Iσχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν πέσει πάνω στις φλόγες, της πυρκαγιάς στην Κορινθία καίει για τρίτη μέρα με τους κατοίκους της περιοχής να θέτουν ένα βασικό ερώτημα, τι πήγε λάθος. Η πυροσβεστική μιλά για μια δύσκολη συνθήκη που δεν περίμενε κανείς τέλη Σεπτεμβρίου. Σήμερα δόθηκε η μάχη των αναζωπυρώσεων σε χωριά όπως τα Σοφιανά, που απέχουν μόλις 20 λεπτά από τα Τρίκαλα Κορινθίας, ενώ το βράδυ οι φλόγες έφτασαν στη θάλασσα και έκλεισε η εθνική και στα δύο ρεύματα.

Το πολύ πυκνό σύννεφο καπνού πάνω από τις δύσβατες εκτάσεις, όπου καίει η φωτιά, εμποδίζει την ορατότητα, ώστε να κάνουν στοχευμένες ρίψεις ελικόπτερα. Αποτέλεσμα κάποιες φορές να ρίχνουν στα τυφλά και να πέφτει το νερό στα ήδη καμμένα.

Παρά τα εμπόδια οι ριψοκίνδυνοι πιλότοι κάνουν εξαιρετικά χαμηλες πτήσεις για να μπορέσουν να γεμίσουν από τις δεξαμενές δασοπυροσβεσης μέχρι να πέσει το φως του ήλιου και να σταματήσουν να επιχειρούν. Η μάχη όμως συνεχιζεται γιατι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ακομα διάσπαρτες εστίες σε πολλά σημεία της ορεινής Κορινθιας από όπου πέρασε το τεράστιο μέτωπο της φωτιάς. Οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν στα δύσβατα, ενώ τα ερπυστριοφόρα μηχανήματα του στρατού που δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες. Λόγω του απότομου ανάγλυφου τις περιοχής δημιουργούνται πολλές αναζοπυρώσεις σε βαθιές χαράδρες που δεν τις φτάνουν οι πυροσβέστες. Αυτή είναι η ανησυχία για τις βραδυνές ώρες να μην ύπαρξη κάποια μεγάλη αναζοπύρωση και ξαναδούμε τη χθεσινή κόλαση.

Πύρινη κόλαση στην Κορινθία - Χρειάστηκε για ώρες να παραμείνει κλειστή η εθνική και στα δύο ρεύματα

Η φωτιά έφτασε μέχρι την Εθνική Οδό, μάλιστα χρειάστηκε να κλείσουν και τα δυο ρεύματα κυκλοφορίας απο Λυκοποριά έως Δερβένι, μια απόσταση περίπου 9 χλμ. Μέσα στο βουνό και στα χωριά πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι αψηφούσαν κάθε κίνδυνο...

Η φωτιά λίγο έλειψε να μπει στον νομό Αχαΐας.

Εδώ βλέπετε το σημείο έναρξης της φωτιάς. Αυτός ο... ασθενής καπνός μετατράπηκε σε έναν ορμητικό πύρινο χείμαρο ο οποίος μέσα σε 3 μέρες έκαψε παρθένο δάσος και έκανε στάχτη περίπου 40.000 στρέμματα. Είχε ανεξελεγκτη κατευθυνση και κόντεψε να φτάσει στο νομό Αχαΐας.

Από τα Ροζενά και το Δερβένι πήγε στο Ξυλόκαστρο και από το Λουτρό και τη Λυγιά απείλησε μέχρι τα Σοφιανά, δηλαδή περίπου 12 χλμ μακριά από το Τρίκαλα Κορινθίας.

Ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος τα μεσάνυχτα βρέθηκε με τον αρχηγό της πυροσβεστικής στο μέτωπο της φωτιάς, στη σημερινή συνέντευξη τύπου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εμπρησμού. Η φωτιά ξεκίνησε από ένα χωράφι, όπως αποκάλυψε χθες το Star.

Τρίτη μέρα φωτιάς με αναζωπυρώσεις - Σε Σοφιανά, Γελίνι και Πελλήνη

Σήμερα ήταν η πρώτη μέρα που το 112 ήχησε μια φορά χτυπώντας τον συναγερμό για τα Σοφιανά. Το χωριό από τα χαράματα μέχρι και αργά το απόγευμα απειλούνταν από τις συνεχείς αναζωπυρώσεις.