Έντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν στους ψαράδες οι όλο και πιο συχνές… εμφανίσεις του τοξικού και επικίνδυνου λαγοκέφαλου στις ελληνικές θάλασσες.

Μάλιστα, θανατηφόρες ήταν οι ψαριές ενός ψαρά στις Αγκαθωπές την Σύρο. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το τοπικό μέσο cyclades24.gr, μέσα σε δύο εβδομάδες ο Θοδωρής, σύμφωνα με όσα λέει ο ίδιος, έχει αλιεύσει 19 θανατηφόρους λαγοκέφαλους.

Διαβάστε ακόμα: Τρόμος στις ελληνικές θάλασσες από τους λαγοκέφαλους: ''Συναγερμός'' σε τέσσερις περιοχές της Ελλάδας

Οι λαγοκέφαλοι πολλαπλασιάζονται συνεχώς

Σημειώνεται πως Δωδεκάνησα, Κρήτη και Κυκλάδες αντιμετωπίζουν πλέον πολύ μεγάλο πρόβλημα με την παρουσία των λαγοκέφαλων, καθώς είναι ένα από τα είδη ψαριών που έχουν μεταναστεύσει στις ελληνικές θάλασσες και είναι επικίνδυνα τόσο για την τοπική πανίδα όσο και για τον άνθρωπο.

Το συγκεκριμένο είδος λαγοκέφαλου (lagocephalus sceleratus) προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα από το 2003, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους ερασιτέχνες ψαράδες, αφού πολλοί δεν υποψιάζονται το παραμικρό ή, ακόμα κι αν έχουν ακούσει για τον λαγοκέφαλο, δεν μπορούν να τον ξεχωρίσουν.

Ωστόσο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς η τετροδοτοξίνη προκαλεί μυϊκή παράλυση, μπλοκάρει το νευρικό σύστημα και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. Η συγκεκριμένη τοξίνη συγκεντρώνεται κυρίως στο ήπαρ και στα γεννητικά όργανα του λαγοκέφαλου, αλλά και στον μυϊκό ιστό, που τρώει ο άνθρωπος.

Ο λαγοκέφαλος είναι ένα από τα 90 είδη ψαριών και τα περίπου 1.000 είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας που πέρασαν στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Όλα αυτά τα είδη λέγονται «Λεσεψιανά», από το επώνυμο του Γάλλου μηχανικού Φερδινάνδου Λεσέψ, που κατασκεύασε τη διώρυγα.

Πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε τον λαγοκέφαλο

  • Το χρώμα της ράχης του είναι μπλε ασημί και έχει πολλές μαύρες βούλες
  • Το κεφάλι του μοιάζει με του λαγού, από εκεί άλλωστε πήρε το όνομά του
  • Έχει κοφτερά δόντια και φουσκώνει όταν απειλείται

Πηγή: cyclades24.gr