Ο Ιωνάς Καρούσης έχασε τη ζωή του στην τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ χθες το βράδυ (1/10), όταν τρομοκράτες επιτέθηκαν στον κόσμο με πυροβόλο όπλο και μαχαίρι με αποτέλεσμα τουλάχιστον 7 νεκρούς και 10 τραυματίες.

Ο πατέρας του 26χρονου μίλησε αποκλειστικά στο ΕΡΤΝews και την Κατερίνα Φάκα για τον γιο του και το τραγικό περιστατικό.

Ο 26χρονος σπούδαζε αρχιτεκτονική στο Τελ Αβίβ και ήταν γιος του γνωστού καθηγητή νευρολογίας στο πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, Δημήτρη Καρούση. Ο πατέρας του, σε πραγματικά πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, περιέγραψε τι ακριβώς συνέβη αλλά και πώς ενημερώθηκε για την ξαφνική απώλεια του παιδιού του.

Όπως λέει, δεν μπορούσε να μάθει νέα του καθώς δεν είχε μπαταρία στο κινητό του και στις 12 το βράδυ ενημερώθηκε από τις Αρχές για τα δυσάρεστα. Με βαθιά θλίψη στέλνει το δικό του μήνυμα για τα όσα δραματικά συμβαίνουν στην περιοχή με θύματα αθώους ανθρώπους.

ένας με το κοράνι και όλοι με την Παλαιά Διαθήκη κοιτάνε συνεχώς να σκοτώνουν ένας τον άλλον", λέει ο πατέρας του 26χρονου

Συγκεκριμένα ανέφερε «φοιτητής στο άνθος της ζωής του, πήγε να κάνει εργασία για την αρχιτεκτονική, ήταν στον σταθμό του τρόλεϊ και τον σκότωσαν μέσα στον σταθμό στη Γιάφα, στο Τελ Αβίβ. Και στις 19:00 πήγαν οι τρομοκράτες και τον πυροβόλησαν. Δεν είχαμε επαφή γιατί δεν είχε μπαταρία στο κινητό του και ήρθαν στις 12 το βράδυ εδώ από την αστυνομία και τον στρατό να μας ειδοποιήσουν.

Θέλω να πω ότι είναι μια τρέλα και οι μεν και οι δε, ο ένας με το κοράνι και όλοι με την Παλαιά Διαθήκη κοιτάνε συνεχώς να σκοτώνουν ένας τον άλλον. Δεν θα σταματήσει ποτέ αυτό. Και αυτή η τρέλα σκοτώνει και αθώους ανθρώπους, ανθρώπους στο άνθος της ηλικίας τους, τους καλύτερους ανθρώπους».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4lc2j6upoe1)

Ποιος είναι ο πατέρας του Ιωνά Καρούση, Δημήτρης

Με ειδίκευση στη Νευρολογία και τη Νευροανοσολογία ο Δημήτρης Καρούσης είναι διευθυντής του Κέντρου Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας του τμήματος Νευρολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Hadassah, το οποίο έχει να παρουσιάσει ένα πρωτοποριακό έργο στη θεραπεία με βλαστοκύτταρα.

Πήγε στο Ισραήλ το 1988 με τη γυναίκα του Ράνια, που είναι επίσης γιατρός και επιστήμονας. «Αυτό που με παρακίνησε να έρθω σ' αυτή τη χώρα είναι η επιστημονική έρευνα, που είναι τόσο ανεπτυγμένη εδώ», έχει δηλώσει σε συνέντευξή του. Επίσης είχε δηλώσει: «Η επίδραση του Ελληνικού Πνεύματος είναι ολοφάνερη στον λαό του Ισραήλ, ακόμα και στην κουλτούρα και τη θρησκεία του. Από την άλλη, κι εμείς ως λαός πήραμε το στοιχείο που ίσως πάντα μας έλειπε (παρά τη φιλοσοφία και τις επιστήμες ή και τις τέχνες που εμείς διδάξαμε σε όλο τον κόσμο): το στοιχείο της πίστης πέρα από τη λογική. Οι άνθρωποι εδώ μοιάζουν –ως ιδιοσυγκρασια- με εμάς στην Ελλάδα και αγαπούν αφάνταστα τη χώρα μας και την κουλτούρα και τη μουσική μας. Μας αγκάλιασαν λοιπόν με αγάπη και μας δέχθηκαν σαν πραγματικούς φίλους».


Ξεκίνησε μέσω υποτροφίας και συνέχισε ολοκληρώνοντας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο τη διδακτορική του διατριβή και παράλληλα την κλινική εξειδίκευση στη Νευρολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Χαντάσα. Έκτοτε εργάζεται σε αυτό το νοσοκομείο και από το 1995 είναι senior Consulting Neurologist εκεί.

Το 2003 έγινε καθηγητής στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο (το μεγαλύτερο και πιο φημισμένο στο Ισραήλ). Ύστερα από μερικά χρόνια έγινε μόνιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, ενώ είχε εκλέγει και πρόεδρος της Ισραηλινής εταιρείας Νευροανοσολογίας. Από το 2007 διατελεί διευθυντής του Κέντρου Σκλήρυνσης κατά πλάκας του Ισραήλ.

Έχει διαρκή συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, απ' όπου και αποφοίτησε, ενώ κατά καιρούς έχει συνεργαστεί και με νοσοκομεία της Αθήνας, όπως το Νοσοκομείο «Ιάσω», αλλά και με επιστημονικά ιδρύματα, όπως το Παστέρ.
106002-karousis1280

«Το να είναι κάνεις Έλληνας δεν είναι μια λέξη στην ταυτότητα. Είναι, κατά τη γνώμη μου, μια βαριά και τιμητική κληρονομιά που δεν πρέπει και δεν μπορούμε να αποποιηθούμε. Τη μεταφέρουμε μέσα μας όπου κι αν βρεθούμε. Το πνεύμα του Σωκράτη, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, αλλά και των μεγάλων καθοδηγητών της Ορθοδοξίας και της πίστης μας, παντρεμένο με τον Ελύτη, τον Καβάφη και τον Καζαντζάκη είναι ζωντανά και -ακούσια ή εκούσια- καθοδηγούν τη σκέψη και τα βήματά μας. Αυτό άλλωστε είναι και που μας κάνει πολλές φορές (και ιδιαίτερα όταν είμαστε στο εξωτερικό) να διαφέρουμε αλλά και να προσεγγίζουμε τον κόσμο και τη ζωή με άλλο μάτι και οπτική γωνία…

Αυτό το αθάνατο Ελληνικό -αλλά και Χριστιανικό- Πνεύμα έχουμε την “ιερή αποστολή” να το μεταφέρουμε σε όλους γύρω μας, αφού είναι κάτι που λείπει, που χρειάζεται ο κόσμος μας σήμερα (και που, κατά τη γνώμη μου, είναι απαραίτητο στοιχείο και στην επιστήμη). Όπως αναφέρει και ο σοφός Σολομώντας: ”Πίστη και επιστήμη στερέωσης των καιρών”. Είναι καθήκον μας να το μεταφέρουμε και να το διατηρήσουμε άσβεστο και στις καινούργιες γενιές», έχει δηλώσει επίσης ο Δημήτρης Καρούσης για το έργο και την πορεία του.