Ένας 15χρονος από την Κέρκυρα χάκαρε e-shop ηλεκτρονικών ειδών πληρώνοντας αντί της κανονικής τιμής ένα συμβολικό ποσό.

Η μητέρα του μαθητή είχε άγνοια για τις ικανότητες του γιου της στον προγραμματισμό υπολογιστών και μιλώντας αποκλειστικά στο live news ανέφερε:

«Έχω εκπλαγεί, δεν ξέρω, τώρα είμαι σε μία φάση που προσπαθώ να διαχειριστώ όλη αυτή την κατάσταση γιατί είναι κάτι που εγώ προσωπικά δεν το γνώριζα. Όχι, εγώ δεν ήξερα ότι μπορεί να κάνει όλα αυτά, να σου πω την αλήθεια. Απλά ξέρω ότι είναι πολύ καλός στους υπολογιστές».

Ο ανήλικος κατάφερε να παρακάμψει το σύστημα ασφαλείας της διατραπεζικής πληρωμής με αποτέλεσμα να αλλάζει τις τιμές των προϊόντων και να καταβάλλει πολύ μικρότερα ποσά για ηλεκτρονικές συσκευές όπως κονσόλα παιχνιδιών, smartwatch και laptop.

«Από αφέλεια έγινε δικιά του, δεν ήξερε ότι θα μπλέξει και θα κάνει όλα αυτά, δηλαδή είναι ένα παιδί 15 χρονών, δεν έχει τη λογική να σκεφτεί κάποια πράγματα. Τώρα, πώς τα έκανε και όλα αυτά εγώ πραγματικά δεν γνωρίζω και που μου το έχει εξηγήσει δεν μπορώ να καταλάβω, μιλάμε για προγραμματισμό, για γλώσσα προγραμματισμού, εγώ δεν έχω ιδέα απ’ όλα αυτά».

Ο 15χρονος εδώ και 3 μήνες κατάφερε να κάνει πολλαπλές αγορές από το ίδιο πολυκατάστημα σχεδόν τζάμπα, χωρίς κανείς να υποψιαστεί το παραμικρό, μέχρι που οι υπεύθυνοι του καταστήματος εντόπισαν μια αγορά με αδικαιολόγητα χαμηλή τιμή που δεν υπήρχε στο e-shop και αντιλήφθηκαν την απάτη.

«Το hacking είναι μία τέχνη που πολλές φορές λέμε ότι είναι κάτι που αν κάποιος έχει έμφαση σ’ αυτό, βλέπουμε νέα παιδιά και από την ηλικία των 11 χρόνων να γράφουν κώδικα, στα 13 είναι πολύ καλοί σε γνώσεις hacking με σκοπό αυτό να τους οδηγεί να κάνουν παράνομες ενέργειες για να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους, οπότε ναι, θα μπορούσε ένα παιδί με αρκετές καλές γνώσεις να παραβιάσει ένα e-Shop το οποίο δεν έχει τα κατάλληλα επίπεδα προστασίας», δήλωσε ο Θεοφάνης Κασίμης, ειδικός σε συστήματα ασφαλείας.

Ύστερα από καταγγελία του υπεύθυνου του e-shop, οι Αρχές εντόπισαν την IP του ανήλικου στην Κέρκυρα και ειδοποίησαν τις τοπικές Αρχές.

Κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του 15χρονου χάκερ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία κινητά τηλέφωνα, ένα smart watch, δυο ζευγάρια ακουστικών, μια κονσόλα παιχνιδιών και εξαρτήματα υπολογιστή που φέρεται να είχε αγοράσει παραβιάζοντας το σύστημα πληρωμών, καθώς και 820 ευρώ.

«Εμείς δεν έχουμε κάποια υποδομή, κάποιους τρελούς υπολογιστές στο σπίτι, έναν παλιό Η/Υ έχει. Δεν είναι κάτι το οποίο ας πούμε το έχουμε κυνηγήσει για να γίνει genius σε κάτι, έναν απλό υπολογιστή έχει σπίτι του και τίποτε άλλο. Είναι στη φύση του προφανώς, δεν ξέρω τι συμβαίνει, είναι το παιδί τέτοιο».




Έκανε επιδιορθώσεις σε υπολογιστές για χαρτζιλίκι από 12 ετών

Όπως αναφέρει στο LIVE NEWS ο ειδικός συστημάτων ασφαλείας Θεοφάνης Κασίμης, που θεωρείται ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες χάκερ, το σύστημα ασφάλειας των περισσότερων καταστημάτων είναι διάτρητα.

«Ένας hacker δεν χρειάζεται και πάρα πολλές γνώσεις για να κάνει κάτι τέτοιο και θα μπορούσε να προκαλέσει ίσως και μεγαλύτερες ζημιές, αλλά αυτός το χρειάστηκε μόνο και μόνο για να ψωνίσει δικά του προϊόντα. Θα μπορούσε να είχε εισέλθει και στο ηλεκτρονικό κατάστημα, να συλλέξει προσωπικά δεδομένα των πελατών τού εν λόγω e-shop, να αρπάξει πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, θα μπορούσε να γίνει και μεγαλύτερη ζημιά, αλλά ο εν λόγω χάκερ το εκμεταλλεύτηκε για δική του χρήση».

Ο 15χρονος που χαρακτηρίζεται ιδιοφυΐα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την ηλικία των 12 ετών μπορούσε να κάνει προγραμματισμό με περίπλοκους κώδικες, ενώ έβγαζε το χαρτζιλίκι του επισκευάζοντας υπολογιστές μέσω αγγελιών στο facebook, όπως φαίνεται από τις αναρτήσεις του.

«Από μικρός ασχολείται με τους υπολογιστές, απλά το έχει, δεν ξέρω. Δεν μπορώ εγώ να καταλάβω τι ακριβώς είναι όλο αυτό. Ασχολείται με τους υπολογιστές γενικά, είναι το πάθος του αυτό».

Σε βάρος του ανήλικου χάκερ σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη μέσω υπολογιστή κατ’ εξακολούθηση, όπως και στη μητέρα του, η οποία κατηγορείται για παραμέληση της εποπτείας του.