Δύσκολη συνεχίζει να είναι η κατάσταση στην Κορινθία, με την φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή να καίει ακόμη για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα. Αν και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο της φωτιάς, οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν πολλές διάσπαρτες εστίες σε πολλά μέρη της Κορινθίας.

Τα προβλήματα εντοπίζονται σε Σοφιανά, Σπατανέϊκα, Ψαθοχώρι, Ευρωστίνα και Μαύρο Όρος, όπως δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας. Επί ποδός βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, με 570 πυροσβέστες, 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 160 οχήματα.

«Αντιμετωπίζουμε μία πολύ δύσκολη κατάσταση με τη φωτιά στην Κορινθία, δεν είναι η πρώτη φορά που δοκιμαζόμαστε στην Πελοπόννησο», είπε ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας ο οποίος συνέστησε «ψυχραιμία, υπομονή και σκληρή δουλειά».



Αυτή τη στιγμή τα ενάερια μέσα έχουν σταματήσει τις ρίψεις νερού, αλλά από το πρώτο φως της ημέρας θα ξεκινήσουν ξανά το έργο τους για να σταματήσουν την εξάπλωση της φωτιάς. Αυτή τη στιγμή οι άνεμοι έντασης 2 – 3 μποφόρ κάνουν πιο εύκολο το έργο των πυροσβεστών αν και οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.

Η πύρινη λαίλαπα ενεργοποίησε τον μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έστειλε αεροπλάνα στην Ελλάδα για να βοηθήσει στο έργο των πυροσβεστών.



Η Ε.Ε. έχει επίσης ξεκινήσει δορυφορική χαρτογράφηση έκτακτης ανάγκης μέσω του συστήματος Copernicus για την παροχή χαρτών στις τοπικές αρχές.

Η φωτιά ξεκίνησε την Κυριακή στην περιοχή Ροζενά. Δυστυχώς δύο άνδρες ηλικίας 35 και 40 χρόνων άφησαν την τελευταία τους πνοή όταν προσπάθησαν να σώσουν έναν φίλο τους βοσκό. Η έκταση του μετώπου έφτασε μέχρι και τα 32 χλμ. ενώ οι φλόγες «έγλυψαν» ακόμη και την εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου.




Φωτιά στην Κορινθία: Κλειστά τα σχολεία και σήμερα

Ο Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης ενημέρωσε τους πολίτες του ότι λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν προκύψει από την φωτιά, όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα Τετάρτη 2/10.

«Η ασφάλεια των μαθητών και των κατοίκων είναι απόλυτη προτεραιότητά μας, και παρακαλούμε όλους τους γονείς και τους κηδεμόνες να ενημερώνονται τακτικά από τα επίσημα κανάλια επικοινωνίας του Δήμου για τυχόν περαιτέρω εξελίξεις», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους.

Φωτιά στην Κορινθία: Η πρώτη θλιβερή αποτίμηση

Σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια, η πρώτη αποτίμηση κάνει λόγο για τουλάχιστον 50.000 στρέμματα τα οποία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

«Νομίζουμε ότι έχουμε μπορέσει να προστατεύσουμε το πολύ μεγάλο κομμάτι των περιουσιών των συμπολιτών μας μέχρι τώρα. Αυτά τα χωριά που είναι της τάξεως των 15, 20, 25, 30, 35 κατοίκων και λίγο παραπάνω ως προς τις περιουσίες τους και τα σπίτια τους, αλλά η τάξη μεγέθους μιας καταστροφής είναι κάτι το οποίο πλέον εντάσσεται στην εποχή, σε αυτά τα οποία ζούμε και στις συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζουμε», είπε.

Οι ζημιές δυστυχώς είναι ανυπολόγιστες. Υπάρχει ολοσχερής καταστροφή σε καλλιέργειες, ενώ έχουν καεί και σπίτια, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Βλάση Τσιώτο.

Στις φλόγες τυλίχθηκε επίσης και η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου στην περιοχή της Λυγιάς.





Φωτιά στην Κορινθία: Εικόνες καταστροφής από την μεγάλη πυρκαγιά - Κάηκαν σπίτια και καλλιέργειες

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες από την φωτιά που καίει στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας. Επί 72 και πλέον ώρες συνεχίζει να κατακαίει τα πάντα στο πέρασμα της, η πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή δυο νέων ανθρώπων και έχει κάψει σπίτια και περιουσίες.

Ο πύρινος εφιάλτης, που ξεκίνησε από το Ξυλόκαστρο το πρωί της Κυριακής φθάνει στο Δερβένι. Οι εικόνες απόκοσμες.

Η πυροσβεστική μιλά για μια δύσκολη συνθήκη που δεν περίμενε κανείς τέλη Σεπτεμβρίου. Σήμερα δόθηκε η μάχη των αναζωπυρώσεων σε χωριά όπως τα Σοφιανά, που απέχουν μόλις 20 λεπτά από τα Τρίκαλα Κορινθίας, ενώ το βράδυ οι φλόγες έφτασαν στη θάλασσα και έκλεισε η εθνική και στα δύο ρεύματα.

api4
api3

Η εθνική οδός κλείνει καθώς η φωτιά πλησιάζει επικίνδυνα σε κατοικημένες περιοχές της Κορινθίας.

Στάχτη πάνω από 50.000 στρέμματα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Live News, περισσότερα από 50.000 στρέμματα στην Κορινθία έγιναν στάχτη. Σπίτια, αποθήκες,καλλιέργειες και ο αύλειος χώρος της εκκλησίας της Παναγίας Καταφυγιωτισσας στη Ζάχολη.

api2
api1

«Αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην Κορινθία. Αυτή η πυρκαγιά έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες, λόγω του ανάγλυφου, έχει πολύ μεγάλες χαράδρες και ρέματα και πολύ ψηλές κορυφές. Στην έναρξη της πυρκαγιάς μία υδροφόρα δεν μπόρεσε να περάσει από τον χωμάτινο δρόμο», είπε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.


Η εικόνα του πύρινου μετώπου είναι αποκαρδιωτική, καθώς εκτείνεται σε μήκος 36 χλμ. Καταπράσινες γόνιμες εκτάσεις της Κορινθίας έγιναν στάχτη.

Και ενώ η μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται για τρίτη ημέρα, η Κορινθία θρηνεί το χαμό των δυο φίλων εθελοντών που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να βοηθήσουν το έργο των πυροσβεστών.

api6
api5

Στις φωτογραφίες ντοκουμέντο πιλότος αποτύπωσε την έναρξη της φωτιάς σε δασική περιοχή του Ξυλοκάστρου στις 10.45 το πρωί. Σχεδόν τρεις ώρες αργότερα, στις 13.35 η φωτιά είχε πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Δύο Canadair από την Κροατία και την Ιταλία θα συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.

api8
api7

Φωτιά Κορινθία: Γιατί δυσκολεύει το έργο της κατάσβεσης

Γνωρίζαμε ότι οι ισχυροί άνεμοι είναι πρόβλημα σε μια φωτια όμως και η απότομη άπνοια εμποδίζει την κατάσβεση γιατί δε διαλύει τον καπνό. Το drone του Star κατέγραψε αυτό που βλέπουν οι πιλότοι.

Το πολύ πυκνό σύννεφο καπνού πάνω από τις δύσβατες εκτάσεις, όπου καίει η φωτιά, εμποδίζει την ορατότητα, ώστε να κάνουν στοχευμένες ρίψεις ελικόπτερα. Αποτέλεσμα κάποιες φορές να ρίχνουν στα τυφλά και να πέφτει το νερό στα ήδη καμμένα.

Παρά τα εμπόδια οι ριψοκίνδυνοι πιλότοι κάνουν εξαιρετικά χαμηλες πτήσεις για να μπορέσουν να γεμίσουν από τις δεξαμενές δασοπυροσβεσης μέχρι να πέσει το φως του ήλιου και να σταματήσουν να επιχειρούν.

Η μάχη όμως συνεχιζεται γιατι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ακομα διάσπαρτες εστίες σε πολλά σημεία της ορεινής Κορινθιας από όπου πέρασε το τεράστιο μέτωπο της φωτιάς. Οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν στα δύσβατα, ενώ ακούμε τα ερπυστριοφόρα μηχανήματα του στρατού που δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες.

Λόγω του απότομου ανάγλυφου τις περιοχής δημιουργούνται πολλές αναζοπυρώσεις σε βαθιές χαράδρες που δεν τις φτάνουν οι πυροσβέστες. Αυτή είναι η ανησυχία για τις βραδυνές ώρες να μην ύπαρξη κάποια μεγάλη αναζοπύρωση και ξαναδούμε τη χθεσινή κόλαση.

Ο καπνός από τη φωτιά που καίει στην Κορινθία από το πρωί της Κυριακής 29/9 έχει φτάσει μέχρι την Κρήτη.

Λόγω των ισχυρών ανέμων, ο καπνός έφτασε στο νότιο άκρο της χώρας, ενώ συνολικά έχει διανύσει περίπου 700 χιλιόμετρα. Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς ανάρτησε μια δορυφορική εικόνα στο X και εξήγησε πως ο καπνός έφτασε τόσο μακριά από την εστία της φωτιάς.

Φωτιά στην Κορινθία: Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά

«Μεγάλη εξάπλωση παρουσιάζει ο καπνός από την φωτιά στην Κορινθία και διακρίνεται πολύ καθαρά μέχρι και την Κρήτη σε απόσταση 360 km. Λόγω της διατήρησης του ΒΔ ρεύματος αυτό το τριήμερο ο καπνός διαχέεται και σε μεγάλο μέρος και του Νοτιοανατολικού Κρητικού, περίπου 700km μακριά από την εστία της πυρκαγιάς».