Μάριος Παπαγεωργίου: Στο ειδώλιο και ο γιος του καταδικασμένου δράστη για συμμετοχή στο έγκλημα - Το στοιχείο που τον ''έκαψε''
Δίωξη 12 χρόνια μετά για συνέργεια σε απαγωγή
Δικαίωση για τη μητέρα του δολοφονημένου Μάριου Παπαγεωργίου έπειτα από τιτάνιο δικαστικό αγώνα
Δολοφονία Παπαγεωργίου: Στο εδώλιο ο γιος του «εγκεφάλου» της απαγωγής
Πλέον, το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών με το υπ’ αριθμόν 1216/2024 βούλευμά του στέλνει στο εδώλιο και τον γιο του «εγκεφάλου» της απαγωγής, απόστρατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., για την κατηγορία της συνέργειας στην απαγωγή του άτυχου Μάριου.
Στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών τονίζεται πως ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος πρέπει να δικαστεί «ως υπαίτιος του ότι στη Νέα Σμύρνη Αττικής, στις 9 Αυγούστου 2012, με πρόθεση παρέσχε σε άλλους συνδρομή, πριν από την τέλεση της άδικης πράξης της αρπαγής κατά συναυτουργία που αυτοί διέπραξαν. Και, συγκεκριμένα, έχοντας γνώση του σχεδίου παγίδευσης και απαγωγής του Μάριου Παπαγεωργίου, που είχε επεξεργαστεί ο πατέρας του, με τη συνδρομή της μητέρας του, παρείχε σε αυτούς και τους συναυτουργούς τους υλική συνδρομή πριν από την τέλεση της αρπαγής».Το τηλεφώνημα που τον «έκαψε»
Το στοιχείο που έκαψε τον γιο του καταδικασμένου «εγκεφάλου» αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος είναι το γεγονός ότι το βράδυ της απαγωγής του Μάριου πραγματοποίησε τηλεφωνική κλήση στον 26χρονο, με στόχο «να εντοπίσει το τοπικό του στίγμα και να επιβεβαιώσει τη μετάβαση και την παρουσία του παθόντος στον προκαθορισμένο τόπο συνάντησης, όπου συνελήφθη και εν συνεχεία απήχθη, περιελθών σε κατάσταση ομηρίας, με σκοπό να εξαναγκασθεί η μητέρα του στην καταβολή του χρηματικού ποσού των 620.000 ευρώ για την απελευθέρωσή του, καταβολή για την οποία δεν υπήρχε νόμιμη υποχρέωσή της».
Στο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου αναλύονται οι κινήσεις του γιου του «εγκεφάλου» της υπόθεσης, που κατά τους εφέτες συνιστούν το αδίκημα της συνέργειας στην απαγωγή του Μάριου και τις οποίες δεν μπόρεσε να αντικρούσει πειστικά.
Μεταξύ άλλων, οι εφέτες τονίζουν ότι οι σχέσεις μεταξύ του κατηγορουμένου και του 26χρονου είχαν -το τελευταίο διάστημα- διαταραχθεί για λόγους που δεν προέκυψαν και για αυτό οι μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες και προσωπικές επαφές δεν ήταν συχνές, «με αποτέλεσμα να προκαλεί εντύπωση η πραγματοποίηση της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους». Επιπλέον, στο βούλευμα επισημαίνεται ότι ο κατηγορούμενος επικοινωνούσε συνεχώς με τους γονείς του και πληροφορείτο καθετί που σχετιζόταν με την απαγωγή του 26χρονου, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το ότι μετέφερε σε αδελφικό φίλο του θύματος το σημείο όπου βρισκόταν σταθμευμένο το αυτοκίνητό του στο Παλαιό Φάληρο. Επιπλέον, παραχώρησε στον πατέρα του αυτοκίνητο, με το οποίο πήγε στην Καλλιθέα, για να πραγματοποιήσει κλήση από καρτοτηλέφωνο στη μητέρα του Μάριου, ενώ μετέδιδε και ψευδείς πληροφορίες στους φίλους του 26χρονου, ότι είχε σκηνοθετήσει την απαγωγή του, για να πάρει χρήματα από τη μητέρα του.Επιχείρησε επανειλημμένα να αποτρέψει τους φίλους του Μάριου να έχουν επικοινωνία με τη μητέρα του
Επιπλέον, όπως τονίζεται στο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου, ο κατηγορούμενος «επιχείρησε επανειλημμένα να αποτρέψει τους φίλους του Μάριου να έχουν επικοινωνία με τη μητέρα του και να απευθυνθούν στις αστυνομικές Αρχές, ισχυριζόμενος ότι αυτό ήταν ζήτημα της μητέρας του θύματος και τυχόν εμπλοκή τους θα είχε δυσάρεστες συνέπειες για εκείνους, καθώς επίσης ότι, αν αναμειγνυόταν στην υπόθεση η Αστυνομία, θα το πληροφορούνταν εκ των έσω οι δράστες και υπήρχε το ενδεχόμενο να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του».
Την ίδια ώρα που οι απαγωγείς του Μάριου μεθόδευαν τις κινήσεις τους, η μητέρα του, απελπισμένη στην ιδέα ότι ο μοναχογιός της βρίσκεται σε κίνδυνο, δεν επικοινώνησε με την Αστυνομία, αλλά στράφηκε στο κοντινό της περιβάλλον.
Χωρίς να υποψιαστεί οτιδήποτε, άκουσε τη συμβουλή ενός οικογενειακού φίλου της να μην ειδοποιήσει τις Αρχές. Αυτό που δεν μπορούσε να φανταστεί ήταν πως αυτός ο άνθρωπος ήταν τελικά, σύμφωνα με τα πορίσματα της Δικαιοσύνης, ο «εγκέφαλος» της απαγωγής και της δολοφονίας του παιδιού της. «Σκέφτηκα ότι θα είναι το πιο κατάλληλο πρόσωπο, αφού έλεγε ότι ήταν αρχηγός της ΕΥΠ. Ακολούθησε και δεύτερο τηλεφώνημα και η ίδια φωνή μού είπε τα ίδια, ότι ο Μάριος χρωστάει 620 χιλιάδες ευρώ», είχε αναφέρει η κυρία Θεοδωράκη στο δικαστήριο, περιγράφοντας τι ακριβώς συνέβη. Τελικά, η ελληνική Δικαιοσύνη καταδίκασε τον «εγκέφαλο» σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, επιβάλλοντάς του ποινή ισόβιας κάθειρξης και 18 ετών, ενώ πλέον αναμένεται και ο προσδιορισμός της δίκης του γιου του.
*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»