Εκατοντάδες χρυσαφικά, πανάκριβα ρολόγια, εκατοντάδες χρυσές λίρες, κοσμήματα αλλά και δύο όπλα ήταν τα αντικείμενα που εντόπισαν μεταξύ άλλων οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην ειδική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στη Δυτική Αττική.

*Διαβάστε ακόμα: Άνω Λιόσια: Δώδεκα συλλήψεις στην επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για όπλα και κατοχή χρυσών λιρών

Η παραβατικότητα στην κοινότητα των Ρομά έχει εκτιναχθεί, αφού -σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία- 8 στους 10 συλληφθέντες για ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις προέρχονται από καταυλισμούς. Η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη φαίνεται πως άκουσε τις φωνές των κατοίκων της Δυτικής Αττικής -και όχι μόνο- που δεν αντέχουν άλλο να βλέπουν τις περιουσίες τους να λεηλατούνται.

Η επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού αλλά και περίπου 100 αστυνομικών από την ΕΚΑΜ, την Ασφάλεια, τη Δίωξη Ναρκωτικών και άλλες υπηρεσίες, δεν ήταν τυχαία.

Οι έρευνες έγιναν στοχευμένα σε σπίτια και αποθηκευτικούς χώρους για τα οποία υπήρχαν πληροφορίες πως κινούνται καταζητούμενοι για διάφορα αδικήματα. Με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους Κ-9 για τον εντοπισμό ναρκωτικών, αλλά και drones που κατέγραφαν τις κινήσεις υπόπτων στα υπό διερεύνηση σπίτια, οι αστυνομικοί κατάφεραν να «ξετρυπώσουν» εκατοντάδες χρυσές λίρες, που ήταν κρυμμένες σε κουτιά παπουτσιών, κάτω από τάβλες κρεβατιών, σε φωτιστικά και άλλα σημεία. Δύο πιστόλια, εκ των οποίων το ένα μάρκας Glock των 9 χιλ., φυσίγγια κυνηγετικών όπλων, μαχαίρια, μικροποσότητες ναρκωτικών, ακριβά ρολόγια, κοσμήματα και χρυσαφικά εντοπίστηκαν κατά τις πολύωρες έρευνες.


Τα ευρήματα

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, πρόκειται για τα κλοπιμαία από «μπούκες», από εισβολές δηλαδή Ρομά σε σπίτια εντός και εκτός Αττικής. Οι συλληφθέντες, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν πως πρόκειται για οικογενειακά κειμήλια που ανήκουν στους ίδιους.

Τις επόμενες ημέρες, οι αστυνομικοί πρόκειται να συγκεντρώσουν τα κατασχεμένα αντικείμενα σε ειδικό χώρο αστυνομικής υπηρεσίας, προκειμένου να ξεκινήσουν να καλούν θύματα ληστρικών επιθέσεων και διαρρήξεων μήπως και αναγνωρίσουν ανάμεσα σε αυτά κάποιο από τα δικά τους αντικείμενα. Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία που συμβαίνει πάντα μετά τον εντοπισμό κλοπιμαίων.

Η επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί ήταν καλά οργανωμένη, με τους αστυνομικούς να μην αντιμετωπίζουν αντίσταση από ομάδες κακοποιών που κατά το παρελθόν απειλούσαν αστυνομικούς με όπλα ή δημιουργούσαν επεισόδια πετώντας πέτρες, ακόμη και βόμβες μολότοφ.

Παρόμοιες αστυνομικές επιχειρήσεις πρόκειται να ξεκινήσουν σε ολόκληρη τη χώρα, ανέφεραν στελέχη του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Η εντολή που έχει δοθεί σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας είναι να γίνονται συνεχείς έλεγχοι σε καταυλισμούς όπου παρουσιάζεται έντονη παραβατικότητα, ενώ έχουν δοθεί σαφείς εντολές για εκτεταμένους ελέγχους που αφορούν υλικά από σιδηροδρομικές γραμμές και καλωδιώσεις, μιας και οι κακοποιοί που κάνουν πλιάτσικο στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας έχουν μετατραπεί σε πραγματική «γάγγραινα».