Επίσημο δείπνο παρατέθηκε προς τιμήν του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, στη μεγάλη Αίθουσα του International Convention Centre στο οποίο παρακάθισαν πάνω από 1.500 άτομα και πλαισιώθηκε από μουσικό πρόγραμμα, με την επιμέλεια και συμμετοχή της Χριστιανικής Ενώσεως Νέων.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, προβλήθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του πρωθυπουργού της Ελλάδος Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εξήρε τη διαχρονική και πολυδιάστατη προσφορά της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας στον Ελληνισμό και στην ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία, συνεχάρη θερμά τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο, ο οποίος «δε φείδεται κόπων για την ενότητα, την πρόοδο και τη συνέχεια του ελληνικού στοιχείου» και χαιρέτισε την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στους εορτασμούς της εκατονταετηρίδος, η παρουσία του οποίου «δηλώνει εμφατικά τους άρρηκτους δεσμούς των Ομογενών μας με την Ορθοδοξία».

patriarxis-australia__1_


Επίσης, παρουσιάστηκε ο ρόλος και η αποστολή του νεοϊδρυθέντος Τάγματος του Σωτήρος Χριστού, συγκροτουμένου από Αρχοντες Οφφικιαλίους του Οικουμενικού Θρόνου, εκ του ποιμνίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Την παρουσίαση έκανε ο πρόεδρός του, Ανδρέας Λιβέρης, ο οποίος δέχθηκε τις ευχές του Πατριάρχη.

Τον Πατριάρχη προσφώνησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος, μεταφέροντάς του την αγάπη του κλήρου και του λαού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Ανάμεσα στα άλλα, είπε πως «ήτο αδύνατον να εορτάσουμε την εκατονταετηρίδα άνευ της παρουσίας του Πατρός και Πατριάρχου μας», ενώ συγχρόνως υπενθύμισε ότι και η αυστραλιανή κυβέρνηση προσκάλεσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ως αρχηγό κράτους, για πρώτη φορά στην ιστορία της Αυστραλίας, «δεικνύουσα διά του τρόπου αυτού την αναγνώριση και την τιμήν προς το σεπτό πρόσωπό Σας και προς την ενταύθα Αρχιεπισκοπή».

Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε εν συντομία στην ιστορία της τοπικής Εκκλησίας, ενώ για τη μελλοντική πορεία της εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο θέλημα και την πρόνοια του Θεού. Την εμπιστοσύνη αυτή επαυξάνουν και πολλαπλασιάζουν, όπως επεσήμανε, κατά πρώτον, η συνεχής και αδιάπτωτος αγάπη και μέριμνα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας· κατά δεύτερον, ο Θεόλεκτος όμιλος των παρ᾽ αυτού Θεοφιλεστάτων Επισκόπων και η ευλαβεστάτη χορεία των κληρικών· κατά τρίτον, ο ευλογημένος λαός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ο οποίος «είναι η μεγάλη δύναμη και η πολυτιμωτέρα παρακαταθήκη μας».

patriarxis-australia__2_


Ο Πατριάρχης στην αντιφώνησή του, ανάμεσα στα άλλα, είπε πως «αισθανόμεθα από της πρώτης στιγμής της αφίξεώς μας, ότι ευρισκόμεθα μεταξύ αδελφών». Επαίνεσε την Ομογένεια της Αυστραλίας, λέγοντας πως είναι «αριθμητικώς πολυπληθής και ποιοτικώς ακμαιοτάτη», επισημαίνοντας ότι δεν έτυχε μόνον των ευεργετημάτων της Αυστραλιανής Κοινοπολιτείας, «αλλά προσέφερε εις αυτήν εκ του ακενώτου πλούτου του Ελληνικού – του Ρωμαίικου πολιτισμού και εκ της μοναδικής παραδόσεως της Ρωμηοσύνης και, τοιουτοτρόπως, συνεισέφερεν εις σημαντικόν βαθμόν εις την διαμόρφωσιν και εξέλιξιν της συγχρόνου αυστραλιανής κοινωνίας».

Σε άλλο σημείο είπε πως η συμπλήρωση εκατό ετών από την ίδρυση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας δε συνιστά μόνο επέτειο εορτασμών και εκδηλώσεων, αλλά «ορόσημο και εφαλτήριο μιας νέας και δυναμικής πορείας εις την δευτέραν εκατονταετηρίδα, και τούτο χάρις εις τον οραματισμόν και την πρόνοιαν του Αρχιεπισκόπου κ. Μακαρίου», κάνοντας και ειδική μνεία στο νέο Σύνταγμα, το οποίο «εν τοις πράγμασιν αναμορφώνει εκ βαθέων την Ιεράν Αρχιεπισκοπήν Αυστραλίας, ήτις διανύει περίοδον ριζικής ανακαινίσεως».

patriarxis-australia__3_


Στο επίσημο Δείπνο προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου παρεκάθησαν, μεταξύ άλλων, τα μέλη της Πατριαρχικής Συνοδείας, οι Επίσκοποι της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, ο π. Miodrag Peric, Πρωτοσύγκελλος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι εν Αυστραλία πρέσβεις της Ελλάδος Σταύρος Βενιζέλος, της Τουρκίας Ufuk Gezer, της Γεωργίας Beka Dvali και της Ρουμανίας Radu Gabriel Safta, ο ύπατος αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία Αντώνιος Σαμμούτης, οι εν Σύδνεϋ γενικοί πρόξενοι της Ελλάδος Ιωάννης Μαλλικούρτης, της Τουρκίας Belgin Ergüneş, της Σερβίας Jasmina Pekmezovic (εκπροσωπούσα τον πρέσβη της χώρας) και των ΗΠΑ Christine Elder (εκπροσωπούσα τον πρέσβη της χώρας), ο αναπληρωτής πρόξενος της Ρουμανίας Ioan Gheorghe Crisan, ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Κόμματος και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Αυστραλίας Peter Dutton, η πολιτειακή υπουργός Εργασιακών Σχέσεων και Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία (Νέα Νότιος Ουαλία) Σοφία Κώτση, η πολιτειακή υπουργός Οικονομικών, Βιομηχανίας, Κρατικών Προμηθειών και Φυσικών Πόρων (ΝΝΟ) Courtney Houssos, η πολιτειακή γερουσιαστής (Νότιος Αυστραλία) Κωνσταντίνα Μπονάρου, η πολιτειακή βουλευτής (ΝΝΟ) Ελένη Πετεινού, οι δημοτικές σύμβουλοι Paula Masselos και Φιόνα Ντούσκου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νέας Νοτίου Ουαλίας Χάρης Δανάλης και η αντιπρόεδρος Νία Καρτέρη.