Εχουν «σπάσει» τα τηλέφωνα στη Φουρνά Καρπενησίου λίγες εβδομάδες μετά την αγγελία του ιερέα και της δασκάλας του ορεινού χωριού, οι οποίοι ζητούσαν από οικογένειες να μετακομίσουν μόνιμα εκεί, παρέχοντάς τους σπίτι και εργασία, με σκοπό να παραμείνει ζωντανός ο τόπος τους.

Εκατό και πλέον οικογένειες έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα, με τον πατέρα Κωνσταντίνο Ντούσικο να απευθύνει έκκληση στους αρμόδιους για οικονομική βοήθεια.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο ιερέας μαζί με τη δασκάλα Παναγιώτα Διαμαντή έκαναν ανάρτηση στα social media ζητώντας από πολύτεκνες οικογένειες να πάνε στη Φουρνά, ένα χωριό που βρίσκεται σε υψόμετρο 840 μέτρων και είναι περικυκλωμένο από έλατα, τονίζοντας ότι θα τους έχουν εξασφαλίσει σπίτι και δουλειά. Μία από τις οικογένειες είναι του Στέφανου Κωστόπουλου και της Βασιλικής Εμμανουήλ, που αποφάσισαν να αφήσουν τη Γερμανία και να πάνε στην ορεινή Ευρυτανία με τα έξι παιδιά τους. Όπως είπε ο κ. Κωστόπουλος, ο οποίος θα δουλεύει στην ξυλεία και με συμβάσεις στον δήμο, «όλα στο χωριό είναι όμορφα, προσαρμοστήκαμε εύκολα και εμείς και τα παιδιά».

*Διαβάστε ακόμα: Σοκ στο Ζεφύρι: Οδηγός χτύπησε παιδάκι τριών ετών και το εγκατέλειψε


Φουρνά Καρπενησίου: Ο πατέρας είχε τηλεφωνήματα από τουλάχιστον 1.000 οικογένειες, αλλά κράτησε σε μια λίστα 100 

Μιλώντας στην «Απογευματινή», ο πατέρας Κωνσταντίνος τόνισε ότι είχε τηλεφωνήματα από τουλάχιστον 1.000 οικογένειες, αλλά κράτησε σε μια λίστα 100 από αυτές που φαίνονταν αποφασισμένες να κάνουν αποκέντρωση. «Η οικογένεια του Στέφανου και της Βασιλικής μένει για την ώρα σε ένα σπίτι που ήταν προς πώληση, με ένα συμβολικό ενοίκιο. Για έναν χρόνο θα τους βοηθάμε, ώσπου δηλαδή να ανοίξουν τα φτερά τους και να γίνουν ένα με τον νέο τόπο τους. Περιμένουμε άλλη μία οικογένεια, ενώ συζητάμε και με μία τρίτη. Όλες με παιδιά και όρεξη για δουλειά», είπε ο ιερέας, πατέρας τριών αγοριών, και πρόσθεσε: «Για να προχωρήσουμε, όμως, χρειαζόμαστε βοήθεια, καθώς δεν φτάνουν οι πόροι μας. Στέλνουμε mail σε εταιρείες και απευθύνουμε κάλεσμα για επενδύσεις, για να δηµιουργηθούν θέσεις εργασίας».

Ο ίδιος είπε ότι η Περιφέρεια προσφέρει δουλειά για τους χειµερινούς µήνες στον χειρισµό των εκχιονιστικών, οπότε και τον βαρύ χειµώνα κάποιοι από τους… εσωτερικούς µετανάστες θα έχουν δουλειά.

Η Φουρνά Καρπενησίου αυτή τη στιγµή έχει 150 κατοίκους, ενώ το καλοκαίρι ξεπερνά τους 600. Πριν µεταβεί εκεί η πολυµελής οικογένεια, πήγαιναν δύο παιδιά στο δηµοτικό και 10 σε γυµνάσιο και λύκειο. Στην αγγελία που δηµοσιεύτηκε πριν από περίπου έναν µήνα αναφέρονταν τα εξής: «Ζητούνται οικογένειες. Από χωριό της Ευρυτανίας κοντά στο Καρπενήσι. Σε χωριό της Ευρυτανίας αναζητούν µία ή και περισσότερες ίσως οικογένειες µε παιδιά που να θέλουν να µετακοµίσουν στο χωριό και να γράψουν τα παιδάκια τους στα σχολεία. Το χωριό διαθέτει νηπιαγωγείο, δηµοτικό, γυµνάσιο και λύκειο. Απέχει 40 χιλιόµετρα από το Καρπενήσι. Παρέχεται δωρεάν σπίτι και δουλειά (τουλάχιστον για τον σύζυγο) και εννοείται βοήθεια µε τα πρώτα έξοδα από όλο το χωριό!».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή