Υψηλές θερμοκρασίες και έντονη ηλιοφάνεια θα επικρατήσουν αύριο με τον καιρό να είναι άκρως καλοκαιρινός. Ωστόσο, την Κυριακή το σκηνικό θα αλλάξει. Όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι οι υψηλές θερμοκρασίες του Σαββάτου, θα αγγίξουν τους 34 βαθμούς Κελσίου, αλλά θα διατηρηθούν μέχρι και την Κυριακή το μεσημέρι, όταν και ο υδράργυρος θα πέσει έως και 10 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με την πρόγνωση των μετεωρολόγων, ο αίθριος καιρός θα δώσει τη θέση του σε έναν πιο άστατο, καθώς από το μεσημέρι και το απόγευμα της Κυριακής (29/9) ψυχρές αέριες μάζες από την κεντρική Ευρώπη αναμένεται να φέρουν βροχές, καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους, ακόμη και χαλαζοπτώσεις στα βόρεια τμήματα της χώρας.

Μαρουσάκης: Με αίθριο καιρό και 32άρια σήμερα -Κακοκαιρία από την Κυριακή

Λιακάδα αναμένεται να επικρατήσει σήμερα, Παρασκευή, σε ολόκληρη τη χώρα, με πιθανότητα για κάποιες συννεφιές σε ορεινές περιοχές αργά το απόγευμα, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Ειδικότερα, ο μετεωρολόγος του Open τόνισε ότι στη χώρα έχει εξαπλωθεί ένα πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων. Στην ουσία, αυτό λειτουργεί σαν ένα ατμοσφαιρικό βουνό που εμποδίζει τις κακοκαιρίες από την περιοχή της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης. Αναμένεται να δούμε θερμοκρασίες κοντά στους 32 με 34 βαθμούς λόγω αυτού του φαινομένου. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις με ασθενείς και μέτριες εντάσεις.

Στην Αττική δεν αναμένεται κάτι το αξιόλογο, με την ηλιοφάνεια να επικρατεί, με τους ανέμους να πνέουν ασθενείς από διάφορες διευθύνσεις και τον υδράργυρο να φτάνει ακόμη και στους 33 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται λιακάδα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, με κάποιες συννεφιές να σημειώνονται το απόγευμα στη γύρω ορεινή ζώνη. Ο υδράργυρος θα ανέλθει κοντά στους 30 βαθμούς Κελσίου.

Μέχρι και την Κυριακή θα έχουμε ζέστη με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Όμως από το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ένα ψυχρό μέτωπο από την κεντρική Ευρώπη θα κινηθεί γρήγορα προς τα νότια-νοτιοανατολικά, με αποτέλεσμα να μεταφέρει πιο ψυχρές αέριες μάζες, οι οποίες θα συγκρουστούν με τις θερμότερες και θα δημιουργήσουν άστατο καιρό στη βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία, Θράκη, βόρεια Θεσσαλία, βόρειο και ανατολικό Αιγαίο).

Τα έντονα φαινόμενα -μπουρίνια, καταιγίδες και έντονες χαλαζοπτώσεις- θα κρατήσουν μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά στα 7-8 μποφόρ στο Αιγαίο και στο Ιόνιο και σε συνδυασμό με την ξηρασία που επικρατεί στα νοτιοανατολικά τμήματα, θα αυξήσει ιδιαίτερα τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Glomex Player(eexbs16lxooqap5, v-d4h0lwj3jn0p)

Τυράσκη: Ηλιοφάνεια μέχρι την Κυριακή, μεταβολή του καιρού με βροχές και καταιγίδες

Η ηλιοφάνεια και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα συνεχιστούν μέχρι την Κυριακή, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Αναστασία Τυράσκη.

Από τις προμεσημβρινές ώρες της Κυριακής, ωστόσο, ένα ψυχρό μέτωπο από τα βορειοδυτικά θα αλλάξει το σκηνικό του καιρού βαθμιαία σε όλη τη χώρα, με την επικράτηση βόρειων-βορειοδυτικών ανέμων έντασης 7-8 μποφόρ και την εκδήλωση βροχών και καταιγίδων, οι οποίες πιθανώς να είναι ισχυρές στη Μακεδονία, τη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, με τις μέγιστες τιμές τη Δευτέρα στα επίπεδα των 25 βαθμών.

Ειδικότερα, σήμερα, Παρασκευή, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα. Τις νυχτερινές ώρες και νωρίς το πρωί η υγρασία θα είναι σχετικά αυξημένη και κατά τόπους θα σχηματιστεί ομίχλη. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, στο νότιο Ιόνιο και το ανατολικό Αιγαίο βόρειοι βορειοδυτικοί έως 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 28 με 31 και τοπικά έως 33 βαθμούς.

Στην Αττική, ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι ασθενείς, η θερμοκρασία έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Και στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με τοπικά περιορισμένη ορατότητα νωρίς το πρωί. Οι άνεμοι ασθενείς, η θερμοκρασία έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Glomex Player(eexbs16lxooqap5, v-d4h84eaz038p)

Τσατραφύλλιας: Θα πέσει έως 10 βαθμούς η θερμοκρασία σε κάποιες περιοχές

Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλιας κάνει λόγο για πτώση της θερμοκρασίας από 8 έως 10 βαθμούς και προειδοποιεί για «δυνητικά επικίνδυνες καταιγίδες».

 «Αυτό είναι το ψυχρό μέτωπο που θα ρίξει εντυπωσιακά τη θερμοκρασια τη Δευτέρα στη χώρα μας (σε κάποιες περιοχές 8 -10 βαθμούς) . Για παράδειγμα, στη Βοιωτία, από 34 βαθμούς, ο υδράργυρος θα κατρακυλήσει στους 24 βαθμούς, στην Αττική από τους 33 στους 25!

Επίσης, θα δημιουργήσει δυνητικά επικίνδυνες καταιγίδες την Κυριακή το βράδυ σε ανατολική Μακεδονία, Θράκη και βορειοανατολικό Αιγαίο, ενώ Κυριακή-Δευτέρα θα πνέουν και πολύ ισχυροί βοριάδες, οι οποίοι μπορεί να ξεπεράσουν τα 8 μποφόρ (και στα δύο πελάγη).

Υ.Γ:

Προσοχή στη Θεσσαλονίκη από τον πολύ ισχυρό Βαρδάρη, Κυριακή βράδυ με Δευτέρα μεσημέρι.

Από την Τρίτη 1/10 επιστροφή σε ήπιο Φθινόπωρο με ελάχιστες προς το παρόν βροχές».



Glomex Player(eexbs16lxooqap5, v-d4h8fp3na7c9)

Η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, για σήμερα Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου ο καιρός θα είναι αίθριος σε όλη χώρα.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματισθούν ομίχλες, κυρίως στα δυτικά.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ και μόνο στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει τους 29 με 31 βαθμούς και κατά τόπους, κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά, τους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

ΕΜΥ: Ο καιρός σήμερα ανά περιοχή

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 31 και τοπικά έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από 12 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Aίθριος, με τοπικά περιορισμένες ορατότητες και ομίχλες τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Ανεμοι: Στα βόρεια νότιοι νοτιοδυτικοί 2 με 4 μποφόρ και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από 12 έως 29 βαθμούς Κελσίου

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και από το μεσημέρι στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο και τα Κύθηρα δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

ΕΜΥ: Η πρόγνωση του καιρού έως και την Τρίτη (1/10)

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟ (28/9)

Αίθριος καιρός σε όλη χώρα. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες και κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια θα σχηματισθούν κατά τόπους ομίχλες.

Οι άνεμοι στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα είναι μεταβλητοί 2 με 4 και στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει τους 29 με 31 βαθμούς και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ (29/9)

Αρχικά σχεδόν αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα. Από τις προμεσημβρινές ώρες στα βορειοδυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, το βορειοανατολικό Αιγαίο, τις Σποράδες και την Εύβοια θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν βροχές, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο. Το βράδυ τα φαινόμενα στα βορειοανατολικά θα ενταθούν ενώ στα δυτικά ο καιρός θα βελτιωθεί.

Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και τοπικά στα δυτικά και τα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι στα δυτικά και βαθμιαία στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία στο Ιόνιο και τα βορειοδυτικά ηπειρωτικά δεν θα ξεπεράσει τους 24 με 26 βαθμούς. Στην υπόλοιπη χώρα θα φτάσει τους 28 με 30 βαθμούς και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 31 με 33 βαθμούς, αλλά από το απόγευμα στα βορειότερα θα σημειώσει αισθητή πτώση.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΑ (30/9)

Στα ανατολικότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα που πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρά από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.

Στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και πιθανώς στα βορειότερα μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τις πρωινές ώρες.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα, η οποία στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα θα είναι σημαντική.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ (1/10)

Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νοτιοανατολικά τοπικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.