Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από την πολύκροτη σύλληψή της και τη «βόμβα» που έσκασε με το σκάνδαλο Qatargate: σήμερα, η Εύα Καϊλή ζει λίγο πιο μακριά από τη δημοσιότητα και συνεχίζει τη ζωή της μαζί με την κόρη και την οικογένειά της.

Η Εύα Καϊλή, η πρώην αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου έχει μια νέα δουλειά, αφού η θητεία της ως ευρωβουλευτής έληξε τον Ιούλιο. Είναι «Συνιδρύτρια @Center 4 AI», σύμφωνα με το προφίλ της στο LinkedIn, το οποίο αναφέρει ως βάση της το Μιλάνο.

kaili_linkedin_24_9_2024


Τον Απρίλιο, σε συνέντευξή της στην Corriere Dela Serra η Εύα Καϊλή είχε δηλώσει: «θα έρθω να ζήσω στην Ιταλία, μια χώρα με guarantismo», αναφερόμενη σε ένα σύστημα που επιβάλει δικλείδες στην κρατική εξουσία. «Η ΕΕ και το κόμμα μου δε με υπερασπίστηκαν».

«Μάλλον θα μετακομίσω στην Ιταλία. Επειδή είναι μια χώρα που τη θεωρώ πατρίδα για διάφορους λόγους και επειδή στην Ιταλία υπάρχει μια όμορφη λέξη όπως «εγγύηση» που πρέπει να μεταφραστεί σε όλη την Ευρώπη. Στην Ιταλία υπάρχουν κάποια κόμματα που αντιτίθενται σε δίκες με πολιτικά κίνητρα και ζητούν σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας ανεξάρτητα από το κόμμα του κατηγορουμένου».

Σε δίκη το Qatargate;

Κορυφαίοι Βέλγοι δικαστές θα αποφασίσουν σήμερα αν οι ερευνητές λειτούργησαν νόμιμα κατά τη διάρκεια του σκανδάλου διαφθοράς Qatargate.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η αστυνομία εξαπέλυσε μια σειρά επιδρομών σε όλες τις Βρυξέλλες, συνέλαβε βασικούς υπόπτους και κατέσχεσε σακούλες με μετρητά, σε μια από τις μεγαλύτερες έρευνες διαφθοράς που έπληξαν ποτέ την ΕΕ. Οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι ύποπτοι που συνδέονται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δέχονταν χρήματα ή δώρα με αντάλλαγμα να εκτελούν τις εντολές του Κατάρ, μεταξύ άλλων, γράφει το Politico.

Οι δικηγόροι των κύριων υπόπτων κατάφεραν να εξασφαλίσουν εσωτερική έρευνα σχετικά με τον τρόπο συλλογής των αποδεικτικών στοιχείων και το κατά πόσον οι αρχές παραβίασαν την κοινοβουλευτική ασυλία των ευρωβουλευτών. Οι δικαστές θα εξετάσουν, επίσης, τους ισχυρισμούς για μεροληψία ενός από τους ανακριτές και ενός αστυνομικού κατά τη διάρκεια της έρευνας και κατά πόσον ήταν νόμιμη η ανάμειξη των μυστικών υπηρεσιών.

Άνθρωποι που γνωρίζουν την υπόθεση, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι η έρευνα έχει υποστεί τόσες πολλές αναποδιές, που φαίνεται απίθανο να καταλήξει σε μια κανονική δίκη - ιδίως καθώς οι συνήγοροι υπεράσπισης θα μπορούσαν να αναπτύξουν περαιτέρω τακτικές καθυστέρησης. Όπως το έθεσε ένα άτομο: «Ο χρόνος είναι πάντα με το μέρος της υπεράσπισης».

Πηγή: Star.gr