Επ’ αόριστον διατηρούνται τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας σε πρεσβείες, επιχειρήσεις και πρόσωπα που σχετίζονται με τον πόλεμο Ισραήλ, Παλαιστίνης, Λιβάνου και Ιράν, όπως αποφασίστηκε χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. από στελέχη διαφόρων υπηρεσιών.

Η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, τονίστηκε στη σύσκεψη, όπου ζητήθηκε η διαρκής παρακολούθηση όσων αλλοδαπών περνούν στη χώρα μας, πλήρης καταγραφή των στοιχείων τους στις δομές και αυξημένους ελέγχους στα κινητά και τις ηλεκτρονικές τους συσκευές για οποιοδήποτε ύποπτο εύρημα. «Μοναχικοί λύκοι», δηλαδή μεμονωμένα πρόσωπα που θέλουν να φτάσουν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να προκαλέσουν τρομοκρατικές ενέργειες, ή και ομάδες τρομοκρατών αναζητούνται από την ΕΛ.ΑΣ., που βρίσκεται σε αδιάκοπη συνεργασία με την INTERPOL, τη EUROPOL αλλά και τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες Ευρώπης και Αμερικής.

Ύποπτα πρόσωπα καταχωρούνται άμεσα σε συστήματα από τα οποία ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο οι ξένες υπηρεσίες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν βρίσκονται στις δικές τους λίστες υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες, σε μια γενικότερη προσπάθεια να αποτραπεί κάποιο ενδεχόμενο χτύπημα. Οι εβραϊκές συναγωγές στην Ελλάδα, οι χώροι προσευχής των μουσουλμάνων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ροδόπη, Έβρο και Κρήτη και άλλοι κρυφοί χώροι συνάθροισης μουσουλμάνων της Μέσης Ανατολής έχουν μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών.

Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, τα τμήματα Εσωτερικής Ασφάλειας και Διεθνούς Τρομοκρατίας βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό εδώ και περίπου έναν χρόνο, αφού τόσο ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας αλλά κυρίως ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή δημιουργούν φόβους πως ίσως τρομοκράτες θελήσουν μέσω της Ελλάδος να φτάσουν στη Γαλλία, το Βέλγιο ή άλλες χώρες που υποστηρίζουν το Ισραήλ ώστε να προκαλέσουν αιματοχυσία. Στους αστυνομικούς που περιπολούν στους δρόμους, οι εντολές που έχουν δοθεί είναι σαφείς εδώ και αρκετό καιρό: ιδιαίτερη προσοχή σε ύποπτα οχήματα και πρόσωπα κοντά σε κτιριακές εγκαταστάσεις που σχετίζονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με τις εμπλεκόμενες στον πόλεμο χώρες.

Αυξημένα μέτρα αυτοπροστασίας κατά τους ελέγχους και άμεση ενημέρωση του Κέντρου Επιχειρήσεων σε περίπτωση εντοπισμού οποιουδήποτε ύποπτου περιστατικού. Βαρύτητα έχει δοθεί και στην άμεση καταγραφή όσων εισέρχονται είτε οδικώς μέσω του Έβρου είτε διά θαλάσσης, με δεκάδες αστυνομικούς των μυστικών υπηρεσιών να έχουν κάνει απόβαση στα ευάλωτα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ώστε να έχουν εικόνα από... πρώτο χέρι για τις αυξημένες ροές και τα άτομα που προσπαθούν να μπουν στη χώρα μας.