Εικόνα «κόκκινου συναγερµού» παρουσίασε µέσα σε µόλις δέκα ηµέρες το κέντρο της Αθήνας, µε έξι εγκληµατικά χτυπήµατα, διαφορετικής διαβάθµισης το καθένα, από πλευράς σοβαρότητας. Την ώρα που µεγάλο µέρος των ειδικών αστυνοµικών δυνάµεων απασχολήθηκε κατά συρροή και... κατ’ εξακολούθηση στη ∆υτική και ΒΑ Αττική µε τις γνωστές εφόδους σε καταυλισµούς Ροµά, στο κέντρο των Αθηνών σηµειώθηκαν τρεις διαρρήξεις σε κυβερνητικά γραφεία, µία ένοπλη ληστεία και δύο ένοπλα περιστατικά µε τραυµατισµούς, γεγονότα που υποδεικνύουν πως δεν υπάρχει το παραµικρό περιθώριο χαλαρότητας από πλευράς της ΕΛ.ΑΣ.

Παρά το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια έχει γίνει µεγάλη προσπάθεια για την αύξηση της αστυνοµικής παρουσίας στο κέντρο της πρωτεύουσας, στο πλαίσιο και της τουριστικής αναβάθµισης της περιοχής, τα διαδοχικά περιστατικά προκαλούν «πονοκεφάλους», καθώς διαφαίνονται «τρύπες» στο ευρύτερο σχέδιο αστυνόµευσης. Για την ώρα, σύµφωνα µε πληροφορίες της «Κυριακάτικης Απογευµατινής», συνιστάται... ψυχραιµία στα γραφεία των αξιωµατικών, όµως διακρίνεται µία προσπάθεια επαναπροσδιορισµού του τρόπου πρόληψης τέτοιων συµβάντων.

Σαφώς, δραστική αλλαγή πρόκειται να επιφέρει η τοποθέτηση καµερών ασφαλείας και ελέγχου κυκλοφορίας, τις οποίες για ακόµη µία φορά προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Ελληνική Αστυνοµία, έχει ένα σχέδιο για 1.000 κάµερες, οι περισσότερες εδώ στην Αττική. Σε λίγες µέρες θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις...», σηµείωσε σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη, ωστόσο αντιλαµβάνεται κάποιος πως ένα τέτοιο µέτρο απαιτεί χρόνο για να υλοποιηθεί και να εφαρµοστεί. Για την ιστορία, όλα τα περιστατικά σηµειώθηκαν σε ακτίνα 1,5 χιλιοµέτρου (σ.σ. 3 χιλιόµετρα απόσταση µεταξύ των πιο αποµακρυσµένων περιστατικών) από την πλατεία Οµονοίας.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Ελληνική Αστυνομία, έχει ένα σχέδιο για 1.000 κάμερες, οι περισσότερες εδώ στην Αττική. Σε λίγες μέρες θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις...

Οδός ∆ραγατσανίου

Τουλάχιστον απρόσµενο χαρακτηρίζεται το γεγονός πως µέσα σε ένα βράδυ µία οµάδα τεσσάρων, κατά πληροφορίες, διαρρηκτών εισέβαλε σε δύο τµήµατα υπουργείων στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριµένα επί της οδού ∆ραγατσανίου. Ηταν ξηµερώµατα της Τρίτης 17 Σεπτεµβρίου, όταν οι δράστες πέρασαν από παρακείµενη πολυκατοικία στα γραφεία του τµήµατος Πληροφορικής του υπουργείου Εργασίας. Οταν, δε, διαπίστωσαν πως δεν υπάρχει τίποτα αξιόλογο για... κλέψιµο, ανέβηκαν δύο ορόφους και διέρρηξαν το τµήµα Πληρωµής και ∆απανών του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, αρπάζοντας 30 λάπτοπ, τα οποία προορίζονταν για τις ανάγκες του προσωπικού.

Οδός Κοραή

Με µία ηµέρα... καθυστέρηση σε σχέση µε τις πρώτες δύο διαρρήξεις, έγινε γνωστή ακόµη µία, µόλις κάτι λιγότερο από 200 µέτρα µακριά από τις πρώτες. Ο λόγος για την εισβολή, πιθανώς των ίδιων αγνώστων, και πάλι σε υπουργείο. Αυτή τη φορά ήταν το υπουργείο Οικονοµικών και πιο συγκεκριµένα το τµήµα ∆ιαχείρισης Προγράµµατος Ανθρωπίνων ∆υναµικών και Κοινωνικής Συνοχής. Η συγκεκριµένη διάρρηξη σηµειώθηκε ακριβώς την ίδια ηµέρα µε τις δύο προηγούµενες, µε τη διαφορά πως αυτή τη φορά η λεία ήταν... πενιχρή. Οι δράστες άρπαξαν τρεις οθόνες υπολογιστών και µία µηχανή καφέ και εξαφανίστηκαν.

Οδός Περικλέους

Πρώτο χρονικά περιστατικό πάντως ήταν µία ένοπλη ληστεία, περίπου 500 µέτρα µακριά από τα προηγούµενα γεγονότα. Αυτή σηµειώθηκε στο σπίτι ενός γνωστού πολίτη του κέντρου των Αθηνών. Πρόκειται για τον σχεδιαστή µόδας Ερωτόκριτο, ο οποίος βρέθηκε αντιµέτωπος µε δύο ληστές, σε πολυκατοικία όπου διατηρεί το σπίτι και το ατελιέ του, επί της οδού Περικλέους. «Ληστεία στο σπίτι µου τώρα. Το να έρθεις αντιµέτωπος µε 2 ληστές µε όπλα που έχουν µπει σπίτι σου στις 3.30 η ώρα το πρωί και αυτό ακόµη είναι θέµα οπτικής πώς θα το δεις. Πραγµατικά νιώθω ευγνωµοσύνη που χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους συνειδητοποίησα ότι ακόµη και σε αυτή τη συνθήκη µπορείς να είσαι στην αφοβία», είχε αναφέρει µεταξύ άλλων στα κοινωνικά δίκτυα.

Οδός Ιάσονος και Κεραµεικού

Πέρα από τις ληστείες και τις διαρρήξεις, δύο ένοπλα περιστατικά, που παραπέµπουν σε ξεκαθαρίσµατα λογαριασµών και διαφωνιών, σηµειώθηκαν λίγες ηµέρες αργότερα. Ηταν την Τετάρτη 18 Σεπτεµβρίου, όταν στις 10 το πρωί δύο παρέες αλλοδαπών, κατά πληροφορίες Γεωργιανών και Αλβανών, πιάστηκαν αρχικά στα χέρια, ενώ αργότερα «µίλησαν» τα όπλα. Αντικείµενο της διαµάχης φέρεται να ήταν οι αγοραπωλησίες ναρκωτικών. Ενας Γεωργιανός έβγαλε περίστροφο και πυροβόλησε στο πόδι έναν 36χρονο Αλβανό, ο οποίος µεταφέρθηκε στο νοσοκοµείο. Ο άνδρας που δέχτηκε τη µία από τις έξι σφαίρες, που έπεσαν συνολικά, είναι σεσηµασµένος και δεν διέτρεξε κίνδυνο ζωής. Το περιστατικό σηµειώθηκε στη συµβολή των οδών Ιάσονος και Κεραµεικού.

Οδός Κρήτης

Πέντε ηµέρες αργότερα, άλλο ένα ένοπλο περιστατικό έλαβε χώρα µόλις 800 µέτρα µακριά από το προηγούµενο. Επί της συµβολής των οδών Κρήτης και Ακοµινάτου, το απόγευµα της ∆ευτέρας 23ης Σεπτεµβρίου ένας άνδρας αλβανικής καταγωγής δέχτηκε καταιγισµό από πυροβολισµούς, ενώ και εκείνος γλίτωσε αλλά µε βαρύτερα τραύµατα. Οι Αρχές εντόπισαν στο σηµείο επτά κάλυκες, εκ των οποίων το ένα βλήµα βρήκε το θύµα στην ωµοπλάτη. Το θύµα σύµφωνα µε πληροφορίες είχε καταδικαστεί για φόνο το 2000. Το 2018 είχε αποφυλακιστεί µε όρους, ενώ το 2020 είχε συλληφθεί εκ νέου για παράνοµα παίγνια.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»