Τα στοιχεία από την πλατφόρµα stop-bullying.gov.gr του υπουργείου Παιδείας επιβεβαιώνουν την αύξηση της µαθητικής παραβατικότητας από τον περασµένο Απρίλιο. Παράλληλα, όµως, το υπουργείο µέσω της εφαρµογής δίνει άµεσα λύσεις στο πρόβληµα, ενώ επιπλέον τοποθετεί και περισσότερους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στα σχολεία.

«Η µάχη απέναντι στον σχολικό εκφοβισµό είναι διαρκής και άρχισε να φέρνει αποτελέσµατα», τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, και πρόσθεσε: «Οι γονείς και οι µαθητές δεν φοβούνται πια να µιλήσουν».

*Διαβάστε ακόμα: Γλυφάδα: "Δεν υπάρχει αδιαφορία, υπάρχει φόβος", αποκαλύπτει η ένωση συλλόγων γονέων - Οργή προκαλούν οι συνομιλίες των μαθητριών


Σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο υπουργός µιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
  • Στην πλατφόρµα stop-bullying έχουν υποβληθεί 407 αναφορές. Εξετάζονται µία προς µία και δίνεται λύση είτε µέσα στο σχολείο είτε στη ∆ευτεροβάθµια Επιτροπή που ενεργοποιείται στα πιο σοβαρά περιστατικά.
  • Στην εφαρµογή του νέου κανονισµού λειτουργίας των σχολείων οι εκπαιδευτικοί «αγκάλιασαν» την απαγόρευση των κινητών, τα οποία χρησιµοποιούνταν και σαν εργαλεία καταγραφής περιστατικών bullying. Ήδη έχουν επιβληθεί 813 αποβολές έως τις 29 Σεπτεµβρίου.
  • Από τους περίπου 360 µόνιµους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς που ήταν πριν από πέντε χρόνια, πλέον αγγίζουν τις 4.800 και θα ενισχύονται διαρκώς, ενώ κάθε χρόνο προσλαµβάνονται περίπου 2.000 αναπληρωτές.
Η συντριπτική πλειονότητα των αναφορών στην πλατφόρµα stop-bullying.gov.gr, που άρχισε να λειτουργεί τον Απρίλιο, έχει υποβληθεί από γονείς, ενώ µοιρασµένες είναι αριθµητικά οι αναφορές των περιστατικών που αφορούν τη ∆ευτεροβάθµια και την Πρωτοβάθµια Εκπαίδευση. Στην πλατφόρµα από τον Απρίλιο του 2024 έως τις 29 Σεπτεµβρίου 2024 έχουν υποβληθεί συνολικά 407 αναφορές. Από αυτές, το 53% αφορά τη ∆ευτεροβάθµια Εκπαίδευση και το 47% την Πρωτοβάθµια Εκπαίδευση.

Επιπλέον, οι 359 αναφορές υπεβλήθησαν από γονείς και οι 48 από µαθητές. Σχετικά µε τις αναφορές που υπεβλήθησαν από γονείς, 134 είναι υποθέσεις που έκλεισαν, καθώς έγινε πλήρης διαχείριση σύµφωνα µε τα πρωτόκολλα και οι 40 είναι σε διαδικασία παιδαγωγικής παρέµβασης, µε βάση τα πρωτόκολλα παρέµβασης.

Ακόµη, οι 13 είναι εντός αρµοδιότητας πλατφόρµας και πρόκειται να ξεκινήσει η διαχείρισή τους σύντοµα, ενώ 61 αναφορές έχουν υποβληθεί χωρίς να έχει ξεκινήσει η διαχείρισή τους. Σχετικά µε τις αναφορές που έγιναν από µαθητές, από τις 48 συνολικά οι 21 υποθέσεις θεωρούνται κλειστές, καθώς έγινε πλήρης διαχείριση σύµφωνα µε τα πρωτόκολλα και µία είναι αυτή τη στιγµή σε διαδικασία παιδαγωγικής παρέµβασης.

Επιπλέον, 4 αναφορές είναι εντός αρµοδιότητας πλατφόρµας και πρόκειται να ξεκινήσει η διαχείρισή τους άµεσα και 8 αναφορές έχουν υποβληθεί χωρίς να έχει ξεκινήσει ακόµα η διαχείρισή τους.

Σύµφωνα µε στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, από τις 407 αναφορές που έχουν υποβληθεί: το 77% αφορά ψυχολογικό bullying, το 48% αφορά κοινωνικό bullying, το 56% αφορά σωµατικό bullying και το 18% αφορά ηλεκτρονικό/διαδικτυακό bullying. Σε όλα τα σχολεία υπηρετούν σήµερα σχεδόν 4.800 µόνιµοι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, ενώ κάθε χρόνο προσλαµβάνονται επιπλέον αναπληρωτές.