Σύμφωνα με ένα διαβαθμισμένο ως «εμπιστευτικό» έγγραφο του ΕΟΔΥ, ένα κρούσμα πολιομυελίτιδας, με οξεία χαλαρή παράλυση, κατέγραψαν οι επιδημιολογικές υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), την περασμένη εβδομάδα, και μάλιστα χωρίς ο ΕΟΔΥ να αναφέρει σε ποια Περιφέρεια της χώρας μας έχει καταγραφεί αυτό το κρούσμα.

Ο ιός της πολιομυελίτιδας είναι εξαιρετικά μολυσματικός και, τις περισσότερες φορές, μεταδίδεται μέσω των λυμάτων και του μολυσμένου νερού. Η πολιομυελίτιδα απειλεί κυρίως παιδιά, ηλικίας έως πέντε ετών, και έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει πολύ σοβαρές παραμορφώσεις ή/και παράλυση, ενώ είναι επίσης δυνητικά θανατηφόρος νόσος.

Μάλιστα, δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την οξεία πολιομυελίτιδα και οι ασθενείς αντιμετωπίζονται μόνο με θεραπεία των συμπτωμάτων. Η μόνιμη παράλυση λόγω πολιομυελίτιδας δεν μπορεί να αναταχτεί και η διαθέσιμη θεραπεία μπορεί απλώς, στην καλύτερη περίπτωση, να βελτιώσει την κινητικότητα του ασθενή.

«Πολύ σοβαρό θέμα» χαρακτηρίζει στα parapolitika.gr ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, την καταγραφή κρούσματος της νόσου στην Ελλάδα, ενώ ο ίδιος εκτιμά ότι «θα πρόκειται για κρούσμα σε μετανάστη, πιθανότατα σε δομή φιλοξενίας, καθώς ο γενικός πληθυσμός της χώρας μας εμφανίζει πολύ υψηλά επίπεδα εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας».