Μετά τον αρσανά του Χιλανδαρίου και δίπλα ακριβώς στη θάλασσα, μέσα σ’ έναν γαλήνιο ορμίσκο, είναι χτισμένο το μοναστήρι του Εσφιγμένου, μία από τις είκοσι κυρίαρχες πατριαρχικές και σταυροπηγιακές Ιερές Μονές που συναπαρτίζουν τη μοναστική πολιτεία του Αγίου Ορους. Η Ιερά Μονή βρίσκεται υπό την πνευματική εποπτεία του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου, και είναι σε πλήρη εκκλησιαστική κοινωνία με τις υπόλοιπες Ιερές Μονές του Αγίου Ορους και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Μονή Εσφιγμένου: Η διαμάχη που ξεκίνησε το 1972

Είναι γεγονός ότι η Ιερά Μονή Εσφιγμένου τα τελευταία χρόνια έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη έντονα, αφού οι εικόνες που έχουν καταγραφεί στην επικαιρότητα σίγουρα δεν αρμόζουν σε μια μονή, αλλά και δημιουργούν ιδιαίτερα μεγάλο πονοκέφαλο για το Άγιον Όρος. Η θλιβερή αυτή κατάσταση ξεκίνησε σχεδόν το 1972. Νωρίτερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας είχε συναντηθεί με τον πάπα Παύλο ΣΤ’, ώστε να συμφωνήσουν στην άρση των αναθεμάτων και να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας. Τότε, λοιπόν, αυτοί που ζούσαν μέσα στη Μονή Εσφιγμένου θεώρησαν προδοσία το γεγονός για την Ορθοδοξία και έπαψαν να μνημονεύουν τον Πατριάρχη Αθηναγόρα και τους μετέπειτα Δημήτριο και Βαρθολομαίο, γεγονός που τους έθεσε εκτός Αθωνικής Πολιτείας. Και άλλες Μονές του Αγίου Ορους είχαν παύσει να μνημονεύουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αλλά επανήλθαν, ενώ οι Εσφιγμενίτες συνέχισαν την τακτική αυτή της άρνησης. Η κατάσταση δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο, ενώ έγινε ξεκάθαρο ότι η ομάδα αυτή πλέον ανήκε στην Εκκλησία ΓΟΧ (Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί), που αποτελεί άλλο δόγμα κατά το Συμβούλιο της Επικρατείας, πράγμα που σημαίνει ότι ως αλλόδοξοι δεν επιτρέπεται να μένουν στο Άγιον Όρος.

Το 2002 με διπλή Ιερά Σύναξη το Σώμα της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Ορους απέβαλε τους μοναχούς αυτούς, τους λεγόμενους ΓΟΧ, και από τότε αυτοί ταμπουρώθηκαν στο μοναστήρι, το οποίο αρνούνται να εγκαταλείψουν. Μάλιστα, σε κάθε προσπάθεια να τους κάνουν έξωση, εκείνοι αντιδρούν με Μολότοφ. Η αναγνωρισμένη, πλέον, αδελφότητα από όλες τις εκκλησιαστικές και πολιτικές Αρχές δεν διαμένει, όμως, στο κεντρικό κτιριακό συγκρότημα της Μονής, αλλά στο Επισκοπείο της Ι.Μ. Εσφιγμένου στις Καρυές, την πρωτεύουσα του Αγίου Ορους, και μερικοί άλλοι σε καθίσματα έξω από την Ιερά Μονή. Η αδελφότητα ανέλαβε πλήρως τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου έναντι παντός τρίτου, περιμένοντας να επιστρέψει στο μοναστήρι, το οποίο, όμως, βρίσκεται στα χέρια μέχρι σήμερα της ομάδας η οποία έχει καταδικαστεί από τις Αρχές.

Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος: «Πήραν παράνομα την εξουσία και συνέχισαν να κρατούν την εξουσία της Μονής Εσφιγμένου παράνομα»

Ο ηγούμενος της αναγνωρισμένης αδελφότητας της Ι.Μ. Εσφιγμένου, αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, μίλησε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, τονίζοντας: «Πήραν παράνομα την εξουσία και συνέχισαν να κρατούν την εξουσία της Μονής παράνομα, ισχυριζόμενοι ότι αγαπούν τον Πατριάρχη, αλλά δεν συμφωνούν μαζί του. Μπήκαν στο μοναστήρι πριν το 1972, με σκοπό να το αποκόψουν από το υπόλοιπο Αγιον Ορος. Με αυτό το σχέδιο ήρθαν και με αυτές τις ιδέες. Εξω ο κόσμος τούς λεει παλαιοημερολογίτες και ζηλωτές, αλλά δεν είναι. Αυτοί ανήκουν στην Εκκλησία ΓΟΧ Ελλάδος, και μάλιστα, όταν τότε κατέφθασαν να πάρουν την εξουσία, είχαν ξυλοκοπήσει γεροντάκια που βρήκαν μέσα και τα ανάγκασαν να παραιτηθούν. Εκαναν ηγούμενο από το 1972 έως το 1999 τον γέροντα Ευθύμιο, ο οποίος κρατούσε κάποιες ισορροπίες, αλλά μετά κοιμήθηκε και η Ιερά Κοινότητα έκανε υπομονή να βρεθεί λύση. Από τότε που ανέλαβε ο Μεθόδιος, που παράνομα υπάρχει ως διάδοχος του Ευθυμίου, τα προβλήματα εντάθηκαν».

Ο ίδιος σημειώνει πως «η ιερά κοινότητα αποφάσισε να πάρει μέτρα και ορίστηκε επιτροπή από τις Ιερές Μονές για να έρθει σε επαφή μαζί τους, αλλά αυτοί τίποτα. Γι’ αυτόν τον λόγο απευθύνθηκαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο συνεδρίασε συνοδικά και τους κήρυξε σχισματικούς. Αλλωστε, και το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις τους και, παρ' όλα αυτά, οι ΓΟΧ δεν σεβάστηκαν ούτε το Συμβούλιο Επικρατείας, αλλά επιμένουν να μη φεύγουν και να παραμένουν ταμπουρωμένοι. Εμείς, ωστόσο, έπρεπε να διασφαλίσουμε τα περιουσιακά στοιχεία της Μονής. Κάναμε ενέργειες για να βρούμε τα στοιχεία, τα ακίνητα, τα οποία μεταβίβασαν παρανόμως, και είμαστε στα δικαστήρια γι' αυτά. Εχουμε αναφέρει στην Πολιτεία πώς είναι η κατάσταση και τα κειμήλια της Μονής και η κατάσταση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Αρσανιώτισσας».

«Καταγγέλλουμε τη μετακίνηση από τα βόρεια σύνορα του Αγίου Ορους από τη μεριά Νέων Ρόδων και Ιερισσού. Φανταστείτε ότι άνοιξαν τρύπα στην περίφραξη για να μπαίνουν και να βγαίνουν. Αλλωστε, ξένοι δημοσιογράφοι δείχνουν το παράνομο πέρασμα διαρκώς. Εξήντα οκτώ καταδικαστικές αποφάσεις υπάρχουν αυτήν τη στιγμή, με κορυφαία απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης, η οποία επικυρώθηκε από τον Αρειο Πάγο, δικαστική απόφαση αναγκαστικά εκτελέσιμη, ανώτερη της πρώτης, η οποία διατάσσει την απόδοση κινητών και ακινήτων στην κανονική αδελφότητα. Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι αυτοί δεν διώκονται για την πίστη τους, αλλά για την κατάληψη την οποία έχουν κάνει», καταλήγει.

*Δημοσιεύθηκαν στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»