«Πυρετός» εξαγορών και συνεργασιών καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, όπου εκδηλώνεται έντονη κινητικότητα από διεθνή funds. Οι επενδύσεις υπογραμμίζουν το ουσιαστικό ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τον ιδιαίτερα αναπτυσσόμενο και με ακόμα μεγαλύτερες προοπτικές κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, οι οποίοι δηλώνουν την παρουσία τους με ένα δίκτυο παραρτημάτων τους και στην ελληνική αγορά.

Η Σχολή Μωραΐτη γνωστοποίησε πρώτη τη συνεργασία της με την Inspired, κορυφαίο παγκόσμιο οργανισμό ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων υψηλού επιπέδου, ενώ ακολούθησε η επίσημη ανακοίνωση της συνεργασίας της Inspired με τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα (CGS). Στο πλαίσιο της συμφωνίας περιλαμβάνονται σχέδια για επέκταση του CGS, που αφορούν στον χώρο του The Ellinikon Greenfield, μέρους του αναπτυξιακού έργου The Ellinikon, που βρίσκεται στους ιστορικούς χώρους του πρώην Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Το CGS, που ιδρύθηκε το 1973, βρίσκεται στην Παλλήνη, σε ένα campus συνολικής έκτασης 67 στρεμμάτων. Επιπλέον, και άλλες κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται σύντομα να ανακοινωθούν αφορούν ιδιωτικά σχολεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πόλεις. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η βρετανική Dukes Education, που διαχειρίζεται σχολεία και κολέγια και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιθυμεί να συνεργαστεί με το International School of Athens, και μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει ήδη κλείσει η συμφωνία.

Στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται θα συμβάλει και η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, που δημιουργεί προσδοκίες για περαιτέρω αναβάθμιση της εκπαίδευσης, εν αναμονή της επικύρωσης των προβλεπόμενων διοικητικών πράξεων από το ΣτΕ, τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «Παραπολιτικών». Ηδη, άλλωστε, είναι δεδομένο ότι τα κολέγια, που συνεργάζονται με κορυφαία ξένα πανεπιστήμια, αλλά και τα μεγάλα ιδιωτικά σχολεία παρέχουν εξαιρετικά υψηλού επιπέδου εκπαίδευση.

Το deal που έκανε το 2023 η οικογένεια Ροδόπουλου στον χώρο της εκπαίδευσης άνοιξε τον δρόμο και αποτέλεσε το εφαλτήριο για νέες συμφωνίες. Εκτός από τα σχολεία, ακόμα μία μεγάλη συμφωνία έγινε πρόσφατα από την BC Partners και τον Νίκο Σταθόπουλο, ο οποίος, μετά την εξαγορά, πέρυσι, του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και του ΙΕΚ Ακμή, απέκτησε και τον Ομιλο ΙΕΚ Δέλτα/Δέλτα 360. Η συμφωνία τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Οι επενδύσεις του Νίκου Σταθόπουλου στον χώρο της εκπαίδευσης, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να σταματήσουν και δείχνουν το σταθερό ενδιαφέρον της BC Partners για τον αναπτυσσόμενο κλάδο.

Το Inspired Education Group είναι ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους ιδιωτικής εκπαίδευσης στον κόσμο, με 115 ιδιωτικά σχολεία σε 24 χώρες. Προσφέρει υψηλών προδιαγραφών εκπαίδευση σε περισσότερους από 90.000 μαθητές και στις έξι ηπείρους και ανήκει στον Λιβανοβρετανό επιχειρηματία Nadim M. Nsouli.

Η Σχολή Μωραΐτη μετράει ήδη τον 89ο χρόνο λειτουργίας και, έχοντας καθιερωθεί ως ένα οικογενειακό σχολείο υψηλών προδιαγραφών και αριστείας, το επόμενο βήμα ήταν μια δυναμική κίνηση εξωστρέφειας. Ανθρωποι, πάντως, της σχολής υπογραμμίζουν ότι «αυτή η συνεργασία αλλά και οι νέες πρακτικές σε καμία περίπτωση δεν σημαίνουν ότι το σχολείο θα γυρίσει την πλάτη στις αξίες και την κουλτούρα του», πράγμα που υπογραμμίστηκε και στην επιστολή προς τους γονείς.

Συνεργασία 

«Πρόκειται για μια σημαντική συνεργασία στην ιστορία του σχολείου, καθώς ανοίγει τους ορίζοντές του σε μια παγκόσμια κοινότητα και σε μια νέα εποχή εξέλιξης και καινοτομίας», τονίζεται από τους υπευθύνους της Σχολής Μωραΐτη. Οπως αναφέρουν στα «Π», «η Σχολή Μωραΐτη επιδιώκει μαθητές και εκπαιδευτικοί να έρθουν σε επαφή με τα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία παγκοσμίως, μέσω ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανταλλαγής, και να υιοθετηθούν διεθνώς αναγνωρισμένες εκπαιδευτικές πρακτικές, εμπλουτίζοντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με νέες καινοτόμες προτάσεις και τεχνολογίες».

Το ακίνητο στο Παλαιό Ψυχικό όπου στεγάζεται το κτίριο του σχολείου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παραμένει στις οικογένειες των Χρυσάνθης Μωραΐτη-Καρτάλη, Αντωνίου Καρτάλη και Γεωργίου Καρτάλη, ενώ το σχολείο δεν πρόκειται να συγχωνευτεί με κανένα άλλο, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές. Παράλληλα, στα άμεσα σχέδια της Σχολής Μωραΐτη είναι να εκπονηθεί και ένα πολυετές πλάνο ριζικής ανακαίνισης όλων των χώρων του σχολείου, όπως είπαν στους γονείς οι Αντώνης και Γιώργος Καρτάλης.

Ο κ. Nadim M. Nsouli, ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Inspired, δήλωσε: «Είμαι ενθουσιασμένος που καλωσορίζω τη Σχολή Μωραΐτη στην οικογένεια της Inspired. Ως ο κορυφαίος παγκόσμιος οργανισμός εκπαιδευτικών ιδρυμάτων υψηλού επιπέδου, είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στα σχολεία με τα οποία συνεργαζόμαστε.

Η Σχολή Μωραΐτη, πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί κορυφαίο ιδιωτικό σχολείο στην Ελλάδα, μοιράζεται τις ίδιες αξίες και το προοδευτικό εκπαιδευτικό όραμα με την Inspired, συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα της παραδοσιακής μάθησης με καινοτόμες παιδαγωγικές προσεγγίσεις».


*Δημοσιεύτηκε στα «Παραπολιτικά»