«Μετά από την πανδημία, έχει μειωθεί η ηλικία των παιδιών που συμμετέχουν σε τέτοια επεισόδια», ανέφερε ο Παναγιώτης Κατηφές, Πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, ενώ παρατήρησε ότι έχουν μεγαλύτερη βιαίοτητα από παλιά.

Συγκεκριμένα, ο Παναγιώτης Κατηφές μίλησε στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» για τα αίτια των αυξημένων κρουσμάτων και δη από μικρότερες ηλικίες, αποκρούοντας τις αιχμές για τον ρόλο των Συλλόγων Γονέων.

«Σε αυτά τα έντονα φαινόμενα βίας που υπάρχουν, η προσπάθεια που γίνεται από συλλόγους γονέων εστιάζει στο ότι δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι και παίρνουμε πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων», ενώ αντέκρουσε αιχμές για περιορισμένη συμμετοχή των γονέων στους συλλόγους και στις δραστηριότητες που σχετίζονται με την σχολική ζωή των παιδιών τους, λέγοντας «συμμετέχουμε ενεργά στις δράσεις κατά της βίας των ανηλίκων».

Βία ανηλίκων: «Οι επιρροές στο σχολείο είναι πολύ διαφορετικές»

Ο κ. Κατηφές υποστήριξε ότι «η αύξηση των κρουσμάτων ευθύνεται σε ένα σύστημα προτύπων που δίνει στα παιδιά η κοινωνία. Στις πλάτες των νέων ανθρώπων κάποιοι πλουτίζουν γιατί προβάλλουν διάφορα πρότυπα διάφορα συστήματα. Όσο κι αν ένας γονιός προσπαθεί να διαπαιδαγωγήσει το παιδί του με τον βάρναλη, τον Ρίτσο, τον Χατζηδάκη και τον Θεοδωράκη, οι επιρροές στο σχολείο είναι πολύ διαφορετικές».

Σε ότι αφορά τρόπους αντίδρασης και προσπάθειας περιορισμού των επεισοδίων βίας με πρωταγωνιστές ανήλικους, είπε ότι «Πρέπει να υπάρχουν ψυχολόγοι στα σχολεία, πρέπει να υπάρχουν προγράμματα για παιδιά και γονείς, αλλά δεν υπάρχουν».

«Ο δικός μας ρόλος δεν είναι του δικαστή»

«Ο δικός μας ρόλος δεν είναι του δικαστή. Ρόλος μας είναι να εκπροσωπούμε και να είμαστε δίπλα σε κάθε γονιό, μαθητή κι εκπαιδευτικό για να γίνεται σωστά το εκπαιδευτικό έργο», είπε απαντώντας σε αιχμές για τον ρόλο των συλλόγων γονέων στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος.

Υπογράμμισε ότι «λύση δεν είναι μια άκρατη καταστολή. Πολλές φορές έχουν αντίθετο αποτέλεσμα τέτοιες πρακτικές, χωρίς από την άλλη βέβαια να μιλάμε για ατιμωρησία».

«Δεν μας προβληματίζει ότι εκτός από τον θύτη και το θύμα υπάρχουν δεκάδες παρατηρητές; Έχουμε νέους ανθρώπους που είναι παθητικοί δέκτες μπροστά στην αδικία;», είπε ακόμη ο κ. Κατηφές και συμπλήρωσε ότι «οι γονείς δεν είμαστε αδιάφοροι για την ζωή και το μέλλον των παιδιών μας και προσπαθούμε να τους μάθουμε ότι μαγκιά δεν είναι να χτυπάς τον αδύναμο, αλλά να μάθουμε τα παιδιά μας να δίνουν αγάπη στον αδύναμο».

Για τα κρούσματα βίας ανηλίκων μίλησε στην εκπομπή και ο αστυνομικός αναλυτής, Σταύρος Μπαλάσκας.