηκε καμία καταχωρισμένη βραχυχρόνια μίσθωση με διαχειριστή τον ΑΦΜ του.