Οι μάρτυρες-κλειδιά για τη Χρυσή Αυγή: Στο κρίσιμο στάδιο της εξέτασης προσώπων που βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας έχει μπει η δίκη στο Εφετείο
Ξυπνούν μνήμες οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων
Οι καταθέσεις που ρίχνουν φως στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης
«Στη Χρυσή Αυγή θέλανε στρατιώτες»
Ο προστατευόμενος μάρτυρας Α, η εξέταση του οποίου άρχισε πριν από μερικές ημέρες εν μέσω τεχνικών προβλημάτων, αναφέρθηκε σε όσα γνωρίζει για την εγκληματική οργάνωση και όσα βίωσε στους κόλπους της Χρυσής Αυγής. Ο μάρτυρας είπε πως μπήκε το 2012 στο κόμμα. Εκεί είδε πράγματα που δεν του άρεσαν, καθώς υπήρχε βία, έφοδοι και όπλα. «Το έχω πει και στην πρώτη μου κατάθεση. Θέλανε στρατιώτες» δήλωσε ο μάρτυρας, ενώ τόνισε πως από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τους ξυλοδαρμούς φάνηκε ποιοι ήταν. «Οταν αποχώρησα, δεχόμουν απειλές εγώ και η οικογένειά μου. Πάντα η αγέλη πήγαινε μαζί», πρόσθεσε ο μάρτυρας. Οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, όπως και στον πρώτο βαθμό, είναι κρίσιμες για την υπόθεση, με την υπεράσπιση εξαρχής να αμφισβητεί την αξιοπιστία των εξεταζόμενων προσώπων, οι οποίοι εισέφεραν κρίσιμα στοιχεία για τη στοιχειοθέτηση της κατηγορίας της εγκληματικής οργάνωσης από το στάδιο της ανάκρισης.
Επιθέσεις των ταγμάτων
Ο πρώτος προστατευόμενος μάρτυρας κατέθεσε πως είχε συμμετάσχει σε επιθέσεις εις βάρος Πακιστανών, όχι οργανωμένα, ενώ ξεκαθάρισε ότι χωρίς εντολή δεν θα μπορούσε να μαζευτεί το τάγμα εφόδου και να χτυπήσει τον Παύλο Φύσσα. Οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων θα συνεχιστούν και στις επόμενες συνεδριάσεις του δικαστηρίου, ενώ εκτιμάται πως ούτε εντός του τρέχοντος έτους θα ολοκληρωθεί η αποδεικτική διαδικασία. Κι όλα αυτά ενώ ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιάννης Λαγός, ο Χρήστος Παππάς και ο Ηλίας Παναγιώταρος παραμένουν στη φυλακή.
Σε κάθε περίπτωση, 12 εκ των πρωτόδικα καταδικασθέντων κατηγορουμένων αντιμετωπίζουν υψηλότερες ποινές από αυτές που τους επιβλήθηκαν στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, με την απόφασή του η οποία εκδόθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2020, έκρινε συνολικά 50 κατηγορούμενους ένοχους για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και κατά περίπτωση για την τέλεση σοβαρότατων κακουργημάτων, όπως είναι συγκεκριμένα η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα και η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ. Ακόμη, με την ίδια απόφαση δεκάδες άλλα εγκλήματα, όπως η ανθρωποκτονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν, η απόπειρα ανθρωποκτονίας του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή, οι απόπειρες ανθρωποκτονιών κατά των μελών στο κοινωνικό στέκι Αντίπνοια κ.ά. εγκλήματα, κρίθηκε ότι τελέστηκαν στο πλαίσιο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης.
*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»