Το δημοσίευμα του Bloomberg όπου μετεωρολόγοι ανέφεραν ότι το φαινόμενο La Niña θα φέρει έναν ψυχρότερο χειμώνα φέτος σχολίασε σε συνέντευξή του ο πρώην διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Νίκος Καντερές.

«Οι επιστήμονες λένε ότι το La Niña φέτος, σύμφωνα με τις μελέτες που κάνει η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία, θα είναι λίγο ψυχρότερο σε σχέση με πέρυσι, άλλα πάντα πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Αυτό θα αφορά και μέρος της Ευρώπης και ειδικότερα την Αγγλία, τη Γαλλία, τη βόρεια και την κεντρική Ευρώπη καθώς όπως είναι γνωστό τα συστήματα από τον βόρειο Ατλαντικό και μάλιστα ενισχυόμενα από τοπικούς κυκλώνες επηρεάζουν βασικά αυτές τις περιοχές, ενώ η νότια και ειδικά η Νοτιανατολική Ευρώπη δεν επηρεάζεται με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες να είναι λίγο πάνω από τις κανονικές τιμές», είπε αρχικά ο γνωστός μετεωρολόγος μιλώντας στο Action24.

Καιρός - Καντερές: «Έρχεται θερμή εισβολή στα μέσα του μήνα και μετά βροχές»

Όσον αφορά τις τιμές των 32 βαθμών Κελσίου που «βλέπει» το δημοσίευμα στην Αθήνα ο κ. Καντερές σημείωσε: «Αυτό είναι πολύ φυσιολογικό. Ήδη σήμερα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 27 με 29, αύριο Πέμπτη θα φτάσει 30-31 και την Παρασκευή 31-32. Το Σαββατοκύριακο θα έχουμε μια μικρή μεταβολή και στη συνέχεια θα ξανανέβει η θερμοκρασία. Μάλιστα βλέπω προς τα μέσα του μήνα θα έχουμε μια θερμή εισβολή για να αποκτήσει ενδιαφέρον ο καιρός για την Ελλάδα από πλευράς βροχών στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Είναι φυσιολογικό. Την 1η Οκτωβρίου του 1991 ήταν η θερμότερη μέρα της χρονιάς, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 32-33 βαθμούς. Επίσης το 2012 και το 1992 είχαμε στην Αθήνα 20 μέρες από 26 έως 31 βαθμούς, Οκτώβριο μήνα».

La Niña: «Θα μας επηρεάσει ελαφρώς»

«Το φαινόμενο πράγματι ισχύει, αλλά αφορά βασικά το νότιο ημισφαίριο, τη νότια Αμερική, την Αυστραλία, τις Κάτω Χώρες. Εμάς μας επηρεάζει ελαφρώς και κυρίως τη βόρεια Ευρώπη. Αυτό που θέλω όμως να υπογραμμίσω είναι ότι δεν έχουμε στατιστικά στοιχεία από την συμπεριφορά του La Niña για την Ελλάδα για να μπορέσουμε να δούμε τι θα γίνει φέτος», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

Αναλυτικά όσα είπε ο Νίκος Καντερές: