Ο Γιάννης Πράνταλος μίλησε τη Δευτέρα (30/9) στα Παραπολιτικά 90.1, στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη, με αφορμή τα αυξανόμενα περιστατικά βίας ανηλίκων, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: «πάρα πολλά από τα παιδιά που έρχονται στις υπηρεσίες μας χρήζουν και ψυχολογικής και ψυχιατρικής φροντίδας η αναμονή για τα κέντρα ψυχικής υγιεινής, για τα νοσοκομεία που διαθέτουν παιδοψυχιατρικές μονάδες είναι πάνω από 7-8 μήνες».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιμελητών Ανηλίκων Ελλάδος πρόσθεσε ότι «οι επιμελητές ανηλίκων επιλαμβανόμαστε κατόπιν εντολής του Εισαγγελέα για όσα περιστατικά θα εισαχθούν στο δικαστήριο ανηλίκων. Είμαστε υποχρεωμένοι να συντάξουμε μια έκθεση προς το δικαστήριο να διεξάγουμε δηλαδή τη λεγόμενη κοινωνική έρευνα, η οποία συνοδεύει τον ανήλικο που θα δικαστεί στο δικαστήριο και ταυτόχρονα προτείνουμε κάποια από τα μέτρα τα οποία ο ποινικός κώδικας προβλέπει για τους ανήλικους».

Όπως τόνισε ο κ. Πράνταλος «υπάρχει μια αύξηση του φαινομένου. Υπάρχει μια ποιοτική αναβάθμιση αυτού που λέμε «έγκλημα» και στις ηλικίες» συμπληρώνοντας ότι «από το 2010 και μετά υπάρχει μια πολύ βίαιη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και ταυτόχρονα ένα μοντέλο Θατσερικό, αυτοί που λέγανε ότι δεν υπάρχει κοινωνία αλλά υπάρχει άτομο. Συνδέεται με την ταλαιπωρία της χώρας».

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου, αν «είναι η εξάντληση των γονιών που μεταφέρεται στην οικογένεια, είναι τα οικονομικά προβλήματα, είναι η κοινωνική αποσάθρωση;», ο κ. Πράνταλος απάντησε πως «είναι όλα αυτά και από την άλλη πλευρά υπάρχει μια πολύ βίαιη απορρύθμιση του λεγόμενου κράτους πρόνοιας. Δείτε για παράδειγμα στις δικές μας υπηρεσίες στον νομό Αττική που δέχεται και το μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών υπηρετούμε 10 συνάδελφοι».

Τέλος, σχετικά με τα νέα μέτρα για την παραβατικότητα ανηλίκων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιμελητών Ανηλίκων Ελλάδος είπε πως «η αυστηροποίηση των ποινών θα οδηγήσει κατά την άποψή μας στο εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα. Όπου σημειώθηκε αυστηροποίηση των ποινών το έγκλημα αυξήθηκε».