Νέες εικόνες από την επιχείρηση απεγκλωβισμού 22 Ελλήνων και 38 Κυπρίων που πραγματοποίησαν από τον Λίβανο οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ.

Κάποιες από τις φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί μέσα από το C-130 που μετέφερε με ασφάλεια τα συνολικά 60 άτομα μακριά από τον Λίβανο.

Δείτε τις εικόνες

epixeirisi-apegklovismou2__1_
epixeirisi-apegklovismou2__2_
epixeirisi-apegklovismou2__3_
epixeirisi-apegklovismou2__4_
epixeirisi-apegklovismou2__5_
epixeirisi-apegklovismou2__6_
epixeirisi-apegklovismou2__7_



«Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε συνεργασία και συντονισμό με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, συνέβαλαν στην προσπάθεια για την ασφαλή επάνοδο 38 υπηκόων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κύπρο και 22 της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΓΕΕΘΑ για την επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν Έλληνες κομάντο από τη Δοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζει, επίσης, ότι «την όλη επιχείρηση παρακολούθησαν σε πραγματικό χρόνο στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη».




Eφιαλτικές μαρτυρίες των Ελλήνων του Λιβάνου στα parapolitika.gr: "Ήταν πολύ επικίνδυνα, τα βράδια ήταν τραγικά"

Τον εφιάλτη που βίωσαν στη Βηρυτό αυτές τις μέρες περιέγραψαν πριν από λίγο οι Έλληνες κάτοικοι του Λιβάνου οι οποίοι έφτασαν στο Υπουργείο Εξωτερικών.

«Ήταν πολύ επικίνδυνα. Άνθρωποι χάνονταν γύρω μας, σπίτια, περιουσίες. Δεν μπορούσαμε να μείνουμε άλλο. Κινδυνεύαμε ανά πάσα στιγμή, ακόμη και κατά τη μετάβασή μας στο αεροδρόμιο», δήλωσε στον δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαννακόπουλο η κ. Αθηνά Πατέλη, η οποία κατάφερε να επιστρέψει με την οικογένειά της.

«Νιώθαμε πολύ άσχημα συνεχώς. Τα βράδια δε ήταν τραγικά», είπε η κ. Σιμόν, ενώ η κόρη της που εργαζόταν σε νοσοκομείο δήλωσε πως «η πρόσβαση ακόμη και εκεί τις περισσότερες φορές ήταν ανέφικτη».

Όλοι τους δήλωσαν ότι θα διαμένουν σε οικεία πρόσωπα ή στις κατοικίες που διατηρούν στην Αθήνα και αλλού.

Συνολικά ήλθαν 22 Έλληνες, ενώ οι υπόλοιποι 38 κυρίως κυπριακής καταγωγής αποβιβάστηκαν στη Λευκωσία. Στις δηλώσεις τους, τέλος, εξήραν τις πρωτοβουλίες του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και μάλιστα η κ. Πατέλη όταν αναφέρθηκε στην ελληνική βοήθεια δάκρυσε.
image3__1_
image2__1_