Με έκδηλο ενθουσιασμό και συγκίνηση η ομογένεια στην Αυστραλία υποδέχθηκε το βράδυ της Παρασκευής τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη 15 ημερών στην χώρα.

Κατά την άφιξη στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες ομογενείς, ενώ την επίσημη υποδοχή ανέλαβαν οι εκπρόσωποι τόσο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης όσο και της πολιτειακής.

Κατά την σεμνή τελετή υποδοχής ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος, ύμνησε τον ηγετικό χαρακτήρα του Οικουμενικού Πατριάρχη και τον καλωσόρισε εκ μέρους όλων στην όμορφη Αυστραλία: «Σας καλωσορίζω στην όμορφη Αυστραλία, την χώρα των αντιθέσεων, αλλά και των συνθέσεων. Την χώρα με τις περισσότερες διάφορες, αλλά και τις περισσότερες ομοιότητες με τους λοιπούς λαούς».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε θερμά τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο για την πρόσκληση και σημείωσε: «Από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, από το Φανάρι, φέρνω αγάπη, ευλογία, στοργή και ενθάρρυνση για την 2η εκατονταετία της εκκλησίας μας εδώ στην 5η ήπειρο» τόνισε ο Παναγιώτατος.

Το πρωί του Σαββάτου στον ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου τελέστηκε η επίσημη δοξολογία υποδοχής του Οικουμενικού Πατριάρχη παρουσία σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας της Αυστραλίας με επικεφαλής τον Ομοσπονδιακό πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανίζι ο οποίος εκδήλωσε με ιδιαίτερη θερμή τη χαρά που αισθάνθηκε, μεταξύ άλλων λόγω και της προσωπικής φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού που έχει αναπτύξει προσωπικά με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο.

Κατά τη διάρκεια της εντυπωσιακής πομπής, εκπρόσωπος των πρώτων κατοίκων της Αυστραλίας, των Αβορίγινων- υποδέχθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη με την παραδοσιακή τελετή του καπνού για την εκδίωξη κάθε κακού.

Το βράδυ του Σαββάτου δόθηκε συναυλία προς τιμήν του προκαθήμεου της Ορθοδοξίας, ενώ το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο διάσημο Ντάρλινγκ ΧΆρμπορ του Σίδνεϊ η επίσημη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία.

Πηγή: ΕΡΤ