∆ραµατική έξαρση παρουσιάζει φέτος, σε σχέση µε τα προηγούµενα χρόνια, η βία ανάµεσα σε ανήλικους. Ανέκαθεν, τους δύο πρώτους µήνες της κάθε νέας σχολικής χρονιάς τα κρούσµατα βίας παρουσιάζουν αύξηση, ωστόσο από το 2023 και έπειτα τα περιστατικά δεν περιορίζονται στην αρχή της περιόδου, αλλά συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

*Διαβάστε ακόμα: Γλυφάδα: "Καλά της έκανε" φέρεται να είπε ο πατέρας του κοριτσιού που ξυλοκόπησε τη 14χρονη


«Όλα έγιναν για πλάκα»

Το περιστατικό ωστόσο που ξάφνιασε περισσότερο από άλλα τους αστυνοµικούς συνέβη µόλις πριν από ένα 24ωρο στην Ερµιόνη, όταν δύο 17χρονοι µαθητές Γ΄ Λυκείου, µε µια φαλτσέτα, ξύρισαν το µουστάκι ενός 12χρονου µαθητή της Α΄ Γυµνασίου και του έκλεψαν το χαρτζιλίκι: µόλις ένα κέρµα των δύο ευρώ.

Προβληµατισµό και αγανάκτηση προκάλεσε πάντως δήλωση του πατέρα του βασικού κατηγορούµενου, ο οποίος είπε στους αστυνοµικούς ότι όλα έγιναν «για πλάκα», ενώ πρόσθεσε: «Του γιου µου του αρέσει να ξυρίζει άλλους, ωστόσο κακώς πήρε το ξυράφι στο σχολείο». Το περιστατικό σηµειώθηκε τη ∆ευτέρα, στο κυλικείο του σχολείου, κατά τη διάρκεια διαλείµµατος.


Τα στοιχεία της ΕΛΑΣ

Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Θεσσαλία αποτελούν τις περιοχές όπου καταγράφεται η πλειονότητα των περιστατικών βίας ανάµεσα σε ανήλικους, σύµφωνα µε τα στατιστικά στοιχεία του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Το πρώτο 8µηνο του 2024 έχουν καταγραφεί 7.180 περιστατικά βίας ανάµεσα σε ανήλικους, όταν την αντίστοιχη περίοδο του 2023 είχαν σηµειωθεί µόλις 4.875 περιστατικά. Το ίδιο διάστηµα έγιναν 8.978 συλλήψεις ανηλίκων (κατά µέσον όρο 37 την ηµέρα), ενώ έναν χρόνο πριν ήταν 6.157.

Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσµάτων παραβατικότητας των ανηλίκων σε όλες τις περιπτώσεις σχετίζεται άµεσα µε το οικογενειακό περιβάλλον, σχολιάζουν αστυνοµικοί του Τµήµατος Ανηλίκων, που κάθε ηµέρα έρχονται αντιµέτωποι µε δεκάδες νέες καταγγελίες περιπτώσεων βίας.

Η κουβέντα «καλά τής έκανε», που φέρεται να εκστόµισε ο πατέρας της 16χρονης η οποία οργάνωσε διαδικτυακά το κάλεσµα για τον άγριο ξυλοδαρµό της 14χρονης µαθήτριας στη Γλυφάδα, προς τον διευθυντή του σχολείου, είναι µια έκφραση που πλέον ακούγεται συχνά στα γραφεία της Ασφάλειας.