Με την πρόεδρο του Μικτού Ορκωτού Δικαστήριου να κάνει «βροχή» ερωτήσεων στην ιατροδικαστή, Χριστίνα Τσάκωνα, η οποία τον Απρίλιο του 2019, έκανε την ιατροδικαστική εξέταση στη σορό της Μαλένας Δασκαλάκη, συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους των δύο μικρότερων παιδιών της.

Η κατηγορούμενη έδωσε το «παρών» στη δικαστική αίθουσα και παρακολουθούσε με προσοχή την κατάθεση της μάρτυρος η οποία κλήθηκε να απαντήσει για όλα τα ευρήματα που εντόπισε στο σώμα της τρεισήμιση ετών, Μαλένας, εξηγώντας για το τι ακριβώς πρόκειται και για ποιο λόγο εντοπίστηκε. Η μάρτυρας έθεσε ως αιτία θανάτου της Μαλένας, την ηπατική ανεπάρκεια, συνέπεια υποξίας, συμπέρασμα και το οποίο επιχείρησε να δικαιολογήσει στην κατάθεση της.

Το πρώτο εύρημα που κλήθηκε να εξηγήσει η μάρτυρας από την πρόεδρο του δικαστηρίου ήταν οι πτωτικές υποστάσεις ενώ της επιδείχθηκαν και φωτογραφίες από την έδρα της σορού της Μαλένας.

Μάρτυρας: Η φωτογραφία είναι πιο έντονη από πραγματικότητα. Στο συγκεκριμένο παιδί φαίνονται υποστάσεις. Όπως λιμνάζει το αίμα είναι προς τα πίσω.

Πρόεδρος : Αυτό που είδατε ως εικόνα δεν ήταν τόσο έντονο;

Μάρτυρας : Μάλιστα.


*Διαβάστε ακόμα: Σοκ στο Κρανίδι: 13χρονος πήγε να πετάξει συμμαθητή του από τον πρώτο όροφο - Τον έσερνε, τον τραβούσε από τα μαλλιά και τον χτυπούσε στην πόρτα


«Αποκλείω τον στιγμιαίο θάνατο»

Σχετικά με το εύρημα της κυάνωσης ονύχων χειρών, η μάρτυρας είπε πως πρόκειται για εύρημα που αποκλείει τον στιγμιαίο θάνατο.

Πρόεδρος : Η κυάνωση μας αποκλείει στιγμιαίο, ακαριαίο θάνατο;

Μάρτυρας : Ακριβώς.

Πρόεδρος : Γνωρίζατε πως είχε γίνει ΚΑΡΠΑ;

Μάρτυρας : Το ότι προηγήθηκε ΚΑΡΠΑ είναι απολύτως φυσιολογικό στο θάνατο στο νοσοκομείο. Ήταν απολύτως φυσιολογικό. Η εμπειρία μου λέει ότι και από τροχαίο όταν τους φέρνουνε γίνεται ΚΑΡΠΑ.

Πρόεδρος : Το τι συγκεκριμένες ενέργειες έχουν γίνει παίζει ρόλο για εσάς;

Μάρτυρας : Όχι. Εγώ είχα να απαντήσω στα ερωτήματα που μου είχαν τεθεί από τις αρχές, εάν ήταν βίαιος θάνατος και ποιες οι αιτίες του θανάτου…Δεν υπήρχαν στίγματα στο στήθος ότι έγινε απιδίνωση. Ούτε τα ηλεκτροκαρδιογραφήματα υπήρχαν επάνω σαν σημάδια. Υπήρχε αποτύπωμα κολλητικής ταινίας που έδειχνε ότι κάτι είχε γίνει, στο πρόσωπο.


Η μάρτυρας κλήθηκε με την επίδειξη φωτογραφίας να εξηγήσει στο δικαστήριο, ένα εντύπωμα στο πρόσωπο της Μαλένας εξηγώντας πως «Είναι ίχνος ιατροφαρμακευτικού χειρισμού, δεν είναι κάκωση και το σχήμα του προσιδιάζει με αυτοκόλλητη ταινία για να τοποθετηθεί ο τραχειοσωλήνας…Έχει τετράγωνο σχήμα.»

Πρόεδρος : Που θα δούμε τα εντυπώματα από τον τραχειοσωλήνα;

Μάρτυρας : Δεν ξέρω θα σας τα πούνε οι ειδικοί. Αυτό είναι όμως έντυπωμα από αυτοκόλλητη ταινία.

Πρόεδρος : Γνωρίζετε πως βρέθηκε αυτό το παιδί από θεράποντες ιατρούς και ώρα;

Μάρτυρας : Όχι.

Πρόεδρος : Τι προηγείται στην ΚΑΡΠΑ; τραχειοσωλήνας;

Μάρτυρας : Αυτό θα σας πουν ειδικοί. Δεν γνωρίζω τι κόλλησαν στο στόμα. Μπορεί να είναι και από τραχειοσωλήνα. Μπορεί να είναι αυτοκόλλητο, να μην είναι δυνατή η κολλητική του ουσία. Είναι ακριβώς το σχήμα. Πάνω στον πανικό δεν ξέρω και εκείνοι τι θυμούνται.

Η μάρτυρας προσκόμισε επίσης και φωτογραφίες από ένα παιδί με τραχειοσωλήνα, όπου άφησε εντυπώματα σε μερικά σημεία.

Πρόεδρος : Υπήρξε κάτι άλλο που να σας προσδίδει έναρξη ενεργειών κοντά στο στόμα;

Μάρτυρας : Όχι δεν υπάρχει. Είναι καθαρά πως αντιδρά το δέρμα.



«Δεν είχε σημάδια ασφυξίας»

Μεγάλος μέρος των ερωτήσεων της έδρας επικεντρώθηκε στο ζήτημα της υποξίας και της ασφυξίας.

Πρόεδρος: Πείτε μου λιγάκι τι εννοούμε με τους όρους ασφυξία, ανοξία και υποξία;

Μάρτυρας: Η ασφυξία είναι όταν σταματάει τελείως το οξυγόνο, όπως και η ανοξία. Περίπου 3-4 λεπτά έχει οξυγόνο ο οργανισμός μετά αρχίζουν βλάβες. Στα 5 λεπτά υπολογίζουμε την ανοξία.

Πρόεδρος: Για να επέλθει ο θάνατος όπως κατηγορείται η κατηγορούμενη θέλουμε 5 λεπτά.

Μάρτυρας: Ναι.

Πρόεδρος: Υποξία;

Μάρτυρας: Ο κορεσμός του οξυγόνου. Όταν μειώνεται από 85% και κάτω.

Η μάρτυρας εξήγησε πως η «ασφυξία μπορεί να προκληθεί από απόφραξη μύτης και στόματος και σε 5 λεπτά έρχεται ο θάνατος. Υποξία μπορεί να προκληθεί από φάρμακα και νοσήματα. Η υποξία μπορεί να διαρκέσει πολλή ώρα. Σε μελέτη λέει για 50 λεπτά για να προκληθεί βλάβη στο ήπαρ».

Η Χριστίνα Τσάκωνα δέχθηκε δεκάδες ερωτήσεις και για τα ευρήματα στο ήπαρ και τι σημαίνουν.

«Νέκρωση στη ζώνη τρία βλέπουμε μόνο στην ασφυξία για όλους!» ήταν η απάντηση της μάρτυρος στις επίμονες ερωτήσεις της προέδρου σχετικά με τα ευρήματα στο ήπαρ.

Πρόεδρος : Ποιο σύγγραμμα μου αποκλείει εμένα πως δεν έχουμε νέκρωση στη ζώνη 1 και 2;

Μάρτυρας : Η ζώνη 1 είναι ευάλωτη σε φάρμακα δεν έχει να κάνει με την υποξία. Για παράδειγμα το ήπαρ της Τζωρτζίνας στη ζώνη 1 είχε κενοτοπιώδη εκφύλιση που οφειλόταν στα φάρμακα. Όταν ξεκινάει από φάρμακα αρχίζει από ζώνη 1, όταν οφείλετε στο οξυγόνο αρχίζει από τη ζώνη 3.

Μάλιστα, «έδειξε» τον αρμόδιο παθολογοανατόμο και μάρτυρα, Εμμ. Αγαπητό, ως τον άνθρωπο που της επιβεβαίωσε τα περί ηπατικής ανεπάρκειας γιατί όπως είπε «το ήπαρ ήταν κατεστραμμένο».