Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν για τρίτη ημέρα οι πυροσβέστες και οι εθελοντές στο Ξυλόκαστρο, μετά τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής (29/9), αφήνοντας πίσω της δύο νεκρούς και τεράστιες εκτάσεις καμένης γης.

Σύμφωνα με την πρώτη αποτίμηση, από την μεγάη φωτιά έχουν γίνει στάχτη 40.000 – 50.000 στρέμματα.

Βασίλης Κικίλιας για φωτιά στην Κορινθία: Η κατάσταση είναι σοβαρή

«Η κατάσταση είναι σοβαρή, έχει κρισιμότητα, πρέπει να δει κανείς αν μπορεί να ελεγχθεί μέτρο-μέτρο όλη αυτή η έκταση. Δεν περιμέναμε ότι αυτή την περίοδο θα είχαμε πυρκαγιές», πρρόσθεσε.

Σχετικά με τους δύο άνδρες που έχασαν τη ζωή τους χθες, Δευτέρα 30/09, στη μεγάλη πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο, ανέφερε: «Μας στεναχωρεί η κουλτούρα που έχουμε προς το 112 και η μόνιμη προσπάθεια που κάνουμε για να ακούει ο κόσμος τις εντολές των Αρχών είναι κομβική. Για μια ακόμη φορά κάνω έκκληση προς τους πολίτες να υπακούν στα μηνύματα του 112. Να ακούνε τις οδηγίες των ενστόλων, πυροσβεστών και αστυνομικών. Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων που έχασαν χθες τη ζωή τους στη δασική πυρκαγιά της Κορινθίας». 

Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής (29/9) στην περιοχή Ροζενά και άφησε πίσω της νεκρούς δύο άντρες, ηλικίας 35 και 40 ετών, καμένα σπίτια κα περιουσίες, τεράστιες καμένες εκτάσεις γης, ενώ ανυπολόγιστη είναι και η οικολογική καταστροφή που έχει προκληθεί.

Η φωτιά, το 
πύρινο μέτωπο της οποίας άγγιξε σε μήκος έως και τα 32 χιλιόμετρα, κινείται βόρεια των Τρικάλων Κορινθίας, ενώ νέες εστίες καταγράφονται προς το Ξανθοχώρι και τις Βρυσούλες.

fotia_korinthia1

Ενισχύθηκαν τα εναέρια μέσα

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν ισχυρότατες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Από εδάφους επιχειρούν 478 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 154 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ισχυρές είναι και οι εναέριες δυνάμεις, καθώς στην προσπάθεια κατάσβεσης συμμετέχουν 22 εναέρια μέσα. Συγκεκριμένα14 ελικόπτερα (εκ των οποίων τα 2 για συντονισμό) και 8 αεροσκάφη.

Φόβοι για αναζωπυρώσεις

Από τις 12 και μετά το μεσημέρι στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, γεγονός που δυσχεραίνει την επιχείρηση της κατάσβεσης, ενώ υπάρχουν και φόβοι για αναζωπυρώσεις.

fotia_xylokastro4399662
fotia_xylokastro4399669




Άνοιξε η εθνική Κορίνθου-Πατρών

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν αρκετές εστίες μεγάλης εκτάσεως και συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Για τον λόγο αυτό είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Πατρών, από το ύψος της Λυκοποριάς ως το Δερβένι. Ωστόσο, λίγο μετά τις 8.00 το πρωί της Δευτέρας (1/10) αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων. 

Πλέον, η κίνηση όλων των οχημάτων γίνεται κανονικά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.



«Ήχησε» ξανά το 112

Στις 7.20 το πρωί της Τρίτης (1/10) ειδοποιήθηκαν με μήνυμα από το 112 όσοι βρίσκονται στις περιοχές Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη και Άνω Καλλιθέα να απομακρυνθούν προς Σοφιανά και Ρέθι.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4k7jsygomdl)

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχειρούν 406 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 132 οχήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρες ξεκίνησαν ρίψεις νερού από 5 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη.





*Διαβάστε ακόμα: Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Κολλητοί φίλοι και πατεράδες οι νεκροί από την πυρκαγιά - Ο 40χρονος ήταν μπαμπάς 3 παιδιών, έγκυος στο τρίτο η σύζυγος του 35χρονου




Κλειστά και σήμερα όλα τα σχολεία της περιοχής

Στο μεταξύ, κλειστά παρέμειναν και σήμερα, Τρίτη 1η Οκτωβρίου, όλα τα σχολεία του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, στην Κορινθία.

Η απόφαση για τη μη λειτουργία των σχολείων για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ελήφθη, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν προκύψει από την πυρκαγιά.

«Η ασφάλεια των μαθητών και των κατοίκων είναι απόλυτη προτεραιότητά μας και παρακαλούμε όλους τους γονείς και τους κηδεμόνες να ενημερώνονται τακτικά από τα επίσημα κανάλια επικοινωνίας του δήμου για τυχόν περαιτέρω εξελίξεις. Ευχαριστούμε για την κατανόηση και παραμένουμε στη διάθεσή σας. Μείνετε ασφαλείς», τονίζει ο δήμος.

fotia_xylokastro4399671
fotia_xylokastro4399679


Σύσκεψη παρουσία Κικίλια

Στα Ροζενά Κορινθίας μετέβη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, πραγματοποιώντας συντονιστική σύσκεψη στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος» με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πυροσβεστικής, των Σωμάτων Ασφαλείας, Ενόπλων Δυνάμεων, ΟΤΑ και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Νωρίτερα, το μεσημέρι της Δευτέρας (30/9), με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θέλησε να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τον χαμό των δύο ανδρών, οι σοροί των οποίων βρέθηκαν απανθρακωμένοι από τη φωτιά στο Ξυλόκαστρο, και ταυτόχρονα να απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ αναφέρει με αφορμή την εν εξελίξει φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής (29/9): «Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο νέων ανθρώπων που έχασαν χθες τη ζωή τους στη δασική πυρκαγιά της Κορινθίας. Για μια ακόμα φορά κάνω έκκληση προς τους πολίτες να υπακούν στα μηνύματα του 112. Να ακούνε τις οδηγίες των ενστόλων, πυροσβεστών και αστυνομικών. Οι δασικές πυρκαγιές είναι φοβερά επικίνδυνες όχι μόνο για τις περιουσίες, αλλά και τις ζωές των ανθρώπων».

Η ανάρτηση του υπουργού:






Οι κάτοικοι των περιοχών γύρω από τα Τρίκαλα Κορινθίας πέρασαν μια νύχτα αγωνίας, καθώς οι φλόγες κατευθύνονταν επικίνδυνα προς το ορεινό χωριό.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4k8cg8w6yjt)

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4jv4510xo89)


Θρήνος για τους δύο νεκρούς

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία με τον χαμό των δύο ανδρών, ηλικίας 35 και 40 ετών, που είχαν χαθεί τα ίχνη τους στην περιοχή Άνω Πιτσά Κορινθίας και τελικά βρέθηκαν απανθρακωμένοι.

Διαβάστε επίσης: Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Σοκάρει η αδερφή ενός εκ των δύο θυμάτων - ''Ο αδελφός μου άφησε τρία παιδιά και ο φίλος του θα αποκτούσε το τρίτο σε 20 μέρες''

Οι δύο άνδρες είχαν πάρει τα μηχανάκια τους για να μεταβούν οικειοθελώς προς το μαντρί γνωστού τους προσώπου, ούτως ώστε να τον βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, σύμφωνα με πηγές από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ο 40χρονος ήταν πατέρας τριών παιδιών, ενώ έγκυος στο τρίτο παιδί είναι η σύζυγος του 35χρονου. 
Οι σοροί τους βρέθηκαν έξω από το χωριό Ελληνικό, πλησίον της κατασκήνωσης Χαρούμενων Αγωνιστών.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4jrgdsix2qh)



Τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες 

Το απόγευμα της Δευτέρας (30/9) ένας πυροσβέστης που συμμετείχε στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Πρόκειται για υποπυραγό, ο οποίος τραυματίστηκε στο μάτι από μεταλλικό σύνδεσμο που χρησιμοποιούν οι πυροσβέστες για να ενώνουν τα λάστιχα. Νοσηλεύεται στο Αττικό Νοσοκομείο και η ζωή του δεν διατρέχει κίνδυνο.

Παράλληλα, ακόμα ένας πυροσβέστης μετέβη με αναπνευστικά προβλήματα σε Κέντρο Υγείας της περιοχής και λίγο αργότερα αποχώρησε. 

fotia_xylokastrofotia_xylokastro1_10___



«Τραγική κατάσταση»

Ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, Βλάσης Τσιώτος, περιέγραψε την κατάσταση ως «τραγική», με πολλές ενεργές εστίες φωτιάς να κατακαίουν μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου της περιοχής.

Όπως σημειώνει, η κατάσταση σε πολλά χωριά της περιοχής είναι απελπιστική, με κατοίκους και πυροσβέστες να δίνουν μάχες με τις φλόγες κυριολεκτικά μέσα στους οικισμούς. 

Όσον αφορά τις ζημιές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, υπάρχει ολοσχερής καταστροφή σε καλλιέργειες, ενώ πολλά σπίτια υπέστησαν ζημιές. Το πέρασμα της φωτιάς από τον Δήμο Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης προκάλεσε τεράστιες καταστροφές, με την ιστορική εκκλησία της Παναγίας των Καταφυγίων στη Ζάχολη να καίγεται ολοσχερώς.