Ένας Ελληνοαυστραλός, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζούσε στη χώρα μας, συνελήφθη στη Ρώμη ως ο Νο1 ύποπτος για τη διπλή δολοφονία που είχε συγκλονίσει την Αυστραλία σχεδόν πριν από μισό αιώνα. Θύματα ήταν δύο νεαρές γυναίκες, φίλες από το γυμνάσιο, που βρέθηκαν κατακρεουργημένες μέσα στο σπίτι τους, σε ένα προάστιο της Μελβούρνης, στη Βικτόρια. Μάλιστα, η μία από αυτές, που ήταν μητέρα ενός βρέφους, είχε πέσει θύμα βιασμού μετά την άγρια δολοφονία της με 27 μαχαιριές.

Ο άγνωστος δολοφόνος στη συνέχεια κατέσφαξε με 55 μαχαιριές και τη φίλη της, η οποία, ακούγοντας τις φωνές της, έτρεξε να τη βοηθήσει. Μοναδικός «αυτόπτης μάρτυρας» του αποτρόπαιου διπλού φονικού ήταν ο Γκρέγκορι, μόλις δεκαέξι μηνών τότε, που κοιμόταν στο διπλανό δωμάτιο και τρεις ημέρες αργότερα βρέθηκε στην κούνια του, σώος και αβλαβής, αλλά με σοβαρή αφυδάτωση.

Οι δολοφονίες της 28χρονης Σούζαν Άρμστρονγκ (ανύπαντρης μητέρας του βρέφους) και της Σούζαν Μπάρτλετ, 27 ετών, καθηγήτριας Καλλιτεχνικών στο Collingwood Education Centre, που έγιναν στις 10 Ιανουαρίου 1977, παρέμεναν ανεξιχνίαστες.

suzanne-armstrong-di-27-anni-e-susan-bartlett

Ωστόσο, ο φάκελος για την υπόθεση που χαρακτηρίστηκε ως «ένας από τους πιο βάρβαρους και σαδιστικούς σεξουαλικούς φόνους στην ιστορία της Βικτόρια» άνοιξε υπό άκρα μυστικότητα το 2011. Ο φερόμενος ως δράστης Πέρρυ Κουρουμπλής ή Dingo, όπως τον φώναζαν τότε (το όνομά του δόθηκε στη δημοσιότητα από τα αυστραλιανά ΜΜΕ), 65 ετών σήμερα, εργάτης μετάλλου εκείνη την εποχή, συνελήφθη από την Ιντερπόλ στο διεθνές αεροδρόμιο της Ρώμης Fiumicino το βράδυ της Πέμπτης, ενώ η αστυνομία της Βικτόρια θα ζητήσει την έκδοσή του στη Μελβούρνη. Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Βικτόρια, Σέιν Πάτον, δήλωσε ότι ο 65χρονος ήταν ύποπτος για πολλά χρόνια και είχαν εκδοθεί εντάλματα για τη σύλληψή του, που αφορούσαν δύο κατηγορίες για φόνο και μία για βιασμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αδελφός του 65χρονου, Τόνι Κουρουμπλής, δήλωσε στον «Guardian»: «Τον ξέρω τον αδελφό μου. Είμαι 100% σίγουρος ότι δεν ήταν ικανός να διαπράξει ένα τέτοιο έγκλημα». Σύμφωνα με τον ίδιο, αν ο αδελφός του είχε διαπράξει τη διπλή δολοφονία, δεν θα έμενε στην Αυστραλία για τα επόμενα σαράντα χρόνια. Ο συλληφθείς, πάντως, δεν φαίνεται να κρυβόταν, αφού στο Facebook δημοσίευε φωτογραφίες του, ενώ το 2021 είχε αναρτήσει και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του.



Ο ψαράς από τη Νάξο

Τα πτώματα των δύο γυναικών είχαν βρεθεί στις 13 Ιανουαρίου, καθυστέρηση που ίσως έπαιξε μεγάλο ρόλο στη μη εξιχνίαση του διπλού φονικού. Περίεργη σύμπτωση αποτελεί το γεγονός ότι εκτός από την ελληνική υπηκοότητα του φερόμενου ως δολοφόνου, Έλληνας ήταν και ο πατέρας του παιδιού της Άρμστρονγκ. Η άτυχη γυναίκα είχε επισκεφτεί την Ελλάδα κι έμεινε για ένα διάστημα στη Νάξο, όπου απέκτησε παιδί με έναν ψαρά, κάτοικο του νησιού.

Το 2017 ο άγνωστος δολοφόνος είχε επικηρυχθεί με το ποσό του 1.000.000 δολαρίων. Ήταν την ίδια εκείνη χρονιά που ο Κουρουμπλής κλήθηκε (για δεύτερη φορά, είχε κληθεί ξανά το 1998) από τις τοπικές αστυνομικές Αρχές να δώσει δείγμα DNA. Ο Ελληνοαυστραλός, ενώ απάντησε και πάλι καταφατικά στο αίτημα, ουδέποτε εμφανίστηκε στην αστυνομία, καθώς εγκατέλειψε την Αυστραλία και ήρθε στην Ελλάδα. Μέχρι που τελικά το γενετικό υλικό του φέρεται να ταυτοποιήθηκε σε δείγμα σπέρματος που είχε βρεθεί σε αποθήκη του σπιτιού των θυμάτων το 1997, μέσω δείγματος DNA από συγγενή του.


Τον βρήκαν με μαχαίρι

Οι δύο γυναίκες είχαν μετακομίσει στο σπίτι της Easey Street του Collingwood μόλις δύο μήνες πριν από τη στυγερή δολοφονία τους. Το βράδυ του φονικού τις είχαν επισκεφτεί ο αδελφός της Μπάρτλετ με τη σύντροφό του, που αποχώρησαν από το σπίτι στις 9 το βράδυ. Το ίδιο βράδυ, προτού, ωστόσο, αποκαλυφθούν οι δολοφονίες, αστυνομικός σταμάτησε τον τότε έφηβο (το 1977 ήταν δεκαεπτά ετών) και μαθητή της Μπάρτλετ. Ο Κουρουμπλής, που γεννήθηκε στην Αυστραλία το 1959 και ζούσε στην οδό Bendigo του Collingwood, 300 μέτρα από τον τόπο του εγκλήματος, βρέθηκε να έχει μέσα στο αυτοκίνητό του ένα μαχαίρι. Ο νεαρός ισχυρίστηκε ότι το είχε βρει κοντά σε σιδηροδρομικές γραμμές κι έτσι αφέθηκε ελεύθερος. Το μαχαίρι παραδόθηκε σε ανώτερους αστυνομικούς, εντοπίστηκε πάνω του αίμα ομάδας Α, όπως και της Άρμστρονγκ, και πολύ αργότερα ο Κουρουμπλής μπήκε στο στόχαστρο της αστυνομίας. Στην ανακοίνωσή τους οι οικογένειες των θυμάτων δήλωσαν ότι θα είναι «για πάντα ευγνώμονες» για την υποστήριξη των αγαπημένων τους προσώπων και της αστυνομίας τα τελευταία 47 χρόνια.

Για την ιστορία, να πούμε ότι ο μικρός Γκρέγκορι Άρμστρονγκ-Τίλτον, δεκαέξι μόλις μηνών την ημέρα των δολοφονιών, υιοθετήθηκε από τη μικρότερη αδελφή της άτυχης Σούζαν.