Αντικείμενο έντονης συζήτησης, και δυστυχώς όχι για καλό λόγο, έγινε μια φωτογραφία που ανέβηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η εικόνα δείχνει ένα τζιπ παρκαρισμένο παράνομα σε πεζοδρόμιο και ένα άτομο με αναπηρία να αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τον δρόμο για να κινηθεί με το αναπηρικό του καροτσάκι.

Ακόμα μια απερίσκεπτη συμπεριφορά οδηγού, που δεν λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα των άλλων, ένα περιστατικό παράνομου παρκαρίσματος, που όμως, πέρα από παράνομη πράξη, είναι και βαθύτατα ανεύθυνη, καθώς θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αυτού του ατόμου και παραβλέπει τα δικαιώματά του.

Οι πεζοί και τα άτομα με αναπηρία έχουν κάθε δικαίωμα να κινούνται με ασφάλεια στους δημόσιους χώρους. Τα πεζοδρόμια υπάρχουν για αυτόν ακριβώς τον λόγο, ώστε να προσφέρουν μια ασφαλή διέξοδο μακριά από τα αυτοκίνητα. Για πολλούς, όπως οι ηλικιωμένοι, οι γονείς με καροτσάκια και τα άτομα με αναπηρία, η πρόσβαση σε ασφαλή πεζοδρόμια είναι ζωτικής σημασίας.

Δείτε την εικόνα

paranomo_parkarisma_1_


Παράνομο παρκάρισμα: Οι ποινές και τα πρόστιμα 

Η οδική παιδεία, δυστυχώς, δεν είναι ένας από τους τομείς όπου η χώρα μας διαπρέπει. Υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και γενική αδιαφορία για τους κανόνες του Κ.Ο.Κ. είναι στην ημερήσια διάταξη από ένα μεγάλο ποσοστό οδηγών.

Μάλιστα, δεν έχουν περάσει παρά λίγες μέρες από τον ντόρο που προκάλεσε η Lamborghini Huracán, η οποία παρκάρισε πάνω στο πεζοδρόμιο, δίπλα από το τραμ, κόβοντας τελείως την πρόσβαση σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης που βασίζονται στις λωρίδες με ανάγλυφο οδόστρωμα, αλλά και γενικά στους πεζούς.


paranomo_parkarisma_4_


Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η παράνομη στάση και στάθμευση τιμωρείται με πρόστιμο που κυμαίνεται από 40 έως 150 ευρώ, ενώ ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, ο οδηγός μπορεί να χάσει την άδεια οδήγησης και τις πινακίδες κυκλοφορίας για διάστημα 10 ημερών.

Σε περίπτωση που το όχημα παρεμποδίζει ράμπες διάβασης ατόμων με αναπηρία ή σταθμεύει σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία, ο υπεύθυνος τιμωρείται με επί τόπου αφαίρεση των πινακίδων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης από τον βεβαιούντα την παράβαση, για 60 ημέρες, ενώ το πρόστιμο ανέρχεται στα 200 ευρώ.