Το Ψηφιακό Φροντιστήριο, που ξεκίνησε ήδη για τους µαθητές της Γ' Λυκείου, όπως ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, ήλθε για να βοηθήσει τους υποψήφιους στην προσπάθειά τους να µπουν στο Πανεπιστήµιο, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα το οικογενειακό εισόδηµα από µία µεγάλη επιβάρυνση, που µπορεί να φτάνει και τα 750 ευρώ τον µήνα για φροντιστήρια και ιδιαίτερα µαθήµατα. Σύµφωνα µε σχετικά αποκαλυπτικά στοιχεία πρόσφατης έρευνας του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, µία οικογένεια δαπανά 500 ευρώ µηνιαίως κατά µέσον όρο για φροντιστήρια, ενώ το 30% ξοδεύουν τουλάχιστον 750 ευρώ τον µήνα, δηλαδή περίπου έναν κατώτατο µισθό. Συγκεκριµένα, ένας στους δύο εργαζόµενους του ιδιωτικού τοµέα καταβάλλει τουλάχιστον 500 ευρώ σε εκπαιδευτικές δαπάνες για τα παιδιά του σε µηνιαία βάση, µε τους γονείς ωστόσο να εκτιµούν ότι οι ιδιωτικές δαπάνες για την Εκπαίδευση είναι ανελαστικές και δύσκολα µπορούν να µειωθούν.

Το 74%, δηλαδή τρεις στους τέσσερις, σύµφωνα µε την ίδια έρευνα, δηλώνουν ότι τους τελευταίους 12 µήνες έχουν καταβάλει δαπάνες για φροντιστήρια. Πιο συγκεκριµένα, το 36% αφορούσε φροντιστήρια ενίσχυσης της σχολικής επίδοσης, ενώ ακόµη ένα 38% χρειάστηκε να πληρώσει ιδιωτικές υπηρεσίες διδασκαλίας ξένων γλωσσών για τα παιδιά του, παρά το γεγονός ότι η διδασκαλία τους συµπεριλαµβάνεται στα αναλυτικά προγράµµατα της δωρεάν υποχρεωτικής και µέσης εκπαίδευσης. Μάλιστα, όπως επισηµαίνεται, από το ποσοστό του δείγµατος των εργαζοµένων των οποίων τα παιδιά φοιτούν στο Λύκειο, δεν υπάρχει ούτε ένας που να µην καταβάλλει δίδακτρα για φροντιστήρια και φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Ενώ ήδη από το Γυµνάσιο τα αντίστοιχα ποσοστά ανέρχονται στο 80% για φροντιστήρια και 80% για φροντιστήρια ξένων γλωσσών.

Ψηφιακό Φροντιστήριο: Περισσότεροι από 4.000 µαθητές συνδέθηκαν στην «πρεμιέρα» του

Η έναρξη του προγράµµατος «Ψηφιακό Φροντιστήριο» πραγµατοποιήθηκε την περασµένη εβδοµάδα και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας, όπου έχει διαµορφωθεί στούντιο για τη µετάδοση των µαθηµάτων, αφού παρακολούθησε το πρώτο µάθηµα Ιστορίας, δήλωσε µε έµφαση: «Είµαι σίγουρος ότι ο θεσµός αυτός θα ριζώσει».

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε λόγο για «µία σηµαντική αρχή» που γίνεται, ενώ, σύµφωνα µε το υπουργείο Παιδείας, στην «πρεµιέρα» περισσότεροι από 4.000 µαθητές συνδέθηκαν για να παρακολουθήσουν τα δωρεάν, ζωντανά απογευµατινά µαθήµατα, τονίζοντας ότι «το πρόγραµµα έχει πολλές καινοτοµίες, ανάµεσά τους το ότι θα έχουµε ζωντανά διερµηνεία στη νοηµατική, ενώ στη συνέχεια θα µπει και υποτιτλισµός».

Σε πλήρη λειτουργία τα µαθήµατα και για τα 45 πανελλαδικώς εξεταζόµενα µαθήµατα τις επόμενες μέρες

Ηδη ξεκίνησε το δωρεάν Ψηφιακό Φροντιστήριο σε 11 µαθήµατα για τους µαθητές της Γ' Λυκείου, το οποίο αποτελεί τη «µεγάλη καινοτοµία» της χρονιάς, σύµφωνα µε τον υπουργό Παιδείας. Οι περίπου 120.000 τελειόφοιτοι του Λυκείου θα µπορούν να παρακολουθήσουν ζωντανά τις παραδόσεις των πανελλαδικώς εξεταζόµενων µαθηµάτων. Προϋπόθεση είναι να έχουν πραγµατοποιήσει εγγραφή στην πλατφόρµα digitalschool.gov.gr, προκειµένου να αποκτήσουν πρόσβαση στις τρίωρες παραδόσεις των µαθηµάτων, που θα γίνονται το απόγευµα. Από την ερχόµενη εβδοµάδα αναµένεται να είναι σε πλήρη λειτουργία τα µαθήµατα και για τα 45 πανελλαδικώς εξεταζόµενα µαθήµατα. Επιπλέον, για τα Ενιαία Ειδικά Επαγγελµατικά Γυµνάσια και Λύκεια θα διδάσκονται και 10 µαθήµατα Ειδικής Αγωγής. Εκτός από τα πανελλαδικώς εξεταζόµενα µαθήµατα θα γίνονται παραδόσεις και των ειδικών µαθηµάτων, όπως σχέδιο -γραµµικό και ελεύθερο- και ξένες γλώσσες.

Οι 98 «ψηφιακοί» καθηγητές έχουν επιλεγεί µε διαδικασία αυστηρής επιλογής και αναλαµβάνουν την εξατοµικευµένη υποστήριξη των µαθητών της Γ' Λυκείου µέσα από τα ζωντανά ψηφιακά φροντιστηριακά µαθήµατα. Οι µαθητές έχουν τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης µε τους καθηγητές πολύ σύντοµα, ενώ θα µπορούν να παρακολουθούν ολόκληρη τη διδακτέα ύλη σε ηλεκτρονική µορφή.

Στόχος να λειτουργήσει για τους µαθητές όλων των τάξεων

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι το Ψηφιακό Φροντιστήριο να λειτουργήσει για τους µαθητές όλων των τάξεων, από την Ε' ∆ηµοτικού έως τη Γ' Λυκείου. Ηδη από τα τέλη της περασµένης σχολικής χρονιάς υπάρχει διαθέσιµο το ψηφιακό υλικό στα µαθήµατα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηµατικών για το Γυµνάσιο. Εως το τέλος του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση του συνόλου του εκπαιδευτικού υλικού, οπότε θα έχουν αναρτηθεί 2.500 ψηφιοποιηµένα βίντεο για τα 49 µαθήµατα που διδάσκονται συνολικά στις τάξεις που προαναφέρθηκαν. Το Ψηφιακό Φροντιστήριο αποτελεί ένα νέο εργαλείο ενισχυτικής διδασκαλίας που απευθύνεται σε όλους τους µαθητές, ενώ σύµφωνα µε το υπουργείο η σύλληψη είναι απλή, καθώς δίνεται σε κάθε µαθητή, ο οποίος απουσίαζε από µία παράδοση ή που απλώς θέλει να επαναλάβει ένα κοµµάτι της ύλης, η δυνατότητα να παρακολουθήσει το συγκεκριµένο µάθηµα µέσα από ένα εύληπτο βίντεο.

Για τη συµβολή του Ψηφιακού Φροντιστηρίου στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και στη στήριξη των οικογενειών, ο υπουργός τόνισε: «Πιστεύουµε ότι το Ψηφιακό Φροντιστήριο θα λειτουργήσει ως ένα εξαιρετικό παράδειγµα σωστής αξιοποίησης της τεχνολογίας στην Εκπαίδευση. Και τούτο διότι θα αποτελέσει ένα πρόσθετο εργαλείο χρήσιµο για κάθε µαθήτρια και κάθε µαθητή, που όµως θα παράγει προστιθέµενη αξία για εκείνους που χρειάζονται περισσότερο την υποστήριξή µας. Και αναφέροµαι τόσο στα παιδιά των ασθενέστερων οικονοµικά τάξεων όσο και σε εκείνα που κατοικούν σε πιο αποµακρυσµένες περιοχές. Με το νέο αυτό εργαλείο, αφαιρούµε από τις οικογένειές τους ένα σηµαντικό βάρος, παρέχοντάς τους ισότιµη πρόσβαση στην ενισχυτική διδασκαλία. Το συγκεκριµένο εργαλείο δεν πρόκειται να υποκαταστήσει κάτι από την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά, αντίθετα, έρχεται να την ενδυναµώσει».

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»