Μορφή χιονοστιβάδας λαµβάνουν το τελευταίο διάστηµα τα περιστατικά βίας ανηλίκων σε ολόκληρη τη χώρα. Ενα από τα πιο ενδεικτικά είναι αυτό που σηµειώθηκε το βράδυ της 21ης Σεπτεμβρίου, ημέρα Σάββατο, στη Γλυφάδα, µε θύµα µία 14χρονη. Το κορίτσι έπεσε θύµα άγριου ξυλοδαρµού από δύο συνοµήλικές της, ενώ το συµβάν έγινε παρουσία τουλάχιστον 20 προσώπων του φιλικού περιβάλλοντος των δύο δράστιδων.

Στην επίθεση, που έχει καταγραφεί από κάµερες ασφαλείας, συµµετείχαν και άλλα άτοµα. Μάλιστα, όταν το κορίτσι έπεσε λιπόθυµο στη µέση του δρόµου, οι δράστες προσπάθησαν να τη γδύσουν και να της κάψουν τα µαλλιά. Η 14χρονη σώθηκε από τη µανία των συνοµηλίκων της χάρη σε έναν περαστικό, ο οποίος άρχισε να φωνάζει ότι θα καλέσει την Αστυνοµία, και έτσι όσοι συµµετείχαν στον ξυλοδαρµό τράπηκαν σε φυγή. Οι αστυνοµικοί πέρασαν χειροπέδες στις δύο 14χρονες που πρωτοστάτησαν στην επίθεση, καθώς και στους γονείς τους.

Διαβάστε ακόμα: Γλυφάδα: Αποβλήθηκε επ’ αόριστον μια από τις εμπλεκόμενες στον ξυλοδαρμό της 14χρονης

Είναι ενδεικτικό ότι οι αριθµοί σχετικά µε τη βία ανηλίκων αυξάνονται διαρκώς. Μάλιστα, από την εποχή του COVID και έπειτα έχει παρατηρηθεί µεγάλη κλιµάκωση περιστατικών, στα οποία εµπλέκονται µαθητές Λυκείου, Γυµνασίου, ακόµη και ∆ηµοτικού σε ορισµένες περιπτώσεις. Σύµφωνα µε έρευνες, τους πρώτους 8 μήνες του 2024 έχει καταγραφεί αύξηση κατά 47% στα περιστατικά εγκληµατικότητας ανηλίκων σε σχέση µε το αντίστοιχο περσινό διάστηµα (4.875 ήταν πέρυσι, 7.180 φέτος), ενώ κατά 45% αυξήθηκαν οι ανήλικοι δράστες (6.157 πέρυσι, 8.978 φέτος). Ακόµα ένα στοιχείο που προκαλεί σοκ είναι ότι η αύξηση στους δράστες για πρόκληση σωµατικών βλαβών άγγιξε το 73% (383 ήταν πέρυσι, 666 φέτος).

Τα κοινωνικά δίκτυα και η βία ανηλικών 

«Τα πρόσφατα περιστατικά βίας µεταξύ ανηλίκων, όπως το σοκαριστικό επεισόδιο στη Γλυφάδα µε τον ξυλοδαρµό της 14χρονης από συνοµήλικές της, υπογραµµίζουν την ανάγκη αναγνώρισης του ρόλου των εγκληµατολόγων στην Ελλάδα. Η αυξανόµενη χρήση των κοινωνικών δικτύων, όπου επιθέσεις καταγράφονται και διαµοιράζονται σαν “κατορθώµατα”, ενισχύει την αίσθηση ότι η βία γίνεται αποδεκτή. Οι εγκληµατολόγοι µπορούν να αναλύσουν τους κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες πίσω από τέτοια φαινόµενα, προτείνοντας στρατηγικές πρόληψης, συνεργαζόµενοι µε σχολεία και φορείς ψυχικής υγείας για την αποκατάσταση και τη διαµόρφωση πολιτικών που θα αποτρέψουν τη βία στο µέλλον», τονίζει στα «Παραπολιτικά» η Dr Εγκληµατολογίας Κέλλυ Ιωάννου. «Το φαινόµενο αυτό συνδέεται επίσης µε την έλλειψη σωστής επιτήρησης από ενήλικους και την αδυναµία γονέων και εκπαιδευτικών να ελέγξουν τη διαδικτυακή συµπεριφορά των παιδιών. Η πίεση που ασκείται στους ανήλικους να µιµηθούν τέτοιες συµπεριφορές, για να κερδίσουν κοινωνικό στάτους, σε συνδυασµό µε την απουσία σωστής εκπαίδευσης για την ψηφιακή ασφάλεια, δηµιουργεί έναν φαύλο κύκλο βίας», προσθέτει η κυρία Ιωάννου.

ΚΕΛΛΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, Dr Εγκληµατολογίας: Έλλειψη επιτήρησης από ενήλικους και αδυναµία γονέων και εκπαιδευτικών να ελέγξουν τη διαδικτυακή συµπεριφορά των παιδιών.

«Για να αντιµετωπιστεί η κατάσταση, είναι απαραίτητες συντονισµένες ενέργειες, όπως η ενσωµάτωση εκπαιδευτικών προγραµµάτων για την ψηφιακή ασφάλεια και τη διαχείριση συγκρούσεων στα σχολεία, και η συνεργασία µε εγκληµατολόγους, οι οποίοι µπορούν να αναλύσουν τα µοτίβα βίας και να καθοδηγήσουν την ανάπτυξη προληπτικών µέτρων. Τέλος, είναι απαραίτητα η δηµιουργία µηχανισµών έγκαιρης παρέµβασης, προγράµµατα ψυχολογικής υποστήριξης και αυστηρότεροι νόµοι για την προστασία των θυµάτων και την αποκατάσταση των παραβατών, µε στόχο την πρόληψη της κλιµάκωσης της βίας», καταλήγει η Dr Εγκληµατολογίας.

Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»